(foto) Weekend School of Journalism: Discuții despre jurnalistul onest

collage
Foto: Weekend School of Journalism

În weekendul 20 – 21 septembrie, a avut loc prima parte a ediției noi de Weekend School, în premieră abordând domeniul jurnalismului.

În primul weekend, toți participanții au avut parte de discuții cu speakeri care au ani de experiență în domeniu. Maia Visterniceanu, redactor-șef la Realitatea.md, a adus cuvântul de salut în prima zi, apoi dna Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, a discutat despre rolul jurnalismului în societate și în special a jurnalismului de investigație.

Igor Guzun, directorul Agenției de Comunicare URMA ta, a mulțumit, în primul rând, tinerilor că au putut veni într-o zi de sâmbătă la un asemenea training util. „Eu nu sunt profesor, dar am 12 ani de experiență. Nu sunt scriitor, dar am deja câteva cărți scrise. Nu sunt blogger, dar dețin unul”, a început discursul său dnul Guzun. Prin afirmațiile sale, speakerul a rugat participanții să vorbească la prezent despre orice profesie aleasă, întrucât învățăm în ea și suntem mereu în încercarea de a o profesa. De asemenea, dnul Guzun a spus că e necesar mereu să menținem un echilibru dintre lucrurile importante și cele interesante.

 

IMG_4968
Igor Guzun

Domnul Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, a vorbit despre cât de bine se respectă drepturile jurnaliștilor și cât de bine aceștia își exercită obligațiunile. Prin diverse exemple, dumnealui a explicat cum jurnalistul este obligat să lucreze pentru interesul public. „În meseria sa, jurnalistul trebuie să aibă 5% vocaţie, 5% tupeu şi tenacitate şi 90% muncă.

 

IMG_4981
Petru Macovei

Ziua a doua, participanții au avut parte de un training despre aspectele morale și fizice ale jurnalistului, un training deosebit de important mai ales pentru fete. Trainingul a fost condus de către Dina Perciun, director de știri al postului Realitatea.tv.

Un alt training util a fost cel condus de către Maia Visterniceanu, întrucât în cadrul work-shopului, participanții trebuiau să iasă pe teren pentru a găsi, timp de 20 de minute, un subiect pentru o știre.

Iar la finalul zilei, dna Angela Gonța, care are în spate 15 ani de experiență trecuți la postul ProTV, a vorbit despre succesul său în domeniu. „Pentru mine, să fii un jurnalist de succes înseamnă să fii un specialist onest, să lucreze în interesul cetățeanului, ci nu al patronului. Calități ca imparțialitatea, corectitudinea și bunătatea nu ar trebui să-i lipsească.” Dna Gonța a afirmat că aceasta este cea mai lungă și cea mai grea cale în domeniu, însă rezultatele corespund așteptărilor. De asemenea, dumneaei a anunțat că peste două săptămâni va avea o nouă emisiune, presupune că una de divertisment, rămânând fidelă postului care i-a adus succesul de jurnalist dotat.

 

IMG_5059
Angela Gonța
IMG_4971
Igor Guzun și participanții
IMG_4979
Fiecare speaker a primit un certificat de mulțumire pentru implicarea în cadrul proiectului Weekend School of Journalism
IMG_4977
Igor Guzun
IMG_4984
Petru Macovei
IMG_4988
Participanții ascultând atent
IMG_4986
Fiecare participant a primit în dar din partea dnului Petru Macovei o cărțulie „Codul Deontologic al Jurnalistului”
IMG_4972
Sala cu participanții la eveniment
IMG_5066
Angela Gonța
IMG_5071
Angela Gonța
IMG_5077
Angela Gonța primind un certificat de mulțumire
IMG_4976
Participanții
IMG_4974
Participanții la Weekend School
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente