Restaurantul Rub & Stub din Copenhaga este un exemplu în privința combaterii irosirii produselor alimentare. Clienții pot savura în localul din capitala Danemarcei feluri de mâncare preparate din alimente refuzate de supermarketuri.
Din lipsă de spațiu, reprezentanții marilor lanțuri magazine aruncă, uneori, zeci de kilograme de produse care ar urma să expire în scurt timp sau refuză alimente a căror calitate nu-i mulțumește, iar cei de la Rub & Stub profită de acest lucru pentru a strânge bani în scopuri umanitare.
„Ni se permite să luăm alimente care nu au expirat încă. Și dacă mai sunt doar câteva zile până când expiră, le putem congela și folosi încă trei luni”, spune managerul restaurantului, Ditte Jensen.
Ditte Jensen și bucătarul-șef sunt singurii angajați ai restaurantului, restul personalului fiind format din voluntari, relatează BBC.
Ideea a aparținut fundației Retro, iar profitul restaurantului este folosit pentru finanțarea unor proiecte de dezvoltare în Sierra Leone.