Daniela Catereniuc – studenta care visează să devină un cardiolog de succes

10264875_10201831589574018_673591164_n
Foto: Daniela este studentă la medicină și va urma un stagiu de practică în Belgia

Studiază medicina în limba franceză și visează la o carieră în cardiologie. Cunoașteți mai multe despre Daniela, una din cei 24 de studenți, câștigători ai burselor de stagiu profesional în străinătate oferite de Agenția Universitară a Francofoniei.

Daniela Catereniuc este studentă în anul V la USMF „Nicolae Testemițanu”. În urma unui concurs lansat de AUF, Daniela a câștigat o bursă de stagiu profesional în Belgia, unde se va specializa în domeniul cardiologiei.

Studiază din anul II medicina în limba franceză

În anul II, Daniela a fost admisă în una din cele două grupe francofone care se formează în fiecare an în cadrul universității. „Lecțiile se țin în limba franceză, materialele cu care lucrăm sunt de asemenea în limba franceză. Combinăm însă în procesul de studiu și limba română, în special în cadrul întâlnirilor cu pacienții sau la examene”. Deși mulți dintre colegii săi au aplicat pentru burse de stagiu, nu toți au reușit să treacă concursul, care a fost destul de competitiv, deoarece au participat cei mai buni studenți din mai multe țări. Daniela ne povestește că pentru a aplica la stagiul oferit de AUF, trebuie să fii acceptat mai întâi în una din universitățile din țările francofone, pe care fiecare student o poate alege după preferințele sale.

 

10268120_10201831595614169_1829262645_n
Tânăra își face studiile la medicină, în limba franceză

De ce Belgia?

Deși a avut o listă destul de promițătoare de selecție, a ales Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia, unde își va practica stagierea la Facultatea de Medicină. „Îmi doresc foarte mult să văd orașul Bruxelles, capitala Europei. Mai mult decât atât, centrul universitar pe care l-am ales dispune de laboratoare specializate în domeniul cardiologiei, unde se studiază în baza unor inovații și tehnologii ultramoderne. Un alt motiv pentru care am ales Bruxelles este faptul că pot face acolo și rezidențiatul după ce voi absolvi aici în Moldova.”

 

10178456_10201831596974203_839675684_n
Visează să devină un cardiolog de succes

 „Stagiile peste hotare ne ajută să suplinim lipsurile existente la noi în domeniul tehnic”

Daniela ne spune că studiile teoretice la noi sunt foarte bune: „Sunt foarte mulțumită de cunoștințele teoretice pe care le primesc aici, partea mai puțin bună este că nu le putem aplica în practică pentru că nu dispunem de tehnica necesară. Noi cunoaștem noile metode, inovații medicale, învățăm despre ele, dar nu avem posibilitatea de a le testa în timp real”.

Făcând o comparație între sistemul medical de la noi și cel din străinătate, Daniela susține că studenții moldoveni sunt obișnuiți să învețe mai multă teorie. „Noi aplicăm pacientului un anumit diagnostic prin simțurile noastre teoretice și mai puțin ne bazăm pe aparataj medical. În străinătate, specialiștii se bazează mai mult pe tehnică și în cazul unei defecțiuni, lor le este dificil să treacă la partea teoretică”. În continuare, studenta ne spune că aici intervin oportunitățile stagiilor peste hotare, care suplinesc cumva lipsurile pe care le are învățământul medical de la noi. Stagii de practică în străinătate nu fac doar studenții dar și medicii care deja profesează. Deși la nivel practic sistemul nostru medical rămâne puțin în urmă, posibilitatea de a face stagii peste hotare, suplinește aceste lipsuri.

 

10259445_10201831589774023_238374923_n
Daniela susține că studiile teoretice de la noi sunt la un nivel foarte înalt

Angajată la Spitalul de Urgență

Studenta lucrează de un an în secția Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență și declară că e dificil să faci ceva extra universitar, chiar și să lucrezi în domeniu, pentru că sistemul e foarte strict. „Suntem susținuți de universitate să lucrăm dar numai în cazul în care nu ne afectează activitatea academică”.

Lucrează la teza de licență din anul I și a început să publice rezultatele acesteia în mai multe reviste specializate, începând cu cele universitare, în cadrul diferitelor conferințe naționale și internaționale: Odesa, Iaroslav, Harkov, Cernăuți, Varna. Un stagiu practic a făcut și în România, Cluj, în cadrul unui program de schimb.

 

10268120_10201831589334012_1022682912_n
Daniela are deja mai multe publicări în reviste științifice naționale și internaționale

„Un rezultat bun apare doar în momentul când cunoști diferite perspective de abordare”

Îi place medicina pentru că e ceea ce ține de corpul omului și poate avea grijă de sănătatea sa și a familiei sale. Pentru Daniela, domeniul este interesant pentru că e în plină schimbare, în fiecare zi se descoperă lucruri noi.

„Le sugerez tuturor studenților să aplice la diferite concursuri naționale sau internaționale, să se implice, să caute, să cerceteze pentru că este foarte important să te dezvolți multilateral și să vezi o imagine de ansamblu. Trebuie să cunoști tactica unei țări, politica medicală a altei țări pentru a-ți forma propriul mod de gândire. Un rezultat bun apare doar în momentul când cunoști diferite perspective de abordare”.

 

10264462_10201831589054005_1251741129_n
Daniela recomandă tinerilor să fie cât mai activi și să nu rateze oportunități
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente