Ce trebuie să știe un tânăr care votează pentru prima dată

12134 (23 of 95)
Foto: Pavel Postica, șeful Efortului de Monitorizare Promo-LEX

Pavel Postica este șeful Efortului de Monitorizare Promo-LEX, responsabil de buna desfășurare a acestuia. Coordonează activitatea echipei centrale care are drept misiune analiza datelor, comunicarea şi logistica. Pavel Postica este implicat în monitorizarea proceselor electorale, începând cu anul 2007.

#1. Ce trebuie să știe un tânăr care votează pentru prima dată? 

„Viitorul acestei țări depinde de el, iar votul lui poate fi decisiv. Dreptul de a alege îl au toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru început este necesar să se documenteze referitor la cine sunt concurenții electorali, ce platforme electorale ne propun fiecare. Ulterior urmează să-şi asume decizia cea mai corectă, independent, fără a se lăsa influențat de cineva din exterior.

La 30 noiembrie 2014 să ia buletinul de identitate și să meargă la vot pentru a-și face datoria de cetățean al Republicii Moldova. Între timp ar fi bine să se implice în activităţi electorale desfăşurate pentru alegători: să participe activ la dezbateri, întâlniri electorale, să urmărească dezbaterile televizate. Desigur fiecare tânăr poate deveni şi el la rândul său un observator, plasând pe pagina www.electorala.monitor.md informaţii privind evenimentele electorale la care a participat sau pe care le-a sesizat.”

 

Observator Promo-LEX
Observator Promo-LEX

#2. Care este reacția oamenilor la munca observatorilor Promo-LEX din teritoriu?

„Efortul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare 2014 are repartizați observatori pe termen lung în fiecare raion, ei sunt cunoscuți în comunitatea lor, iar cetățenii sunt conștienți de rolul lor în procesul electoral. În linii mari observatorii au relaţii destul de bune cu colegii de la consiliile electorale de circumscripţie, precum şi cu majoritatea reprezentanţilor concurenţilor electorali din teritoriu. Totuşi, sunt şi anumite cazuri izolate în care observatorii au întâmpinat anumite dificultăţi de comunicare cu anumite persoane dar şi aceste cazuri izolate au fost aplanate.

La fel, în această campanie electorală cetățenii sunt mult mai receptivi în a oferi informații despre ce se întâmplă în localitatea lor, ne bucură faptul că tinerii sunt cei mai activi și dornici de a se implica în cadrul Efortului de Monitorizare.”

#3. Între concurenții electorali este o luptă continuă, cum ar trebui să procedeze în aceste situații tinerii, pentru a nu cădea pradă intereselor politice ale candidaților electorali?

„Fiecare tânăr trebuie să conștientizeze că vonlens-nolens este implicat în procesul electoral. În această campanie, cel puţin până la acest moment vedem că majoritatea concurenţilor electorali practică o influenţă indirectă asupra alegătorilor. Concerte electorale, cadouri cu tentă electorală până la înregistrarea în calitate de concurent electoral, activizarea diverselor organizaţii neguvernamentale (inclusiv cu caracter nu foarte paşnic) şi de binefacere, fundaţii care se concentrează pe activităţi de suport pentru categorii sau domenii ce necesită intervenţii financiare.

Vreau doar să zic că la momentul de faţă concurenţii sunt inventivi şi activează la limita celor permise de lege.  Cei mai ușor influențabili sunt tinerii, dar sunt sigur că avem deja o generație care nu se lasă așa de ușor manipulată, deoarece avem posibilitatea obţinerii informaţiei din diferite surse pentru a ne forma o opinie corectă despre cele ce se întâmplă. Din acest considerent sunt sigur că majoritatea tinerilor vor ieşi la votare iar în ziua alegerilor vor vota  potrivit intimei convingeri fără nici o influenţă externă.”

 

Echipa Promo-LEX
Echipa Promo-LEX

#4. În rapoartele Promo-LEX prezentate publicului ați menționat o serie de acțiuni ale concurenților electorali. Cum pot tinerii semnala un fapt electoral?

„Reiterez că în cadrul Efortului de Monitorizare Promo-LEX, am creat o platformă de semnalare a acțiunilor electorale – www.electorala.monitor.md. Astfel, îndemnăm toți cetățenii să dea dovadă de responsabilitate civică, să sesizeze acțiunile electorale de orice fel şi cu caracter pozitiv dar şi acele încălcări electorale și astfel să contribuie la desfășurarea unei campanii transparente pentru a contribui la alegerile libere şi corecte din Moldova.”

#5. Cum ați descrie Efortul de Monitorizare Promo-LEX în trei cuvinte?

„Monitorizăm, informăm, imparţial. Dar mai exact, Efortul de Monitorizare Promo-LEX înseamnă: echipa centrală formată din circa 30 observatori, 41 observatori pe termen lung, 32 observatori pe termen mediu și circa 2.100 de observatori în ziua alegerilor – oameni care depun multă muncă și entuziasm în tot ceea ce fac zi de zi. Scopul Efortului de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare 2014 este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii şi sporirea încrederii cetăţenilor în procesele democratice din Republica Moldova.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente