(aproape) tot ce trebuie să știi atunci când cumperi prezervative

IMG_7110
Foto: Diverse prezervative Durex, farmacia „Orion”.

Deseori, cumpăratul prezervativelor este însoțit de un sentiment de incomoditate, fiindcă e clar că nu le cumperi să arunci baloane cu apă. Însă, o mare parte din această rușine e provocată, pur și simplu, de lipsa informării adecvate.

#diez a decis să spulbere ceața neștiinței într-un domeniu „ultra-sensibil” ca prezervativele.

Brand-urile de prezervative din Moldova

În mare parte, brand-urile de prezervative din Moldova sunt: Romed, Contex, Dolphi, Masculan, Billy Boy, Jam, Lexx, Tango, Innotex, Sico, One Touch, Sagami, Vizit, Durex. Prețurile încep de la 4 lei/3 buc. (Romed), până la circa 150 de lei/12 buc. (Durex). Ne-a impresionat sortimentul și consultația la farmaciile „Elody” și „Farmacia Familiei”.

 

Sortimentul de prezervative de la farmacia „Orion”, care oferă și 10% reducere.
Sortimentul de prezervative de la farmacia „Orion”, care oferă și 10% reducere.

Practic, peste tot este prezentat același sortiment de brand-uri de prezervative, însă depinde de fiecare filială pe care le are la moment în stoc. Prețuri sunt multe și diferite, dar practic limita de preț minim-maxim se respectă în mare măsură. La urma urmei, poți comanda prezervative online.

Efectele „speciale”

Companiile producătoare de prezervative și-au pus în forță toată imaginația pentru a face utilizarea prezervativelor cât mai plăcută. Sunt prezervative cu diverse tipuri de nervuri, punctișoare și împânzite cu texturi „ca drumurile Moldovei”, după cum a spus farmacista. Ele sunt mai mult pentru plăcerea partenerei, fiindcă după cum spune anecdota de pe Internet, pe partea băieților nu se simte diferența. Mai sunt prezervative cu anestetice și efect răcoritor, pentru ca actul sexual să dureze mai mult și cu efect de încălzire, pentru plăcerea ambilor. Se găsesc și cele cu diverse arome plus prezervative cu mici vibrații ce durează 20 de minute, care sunt mai rare pe la noi la farmacii, dar care pot fi comandate, de exemplu, la „Farmacia Familiei”.

 

Prezervative de la farmacia Orion.
Prezervative de la farmacia „Orion”.

Prezervativele pot fi fabricate din poliuretan, fibre de animale, dar cel mai frecvent în lume și în Moldova se folosesc cele din latex. Totuși, unele prezervative din latex se rup, iar altele – nu. Farmacistele mi-au zis că nu contează doar materialul din care ele sunt produse, ci în special tehnologia. Atenție și la modul de împachetare al prezervativelor. Cumpărați prezervativele care sunt cu marginea inelară în formă rotundă (de obicei, ambalajele sunt pătrate). Evitați ambalajele în care marginea inelară este „strivită” – ovală (de obicei ambalajele sunt dreptunghiulare). Cele mai cerute tipuri de prezervative pe piață sunt cele clasice și ultra-sensibile.

 

Amabalajul pătrat e preferabil pentru prezervative.
Amabalajul pătrat e preferabil pentru prezervative.

Cum verifici calitatea

Pentru a verifica calitatea pe loc trebuie, pur și simplu, să nu fii căscat. Vezi termenul de valabilitate, fiindcă prezervativul, ca majoritatea produselor, nu e veșnic. Află ce fel de lubrifiant are și dă preferință lubrifierii duble, pe care o are, de exemplu, Durex. Dacă actul durează mai mult de 20 de minute, nivelul de hidratare scade brusc și pot apărea iritații. Ori cumpără un gel anti-bacterian, care și lubrifiază, și oferă mai multă plăcere, și previne diverse probleme neplăcute în regiunea intimă. Acasă, calitatea prezervativului o vezi deja după ce-l deschizi. Și, vă rugăm, luați aminte la ce componenți (lubrifianți, textură) are alergie fiecare.

 

Geluri anti-bacteriene, care îndeplinesc și funcția de ulei de masaj.
Geluri anti-bacteriene, care îndeplinesc și funcția de ulei de masaj.

Prezervative pentru femei

În Moldova, se importă prezervative pentru femei, ele arată diferit ca cele cu care toți s-au deprins și mai mult, nici nu toți farmaciștii le-au văzut în ochi, dar ei afirmă cu siguranță că la noi le poți găsi. Prețul este destul de înalt din câte am înțeles noi, în jur de 100 de lei. Totuși, ele au un mare plus – pot fi puse cu cel mult 8 ore înaintea actului, astfel încât nimic nu trebuie întrerupt când totul începe. Plus, femeia deține deplinul control asupra protejării. De asemenea, există prezervative pentru ultrasonografia vaginală, care costă circa 4 lei și care femeile le folosesc în scopuri de diagnostic.

 

Prezervativ pentru femei. PC: news.medill.northwestern.edu
Prezervativ pentru femei. PC: news.medill.northwestern.edu

Cât e ok să dai pe prezervative

Prețul prezervativelor depinde de brand, câte sunt într-o cutie, de efectul special și chiar de faptul dacă termenul de valabilitate e pe sfârșite. La farmacia „Orient”, de exemplu, aveți reducere 10%, iar la „Hippocrates” poți cumpăra Masculan la bucată (1,40 lei/1 buc.). Cele mai ieftine sunt Romed, Innotex, Masculan. Iar cele mai scumpe – Vizit și Durex (peste 150 de lei/12 buc.).

 

O parte din prezervativele ce se vând într-o filială a farmaciei „Hippocrates”.
O parte din prezervativele ce se vând într-o filială a farmaciei „Hippocrates”.

 

E curios că moldovenii ajung în extreme chiar și domeniul prețurilor prezervativelor. În topul popularității sunt prezervativele Durex, care au preț înalt, dar și calitate respectivă, și Masculan, care intră în gama prezervativelor ce costă foarte puțin. Totuși, el are un plus semnificativ – Masculan oferă posibilitatea de a alege mărimea XXL. O curiozitate: prețurile la Durex în diverse farmacii variază cel mai mult.

Ce faci dacă se rupe

Să nu panicați, deși pe cine amăgim, veți panica. După asta, gândiți-vă la protecția împotriva unei sarcini nedorite cu contraceptive urgente. E recomandabil să faceți și testul gratuit pentru HIV/SIDA sau o altă infecție cu transmitere sexuală, mai ales dacă nu cunoașteți bine partenerul.

 

Prezervative Lexx și Dolphi la farmacia Hippocrates.
Prezervative Lexx și Dolphi la farmacia „Hippocrates”.

Când folosești prezervativele

Practic, la orice contact sexual, dacă vrei să eviți o sarcină nedorită și infecții cu transmitere sexuală. Asta include și sexul oral, și cel anal. Riscul de a te infecta cu HIV este mult prea mare pentru a fi ignorat. Un prezervativ nu poate fi folosit de două ori sau dacă deja a avut loc ejacularea. Trebuie scos și îmbrăcat unul nou. Medicii recomandă să ai cu tine mai multe prezervative, pentru a nu fi stresat în situații delicate.

Notă: Prețurile la prezervative au fost indicate în baza informației obținute din sediile de pe str. 31 august a farmaciilor „Hippocrates”, „Orion”, „Farmacia Familiei”. Ele pot fi diferite de cele din alte filiale. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente