La moment, prevederile în vigoare din Legea cu privire la statutul militarilor stabilesc că femeile care îndeplinesc serviciul militar prin contract beneficiază de concediul de îngrijire a copilului, pe când în privinţa bărbaţilor nu este reglementat asemenea drept.
Astăzi deputații au votat în prima lectură un proiect legislativ prin care a fost exclusă această prevedere discriminatorie.
Documentul mai stabilește că baza de calcul a indemnizațiilor acordate militarilor să fie similară cu cea a persoanelor asigurate, iar perioada în care persoanele îndeplinesc serviciul militar și nu contribuie în Fondul Social va fi inclusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a militarului.
„ În perioada din 1999 şi până în prezent au fost eliberaţi peste 1614 militari prin contract ai Armatei Naţionale, fără dreptul la pensie militară (în medie aproximativ 100 de militari pe an). Cheltuielile aferente includerii serviciului militar în stagiul asimilat celui de cotizare nu pot fi determinate, deoarece aceşti cetăţeni vor căpăta dreptul la pensie peste 30 de ani la atingerea vârstei de 62 de ani, estimativ cheltuielile suplimentare vor fi de până la 200.000 lei anual.”, a conchis ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.
Sursa: BLOGUVERN