(foto) Nata Albot lansează o carte de bucate – „Moldova din bucătăria mamei mele”

11166095_10205280054352708_895629348_n
Foto: PC: Nata Albot/arhiva personală

Jurnalista și producătoarea de evenimente Nata Albot, care anterior a moderat timp de aproape trei ani emisiunea gastronomică Sare și Piper de la JurnalTV, își va lansa, la sfârșitul lunii mai, o carte care va conține în jur de 90 de rețete culinare.

Potrivit Natei, la această carte a lucrat un an și jumătate, timp în care a colectat, gătit, fotografiat, redactat, machetat. Cartea are și o denumire foarte simbolică „MOLDOVA DIN BUCĂTĂRIA MAMEI MELE” și va fi publicată în două limbi – română și engleză.

Cartea, în versiunea sa engleză, inițial, a fost gândită ca o metodă de promovare a Moldovei în străinătate. „Ea nu este o carte tipică de rețete de gătit, fiecare rețetă are legenda sa. De ce așa? Pentru că e o carte de rețete ale familiei mele, în ea se vor regăsi bucate care nu sunt neapărat tradiționale românești, dar ele sunt tradiționale pentru familia mea. Este și o carte un pic autobiografică, dar prin intermediul gastronomiei”, ne-a declarat Nata Albot.

„Oricât de ciudat ar părea, această carte de rețete de la mama s-a născut doar atunci când m-am mutat peste ocean, departe de familia mea. Neavând la Montreal niciun ajutor în bucătărie, m-am pomenit copleșită de grijile gătitului și căutatului de rețete, care ne făceau dorul de casă mai ușor de suportat. Sugestia a venit de la noua mea prietenă Lidia Barreiros, o fotografă din Brazilia, stabilită de mai mulți ani la Montreal. Văzând pe pagina mea de Facebook poze cu mâncarea pe care o gătesc, Lidia mi-a sugerat să încercăm o colaborare. Nu știam cât de greu și anevoios va fi. Știam doar un singur lucru despre această primă carte a mea: voi aduna în ea ce am mâncat mai gustos, făcut de mămica mea, și voi avea grijă să arăt asta prin cele mai frumoase poze care s-au făcut vreodată cu mâncarea din Moldova”, mai spune Nata pe blogul său.

 

unnamed

Cartea valorează cât o cărămidă de aur pentru mine

Primele poze din cartea cu bucate moldovenești au fost realizate, la Montreal, de Lidia. „Mămica îmi scria rețetele și le aduna într-un manuscris, eu le găteam și le fotografiam împreună cu Lidia. Când ea revenea în Brazilia, apelam la Andrei pe post de fotograf. De rând cu Eva și Sonia, el a fost cel care a suportat experimentele mele gastronomice nereușite. Cu toți nervii și certurile noastre din cauza luminii greșit puse și a rețetelor, fotografiate fără prea multă inspirație, cartea ar trebui să valoreze cât o cărămidă de aur. De fapt, ea cam atât și valorează pentru mine”, mai adăugă Nata.

 

11157023_10205280045992499_1480629127_n

Din lipsa unor ingrediente, o parte din rețete au fost pregătite la Chișinău. În Moldova, Nata a legat o colaborare frumoasă cu Rodica Dumbrăveanu, autoarea blogului gourmandeye.com.

Pentru a înțelege mai bine care ar putea fi tirajul cărții, Nata a lansat o campanie de pre-order, iar pentru a fi printre primii norocoși care vor putea răsfoi această carte de rețete nu trebuie decât să o comandați AICI.  Pentru un exemplar veți scoate din buzunar 24,99 de dolari.

Cartea de bucate a fost creată cu ajutorul fotografilor Lidia Barreiros și Rodica Dumbrăveanu, la text și-a adus aportul Cristina Grițcan, echipa Imago a avut grijă de imaginea cărții, Danil Balaban și apa Gura Căinarului, Andrian Davidescu pentru vinul bun de la Vinăria de Vale, pe care Nata îl recomandă în combinație cu multe din bucatele acestei cărți.

Și pe final, pentru a-și duce misiunea până la capăt și a traduce cartea în engleză, Nata a pornit rezervarea în avans a cărții cu bucate. AICI este formularul pentru a face o rezervare.

11156782_10205280054872721_1376383944_n

11173480_10205280054472711_43274163_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente