În timpul somnului organismul uman se recreează și își restabilește forțele pentru noi realizări. Cât de mult timp îi ia însă somnul unui tânăr contemporan, când viața pare a fi atât de scurtă, iar visele și aspirațiile majore?
Întrebați de către #diez, tinerii au ales să își împărtășească regimul de somn și să explice care sunt factorii care îl influențează.
Viorel Belinski: „Programul meu de somn este flexibil, deoarece lucrez ca fotograf, ceea ce nu îmi permite câteodată să dorm nopți întregi. În așa caz, când muncesc noaptea, dorm ziua. De obicei îmi împlinesc un somn de 5 ore, de la ora 2 până la 6 – 7.”
Victoria Iarova: „În timpul anului de studii mă culc pe la ora 2 noaptea, deoarece sunt foarte încărcată cu temele pentru acasă. Vara, în vacanță, pot să îmi permit să mă relaxez, iar distracțiile de obicei preschimbă la mine ziua cu noaptea.”
Marin Golovatîi: „Ador somnul pentru că e una din chestiile care îmi reușește cel mai bine, indiferent de fazele lunii. Nu mă oprește nici cafeaua, nici orele petrecute până târziu pe rețele, să-mi savurez pe măsură visele. Totuși, cel mai dulce somn e după sarcinile reușite cu succes peste zi. Propun tinerilor să fie pro-activi, zi de zi munciți cât mai mult dacă doriți să aveți pentru ce dormi. Însă nu te avânta brusc prea sus, pentru început, încearcă ceva mai simplu: culcă-te! Eu în zilele de lucru obișnuiesc să mă culc devreme, pe la orele 22 – 23, iar în zilele libere pe la 2 – 3 noaptea.”
Mihaela Glavațchii: „Pe parcursul anului, atât timp cât studiez, încerc să dorm mai mult și mă culc pe la 12, pentru a mă trezi odihnită la ora 7 dimineața. Vara, însă, încerc să nu neglijez distracțiile, plec la mare și nu am un regim bine stabilit, dorm atunci când reușesc. După părerea mea somnul este important și ar fi bine cu toții să dormim suficient, pentru a fi sănătoși.”
Eugen Omarov: „Iarna merg la culcare mai devreme, pe la 23:00, iar la 08:00 sunt deja treaz. Vara de obicei pe la vreo 2 – 3 mă culc și la vreo 10 – 11 mă trezesc. Dorm bine dacă am avut o zi reușită, iar de nu, dorm mai rău. După părerea mea, nervii și sentimentele pe care le-am trăit în ziua aceea îmi dictează somnul, căci câteodată dorm liniștit și foarte strâns, încât nici ceasul nu îl aud, iar alteori dorm prea emoționat și am senzația că alerg sau sar prin somn.”
Tatiana Catran: „Ah, de mult timp așteptam vacanța de vară ca să-mi pot împlini dorința – un somn dulce de vreo 12 ore. Dar… rămân la ale mele 6 ore, durată pe care o petreceam dormind și iarna. Ca de obicei, „noapte bună” începe la orele 1 de noapte, iar deșteptarea la orele 6 dimineața. La sigur pot spune că temele, netul sau o carte bună mi-au influențat acest regim, aceste 6 ore. Dar nu regret nimic, întrucât, nu contează numărul lor, ci calitatea lor.”
Ion Pleș Alexandru: „Dorm foarte puțin, de obicei stau până la orele 3 sau chiar 4 dimineața. Și dacă mă trezesc, o fac pe la orele 10 – 11 sau chiar mai devreme, în dependență de orarul pe care îl am a doua zi. Vinovat de această insomnie este lucrul meu, adică fotografia. Stau seara și analizez multe tutoriale despre fotografii, cum se fac ele sau cum ar fi mai bine. Experimentez diferite lucruri, editez fotografii, mă perfecționez.”
În concluzie putem spune că obiceiurile și modul de viață dus influențează enorm regimul somnului și, respectiv, starea sănătății. Conform normelor medicale, numărul de ore necesare scade o dată cu trecerea anilor. Dacă bebelușii sunt cei care dorm cel mai mult, adolescenților, cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, li se recomandă între 8,5 și 9,5 ore de somn. Maturii, cei care au depășit 18 ani, ar fi bine să adopte un regim care să îi asigure un somn de 7-8 ore zilnic.