BAC 2014: Peste 27.000 de elevi au susținut astăzi examenul la limba de instruire

collage2
Foto:Peste 27 de mii de elevi au susţinut astăzi examenul de BAC la limba de instruire

Astăzi, 6 iunie, elevii din claselor a XII-a au susținut examenul la limba de instruire. În această probă au fost antrenaţi toți cei 27.604 de candidaţi admişi de către Consiliile profesorale ale instituțiilor de proveniență și cei peste 6 mii restanțieri din sesiunile anterioare.

La liceul român-francez „Gheorghe Asaschi” au susținut astăzi examenul la limba română în jur de 460 de elevi din diferite licee din Capitală. O parte din elevi au venit asistați de către părinți și diriginți. O dată ce candidații au intrat să susțină examenul, băncile din fața liceului au fost ocupate de către aceștia.

 

Părinții și profesorii au așteptat afară sfârșitul examenului
Părinții și profesorii au așteptat afară sfârșitul examenului

Acces în sălile de examen au avut doar elevii, membrii comisiei naţionale de examene, preşedintele centrului de bacalaureat şi persoanele delegate de către comisia raională sau municipală de examene. Candidații au stat câte unul în bancă, fiind repartizați în ordine alfabetică. În sălile de examen, au fost repartizați câte doi asistenți la fiecare 30 de candidați, specialiști de altă disciplină decât cea de examen.

 

O sală unde elevii au susținut examenul la limba română din centrul de bacalaureat din incinta liceului teoretic Gheorghe Asachi PC: #diez/Cember Olesea
O sală unde elevii au susținut examenul la limba română din centrul de bacalaureat din incinta liceului teoretic Gheorghe Asachi PC: #diez/Cember Olesea

În câteva clipe după ce au ieșit de la examene, în jurul elevilor se strângeau părinţii și diriginții curioşi, care începeau să analizeze subiectele cu atenţie şi să dea verdictul la ce au scris candidații.

 

Părinții își întreabă copiii despre cum au susținut proba
Părinții își întreabă copiii despre cum au susținut proba

Lunga Andrei, care termină liceul teoretic „Mihai Viteazul” din Capitală, profil Real, spune că examenul a fost destul de simplu. „După părerea mea chiar pre-bacul a fost un pic mai complex decât sesiunea de bază. Practic au fost itemi asemănători, opera a fost ușoară, tema principală care predomina în examenul de BAC a fost tema de dragoste, atât în subiectul întâi cât și în al doilea”, ne-a declarat candidatul.

IMG_8159„La intrarea în instituție am trecut prin detectorul de metale, însă este o procedură ordinară. Ce ține de desfășurarea examenului de bacalaureat, observatorii și-au făcut atribuțiile foarte bine, practic era asigurată și liniștea, nimeni nu circula printre bănci, totul s-a desfășurat conform metodologiei. Nu era posibil să trișezi în niciun mod, deoarece coridorul este lung, se observa îndată dacă cineva se întoarce. Nimeni nu a încercat să se consulte. Plus, la fiecare 4-5 bănci era câte un observator, plus camerele de supraveghere. Am aflat astăzi cum se petrece sesiunea de bază și cred că următoarele examene le vom susține mai relaxat, mai în apele noastre”, ne-a mai mărturisit Andrei.

Sergiu, un elev al profilului umanist, crede că orice elev putea susține acest examen cu forțele proprii. „Nu aș spune că am avut emoții, pentru că cine învață acela o să aibă succes. Mă așteptam la ceva mai greu. În sală era liniște, astfel poți scrie fără probleme, iar observatorii nu au fost foarte duri. La următoarele examene o să-mi fie mai ușor psihologic”, ne-a declarat Sergiu, care aspiră la un șapte la examenul de limba română.

 

Gestul Iriniei referitor la BAC-ul susținut azi
Gestul Iriniei referitor la BAC-ul susținut azi

Ca și ceilalți colegi ai săi care au susținut astăzi examenul la limba de instruire, Cornel Corman se aștepta să primească itemi mai complicați în testul de la bacalaureat. „Mă așteptam la ceva mult mai complicat, să fiu sincer. Mă temeam foarte mult la început, iar apoi m-am deprins, dacă știi scrii și nu-ți faci griji. IMG_8169În sală atmosfera a fost tensionată, pentru că oricum în faci griji pentru notă și îți faci griji să nu pară că tu copiezi, chiar dacă nu o faci. În jurul meu toți stăteau și scriau, nimeni nu a încercat să trișeze. Observatorii nu au fost foarte stricți. Personal m-am pregătit foarte mult, cel puțin ultima săptămână am stat cu nasul în cărți. Sper să iau un șapte. Sunt total de acord cu strictețea de la BAC, pentru că, să fim sinceri, dacă toți ar învăța am progresa ca societate. Toți ne plângem că e nevoie de oameni profesioniști, așa că hai să învățăm și totul va fi bine. Chiar îmi făceam griji dar acum sunt fericit, părinții își făceau mai multe griji decât mine”, ne-a spus tânărul.

Pentru a lua o notă de trecere (n.r. nota cinci), în sesiunea de bază, elevii trebuie să ofere răspunsuri corecte la minimum 30% din subiectele testului, față de 25% cât a fost la sesiunea de bacalaureat din 2013.

Următorul examen pe care urmează să-l susțină candidații este cel la limba străină pe 10 iunie (limba engleză – 11.767 de candidați, franceză – 10.922 de candidați, germană – 375, italiană – 68, spaniolă – 92 și limba turcă – 93 de candidați).

 

Elevii se odihnesc după 3 ore de bacalaureat
Elevii se odihnesc după 3 ore de bacalaureat

Reamintim că, examenele de bacalaureat sunt susţinute în 104 centre de bacalaureat. Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 3 – 26 iunie, iar rezultatele vor fi afişate în centrele de BAC la 27 iunie. Testele candidaţilor vor fi verificate în două centre naționale. Elevii vor putea, ca și anul trecut, să-și vadă online lucrările personale verificate, după afișarea rezultatelor în centrele de bacalaureat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente