Centrul unde vei scăpa de insomnii, deschis la Chișinău

sleeping_man_640
Foto:PC: foxnews.com

Tulburările de somn vor putea fi acum tratate mai ușor. La Chișinău a fost deschis un centru de somnologie, care va ajuta oamenii care suferă de insomnie sau apnee să se vindece mai eficient și mai rapid.

Centrul de somnologie va activa în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.  Centrul de somnologie reprezintă de fapt un cabinet dotat cu echipament special, unde pacienții vin și dorm o noapte cuplați la aparate care permit diagnosticarea tulburărilor de somn.

Adrian Lupușor, medic a declarat pentru TV7 următoarele: „Un pacient care are o tulburare de somn vine seara aici, este cuplat la aceste fire, care reprezintă polisomnograful. De asemenea este camera video, este și un microfon, care înregistrează paralel ce face pacientul în timpul somnului, iar pe polisomnograf se înregistrează funcția somnului, funția inimii și alți paramentri”.

Dimineața, pacientul se trezește, iar specialiștii interpretează înregistrările de pe parcursul nopții, la fel ca și imaginile filmate, după care se stabilește o diagnoză și un tratament. O altă modalitate de depistare a bolilor de somn o reprezintă și aparatul portativ, care poate fi închiriat acasă și cuplat pe cutia toracică noaptea.

Sânziana Lovin, Specialist în somnologie, România a spus că „Aparatul și-l instalează pacientul, în momentul în care doarme în patul lui. Doarme cu aparatul care înregistrează parametrii fiziologici în somn, îl returnează medicului a doua zi. Medicul descarcă în calculator rezultatul și sunt interpretate curbele funcționale”.

Nu orice insomnie reprezintă o tulburare care necesită tratament, au menționat specialiștii în somnologie, aceste persoane acuzând simptome mult mai acute. „Pauzele respiratorii sunt urmate de reluarea respirației cu un zgomot impresionant, cu un sforăit foarte important, se mișcă și se agită în somn, transpiră foarte mult, ca și cum s-ar lupta pentru aer, uneori există mișcări anormale”, a adăugat Sânziana Lovin.

Potrivit doctorilor, în Moldova în jur de 100.000 de oameni suferă de tulburări clinice ale somnului, iar una dintre cele mai grave consecințe poate fi asfixia în somn. De asemenea, în cazul acestor pacienți crește riscul de afecțiuni cardio-vasculare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente