(video) Programul deplin al Zilei Naționale a Vinului 2014

IMG_5490
Foto: Prezentarea agendei Zilei Naţionale a Vinului 2014

Săptămâna aceasta, în cadrul unei conferinţe de presă a fost prezentată agenda Zilei Naţionale a Vinului 2014, care este sărbătorită în premieră sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Vedeți mai jos ce ne așteaptă pe 4 și 5 octombrie în PMAN.

Ziua I

11.00 – 12.20   Deschiderea oficială a sărbătorii

Evenimentul va fi deschis de un spectacol excepţional cu genericul „O Legendă Vie” în dimineaţa zilei de 4 octombrie, începând cu ora 11:00. Ritmurile tradiţionale ale legendelor muzicii populare, în frunte cu orchestra Folclor, vor da startul sărbătorii Ziua Naţională a Vinului, iar toţi cei prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor încinge o horă uriaşă.

12.20 – 12.30   Înmânarea marelui premiu „Pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol” și a premiului Polobocul de aur

Va urma ceremonia de decernare a distincţiilor speciale:

      #1. Marele premiu „Pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol”;
      #2.Medalia „120 de ani de la naşterea lui Petru Ungureanu”, pentru cel mai iscusit oenolog din Moldova;
      #3. Premiul pentru cea mai bună prezentare şi cea mai bună interacţiune la stand.

13.45 – 17.30 Școala Vinului

19.00 – 21.40  Spectacol „Bun e vinul ghiurghiuliu”

Prima zi a evenimentului va continua cu concertul de seară al interpreţilor autohtoni: Dara’s band, Alex Calancea Band, Cătălin Josan, Tania Cerga, Andrei Glavan, Natalia Barbu, Adrian Ursu, Pasha Parfeni, Olia Tira. Spectacolul va culmina cu un show de lumini şi recitalul îndrăgitei formaţii Zdob şi Zdub.

21.40 – 22.00 Show de lumini
22.00 – 23.00 Zdob și Zdub

Ziua II

12.00 – 13.30 Duelul fanfarelor

La ora 12:00 va putea fi urmărit în premieră duelul a 4 fanfare din diverse regiuni ale ţării.
13.45 – 17.30 Școala Vinului

19.00 – 22.00 Spectacol „Un vin bun când ai la masă”

Seara vizitatorii vor fi delectaţi cu spectacolul-concert „Un vin bun cât ai la masă”, cu participarea artiştilor: Megapolis Band, Angry Band, Nelly Ciobanu, Aurel Chirtoacă, Alexandru Manciu, Karizma, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Nicoleta Gavriliţă, In Quadro, Ana Barbu, Geta Burlacu şi Cristi Aldea-Teodorovici.

Pe parcursul ambelor zile, vor fi organizate activităţi distractive şi concursuri, printre care: rostogolirea butoaielor, dansul pe butoi, concursul de toasturi etc.

Puncte de informare pentru comoditatea vizitatorilor

În cadrul evenimentului vor fi puse la dispoziţie 4 puncte de informare, pentru comoditatea vizitatorilor. Aici vor fi amplasate panouri cu harta evenimentului şi vor fi distribuite pliante informative despre zonele Zilei Internaţionale a Vinului. Tot aici vor fi puse în vânzare pahare de sticlă sau de plastic, cu brandul Wine of Moldova, care vor oferi deţinătorilor dreptul de acces la degustările vinăriilor prezente în PMAN. De la punctele de informare vizitatorii vor putea procura la preţuri simbolice bilete pentru excursii la vinării, cu plecarea în turul ales chiar din PMAN. Harta interactivă a evenimentului va fi disponibilă în format electronic, pe site-ul www.wineday.wineofmoldova.com.

Orăşelul vinului – 4 zone pentru fiecare  

Zona educaţională

Pe parcursul a două zile vizitatorii festivalului vor învăţa să savureze legendele vinului în Zona educaţională. Aceasta include expoziţii tematice, standuri interactive şi Şcoala Vinului.

Şcoala Vinului presupune un concept inovativ, destinat celor care îşi doresc să cunoască totul despre vin. În cadrul celor 12 seminare prezentate de experţi, participanţii vor degusta mai multe tipuri de vin şi vor deprinde arta de a aprecia, a consuma şi a servi vinurile de calitate.

În plus, în Şcoala Vinului va funcţiona şi un colţişor senzorial, unde vizitatorii se vor familiariza cu 54 de arome superbe: prune uscate, condimente, şofran, etc. Odată savurate, ele vor deveni parte a memoriei şi vor fi de ajutor în recunoaşterea vinurilor fine. De asemenea, vor fi prezentate şi aromele defecte, care nu trebuie să fie prezente în vinurile de calitate. Cei interesaţi pot procura bilete pe iticket.md, din data de 23 septembrie până pe 3 octombrie. În zilele de 4 şi 5 octombrie biletele vor putea fi cumpărate direct de la corturile în care vor avea loc masterclass-urile, la preţul simbolic de 50 lei. Iar studenţii, la prezentarea carnetului de student, vor beneficia de o reducere de 50%. 

Zona meşteşugarilor

În Zona meşteşugurilor vor fi expuse lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiţii, realizate manual de către meşterii populari: Lidia Mane (împletire coşuri), Ion Prividiuc (olar), Dan Severin (dogar), Gheorghe Bejenaru (olar), Alexandru Scaterman (pictor), Sandu Bejenaru (olar), Nicolae Scaterman (olar).

Artizanii din diferite regiuni ale Moldovei vor oferi vizitatorilor masterclassuri de meşteşuguri tematice. Astfel fiecare doritor va putea încerca să facă un butoi, un ulcior pentru vin sau să împletească un coş din nuiele pentru struguri.

Zona creatorilor

Amatorii de artă sunt aşteptaţi în zona de creaţie. Timp de 2 zile pictorii Anastasia Trifan, Dorina Scorocija, Inessa Dermenji şi Robert Andersen vor picta 4 sticle gigantice de vin, prezentând 4 viziuni artistice distincte asupra tradiţiilor moldoveneşti de vinificaţie.

Zona gustului

În prima zi a evenimentului vizitatorii vor gusta din bucatele gătite cu mult drag în cadrul atelierului gastronomic de către Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov şi Ion Păduraru, Secretar General al Aparatului Preşedintelui RM. Iar pe toată durata evenimentului, în Zona gustului vizitatorii vor cunoaşte şi vor descoperi Vinul Moldovei, la standurile celor 45 de vinării prezente la eveniment.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente