Ion Ștefăniță: Ne dorim implicarea antreprenorilor în renovarea RM

346_29907260137_5087_n
Foto: Ion Ștefăniță PC: Facebook

Chișinăul, dar și întreaga Republica Moldova pot reveni la fața lor de altă dată cu ajutorul agenților economici. Astfel vede Ion Ștefăniță, director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor realizarea visului său.

#diez: Care sunt următoarele monumente, clădiri ce vor fi restaurate conform planului de acțiuni?

I.Ș.: În continuare va demara proiectul de restaurare a a fostei clădiri cu funcții sociale. Eu sper că comunitatea evreiască a reușit deja să adune fondurile necesare pentru demararea proiectului. Acesta a fost deja coordonat și avizat la Consiliul Național al Monumentelor Istorice. De asemenea, sperăm ca Ambasada Germană, care începând cu anul 2010 gestionează și este proprietarul cladirii fostului gimnaziului pentru fete fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking din strata Alexei Mateevici 85, va ajuta și la restaurarea acesei clădiri..

Clădirea fostului gimnaziului pentru fete fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking PC: monument.sit.md
Clădirea fostului gimnaziului pentru fete fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking PC: monument.sit.md

Plus la acesta, ne dorim să punem în valoare și arhitectura industrială din centrul Istoric al orașului Chișinău. Cu toții cunoaștem Moara Roșie, care este inclusă în Lista Roșie a Patrimoniului Cultural al Republicii Moldova.

Agenția a lansat actualmente campania informațională de concesionare a proprietății civile cum ar fi conacele boierești din Basarabia de altă dată.

Agenții economici care nu sunt indiferenți față de patrimoniul cultural și în cazul când au un business-plan ce se axează pe agro – pensiune, hotele, zone de odihnă, ce prevăd și restaurarea clădirilor sunt invitați să participe la readucerea frumuseții istorice a Republicii Moldova. Proiectul dat se va realiza transparent și responsabil, pentru că avem deja precedentul negativ. Conacul din Ivancea a fost dat în arendă, dar din cauza că nu a fost supravegheată procedura de lucru, s-au făcut deja modificările care au distrus o parte din autenticitatea acelui conac.

Moara Roșie, Clădirea fostei mori de abur PC: monument.sit.md
Moara Roșie, Clădirea fostei mori de abur PC: monument.sit.md

#diez: Fondurile alocate restaurării vor veni doar din partea agenților economici și a statului?

I.S.: La momentul de față, Ministerul Culturii a prevăzut doar 17 milioane pentru acest lucrări. Sume care nici pe departe nu sunt de ajuns, cel puțin, pentru restaurarea completă a unui conac. Mizez în continuare pe perspectiva aderării țării noastre la comunitatea europeană și dat fiind faptul că ea nu este indiferentă față de acest domeniu, cred că lista monumentelor restaurate din fonduri europene, cum ar fi cel de la Hîncești si de la Soroca, se va majora.

Lista Roșie a Patrimoinului Cultural PC: airmc.wordpress.com
Lista Roșie a Patrimoinului Cultural PC: airmc.wordpress.com

#diez: Cât de mult dăunează publicitatea arhitecturii chișinăuiene?

I.Ș.: Eu cred în restaurarea orașului cartier cu cartier. Pentru realizarea acestui fapt este necesară eliminarea publicității de pe monumentele arhitecturale. Publicitatea domină acum toate fațadele imobilului cu statut protejat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente