Tinerii instrumentiști din Chișinău Youth Orchestra vor susține trei concerte inedite în următoarele trei zile

10612994_777599608929944_4380373971717883175_n
Foto: PC: Facebook/Chisinau Youth Orchestra

Iubitorii de muzică clasică sunt invitație în următoarele trei zile la trei concerte de excepţie susţinute de Chișinău Youth Orchestra (CYO). Anul acesta, orchestra de tineret vine în fața publicului cu noi spectacole de muzică clasică, sub sloganul „Cu plăcere, CYO”.

În acest an Chișinău Youth Orchestra a devenit un proiect cu participare internațională în care și-au dat întâlnire 63 de tineri muzicieni din Moldova, dintre aceștia 11 sunt România și 7 din Ucraina.

Dirijorul român Gabriel Bebeșelea este unul din cei care ajută tinerii instrumentiști în incursiunile muzicii. Potrivit acestuia, repetițiile pentru această serie de concerte speciale au început în data de 15 august într-o stațiune la Vadul lui Vodă și sunt niște repetiții extrem de asidue. „Vreau să-i felicit pe toți tinerii din orchestră și vreau să vă spun că aveți în față o orchestră a viitorului și o orchestră pe care bazează tot cea ce va crește muzical în Republica Moldova și nu doar, pentru că majoritatea tinerilor din orchestră își fac studiile muzicale în centre educaționale importante de profil precum Anglia, Elveția, Austria, Finlanda, România, Ucraina, Rusia și Moldova”, a menționat dirijorul tinerilor.

 

1505189_781944038495501_4112254634946996344_n
PC: Facebook/Chisinau Youth Orchestra

Startul seriei de concerte va fi dat în această seară, începând cu ora 20:00, când CYO va susţine tradiționalul concert open-air cu intrare liberă în Scuarul Catedralei. La eveniment sunt așteptați peste 2.000 de persoane. Alături de tinerii instrumentiști vor mai evolua corul Cantabile al Academiei de Studii Economice a Moldovei și corul mănăstirii Curchi.

Sâmbătă, 23 august, la ora 19:00, publicul este îndemnat să urmeze pasiunea Chișinău Youth Orchestra la Sala cu Orgă, pentru un spectacol de muzică clasică, susținut de deținătoarea premiului I la prestigiosul concurs „Joseph Joachim Violin Competition”, Alexandra Conunova. Concertul va include creații de Felix Mendelssohn – Concertul pentru Vioară și Coarde în „re minor”, Astor Piazzolla – Anotimpurile de Buenos Aires, Piotr Ceaikovski – Romeo și Julieta și Igor Stravinski – Pasărea de Foc.

 

Alexandra Conunova-Dumortier în repetiții pentru concertul de sâmbătă, 24 august PC: Facebook/Chisinau Youth Orchestra
Alexandra Conunova-Dumortier în repetiții pentru concertul de sâmbătă, 24 august PC: Facebook/Chisinau Youth Orchestra

 

IMG_5262CYO încheie seria concertelor de vară cu Gala de Operă a Valentinei Nafornița – un spectacol de zile mari oferit de celebra soprană şi invitatul său special: baritonul Mihail Dogotari. Este pentru prima dată când celebra soprană originară din Moldova susține un concert împreună cu o orchestră din Republica Moldova. „Acest concert este foarte important pentru mine, este diferit de celelalte concerte pe care le-am dat acasă pentru că este un concert al meu în care invitat este soțul meu, Mihail Dogotari, alături de dirijorul român Gabriel Bebeșelea. Îmi este foarte drag acest eveniment pentru că o să am oportunitatea să cânt cele mai frumoase și îndrăgite arii, duete ale marilor compozitori și sperăm să fie un concert foarte frumos. Abia aștept să colaborez cu această orchestră de care am auzit atât de multe lucruri foarte frumoase. Totodată în cadrul Galei voi interpreta cu mare drag piesa „Pasărea Albastră” a maestrului Eugen Doga”, a declarat soprana Valentina Nafornița care face parte din trupa Operei de la Viena.

Cel de al treilea spectacolul va avea loc pe 24 august, ora 19:00, la Palatul Republicii. „Am ales această sală pentru că acustica este foarte frumoasă și sala arată foarte elegant pentru un asemenea eveniment”, a mai adăugat soprana originară din Moldova.

 

Mihail Dogotari și Valentina Naforniță în pregătiri pentru marea Gala care va avea loc duminică Facebook/Chisinau Youth Orchestra
Mihail Dogotari și Valentina Naforniță în pregătiri pentru marea Gala care va avea loc duminică Facebook/Chisinau Youth Orchestra

IMG_5266

După un concert de succes al orchestrei de coarde susținut în această vară la Ateneul român Chișinău Youth Orchestra are plănuri mărețe. „Se lucrează la un proiect comun cu orchestra română de tineret pentru a participa la Festivalul Euroclasic la Berlin în 2016, care va fi susținut în sala Filarmonicii din Capitala germană”, ne-a mărturisit dirijorul și managerul proiectului, Adriano Marian.

 

Biletele pentru concertele din 23 și 24 august sunt disponibile pe www.iticket.md și casele Sălii cu Orgă. Prețul biletelor – 50, 60 lei pentru concertul de la Sala cu Orgă și 100 lei pentru Gala Valentinei Nafornița. Evenimentele CYO sunt organizate de Asociaţia Muzical-Corală din Moldova.

Proiectul Chişinău Youth Orchestra (CYO) a fost iniţiat în 2011 de dirijorul Andriano Marian. Pe parcursul celor 4 ani de activitate, CYO a reunit tineri instrumentişti talentaţi, majoritatea din Republica Moldova şi România, studenţi sau absolvenţi ai celor mai importante insituţii de profil din lume în cadrul unei orchestre profesioniste ce a susţinut concerte în cele mai prestigioase săli de spectacole din Chişinău, Sinaia şi Bucureşti.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente