3 motive să pleci în Vamă

strune gâdilate pe plajă și viața e completă
Foto: Strune gâdilate pe plajă și viața e completă

„Am plecat la Vama Veche/ ca să îmi găsesc pereche,/ Am ajuns la Vama Veche și sunt apucat de streche” sau ceva mai recent “piesa asta/ o cânt în drum spre mareee”.

Hai că sigur citind versurile le-ați și fredonat, versuri ale faimoasei trupe cu piesele căreia ați crescut— cândva Vama Veche și acum Vama.

Imposibil de neobservat conexiunea între denumirea trupei și cea a stațiunii de pe litoralul românesc, atât de invocată în piesele acesteia. Nu degeaba Tudor Chirilă a ales acest nume. Și poate că tocmai el ne farmecă, pe lângă șarmul solistului (să recunoaștem, fetelor), deși se apropie de 40, fără a uita de energia și mistica pieselor. Tot ce cântă ei se armonizează perfect cu ceea ce reprezintă ei-Vama.

Și dacă nu e suficient de convingătoare formația Vama (Veche) și cu piesele ei ce te îndeamnă să te urci în mașină/tren (mai bine ultima) și să-ți iei drumul spre mare, cântând în gura mare, atunci mai aduc eu câteva motive în plus scepticilor.

Inscripţie din Vamă
Inscripţie din Vamă

#1. Cea mai tânără stațiune

Nu prea e loc în Vamă (permiteți-mi să-i spun pe nume) pentru familii cu copii gălăgioși și mofturoși sau pentru cupluri de pensionari veniți să inhaleze aer de mare și să se ardă la soare, deși excepții desigur sunt. Dar sunt excepții drăguțe, adică familii compacte, cu copii frumoși ce înalță zmei cu tăticii și se plimbă pe plajă cu mămicile. Și sunt perfect de acord cu tot ce se întâmplă în Vamă (nu că s-ar întâmpla ceva rău).

Mai vezi cupluri trecute de floarea vârstei, dar cu spiritul Vamei în sânge- aventurieri; nu tipul familiștilor cu o mașină plină cu bagaje până în pod, ăștia sunt în 2 Mai, Costinești (deși are faimă de stațiune studențească)și alte câteva stațiuni mai potrivite lor.

Așa că Vama e stațiunea perfectă pentru spirite și inimi tinere, ce caută o evadare pentru un week-end (sau mai mult, de ce nu?), aventură, distracție, nonconformism. Vama îi primește pe toți, în bocanci sau desculț, singur sau cu gașca, nu judecă și nu pune etichete. Și e super să vezi că mai sunt mulți alții ca tine mișunînd pe acolo, orbi de nebunia vârstei, când vrei pe toate să le încerci.

În Vamă e o solidaritate a tinereții!

Soarele nopții sau felinarul hipnozei
Soarele nopții sau felinarul hipnozei

#2. Cea mai nebună stațiune

Și dacă tot am ajuns la nebunie, până acum m-am lovit de o grămadă de stereotipuri și zvonuri despre Vamă, cum că ar fi periculoasă, plină de rockeri, murdară, că găsești seringi prin nisip. Cred că e timpul ca toate aceste preconcepții, lansate de cei ce nu înțeleg mistica Vămii, să fie evaporate.

Da, sunt rockeri (pentru cei interesați, hotspot-ul e la “La Pirați”-heavy metal și tipi cu plete și bocanci), dar nu au preluat controlul stațiunii, sunt mulți alții ce nu prezintă aceste semnalmente discriminatorii, tineri ai libertății. Dar oricum, cel puțin respect pentru rock-ul clasic să ai, că altfel Mamaia cu manele e de tine. Și nimeni nu-ți sare în gât, să se ia de tine, doar dacă te apuci să arunci nisip în ochi cuiva.

Apoi Vama nu e mai murdară ca alte stațiuni, aș spune că aici lumea are mai mult bun simț decât în altă parte, cu mica diferență că de dimineață plaja e plină de sticle și gunoi, după o noapte de nebuneală hipnotică. (secret din Vamă: Noaptea nu-i ca ziua). Dar totul se strânge în timp util.

Ce ține de droguri, lumea de mult nu și le mai injectează, ăștia sunt pierduți. Sunt preferate metode mai simple, cum ar fi să fumezi ceva, mai simplu și sigur, nu? Dar nu pot să bag mâna în foc că asta se și întâmplă, lumea poate să râdă și de la bună dispoziție. Cine are nevoie de iarbă (spre exemplu) când îi ai pe prietenii tăi nebuni? Dar nu putem omite faptul că Vama are faimă de stațiune a “marijuanei” (nu că ar deranja-o), ceea ce nu poate fi perfect fals. Nu iese fum până nu dai foc, nu?

Și acum că am distrus stereotipurile ce v-ar putea împiedica să veniți aici, e timpul să vedem ce e cu “nebunia” în Vamă.

Dar nu e nebunie în sens de demență, oameni fugiți de la Spitalul 9 (varianta românească) sau Costiujeni (bine cunoscuta variantă autohtonă). Aici sunt oameni fugiți de lumea ce îi încorsetează în reguli, monotonie, banal și prostie. Sunt oameni ce trăiesc prin spiritul libertății, al propriei voințe, al experiențelor dincolo de normal. Oameni ce nu fac parte din masă, mai pe scurt. Oameni ce nu au nevoie neapărat de o cameră de hotel și super-condiții ca să se simtă bine. Un sfat, nu vă cazați între patru pereți dacă tot sunteți în Vamă. Ar fi o mare pierdere să nu dormiți într-un cort. Și nu vă porniți singur, doar dacă nu aveți nimic împotrivă să vă alăturați unei găști pe acolo.

Nebunia din Vamă cum am văzut-o eu sunt multe corturi pe plajă și grupuri de tipi și fete râzând în așteptarea lăsării serii, cu o sticlă de bere trecând dintr-o mână în alta. Plaja e plină la răsărit. Apoi, e ok în Vamă să-ți faci pe plajă o vodka orange și să stai de vorbă, cu fața spre mare, cu un tip cu căciuliță colorată în cap.

Ce mi s-a mai părut interesant a fost „nebunia zilei” dintr-un local, fel de mâncare ce constă într-o amestecătură de ce le trece prin cap bucătarilor în acea zi și „bon appetit”. “Clasna” să nu știi ce vei mânca. E foarte obișnuit să vezi pe câte cineva (fată sau băiat, nu contează) stând pe trotuar și cântând la chitară, înconjurat de prieteni sau simpli ascultători, așezați și ei, relaxați, îmbătați de muzică (sau nu numai).

O altă nebunie de-a Vamei mele iubite a fost să dau peste un grup de omuleți foarte diverși, ce cerșeau bani de băutură, perfect pacifist. Aveau lozinca “ajutor pentru bețivi”. Cauză nobilă, cum să nu-i ajuți? Și bănuiesc că nu se supără dacă li te alături, dacă ai venit în Vamă fără un ban.

Totul e neconvențional în Vamă, de la localuri cu muzică rock și design făcut de oameni creativi (canapele făcute din pelete folosite în magazine pentru depozitare), până la cei angajați acolo, plăcându-mi vorbele unui vânzător de shaorma glumeț că “în Vamă nu se bea apă, doar bere”. Da, berea e băutura preferată de vamaioți, dar sunt și oferte la shoturi pentru doritori.

Deci dacă ești nebun și tu ca Vama, acolo e de tine!

Corturi în răsărit
Corturi în răsărit

#3 Cea mai ieftină stațiune 

Poate un ultim motiv ar fi faptul că e mult mai ieftin să-ți petreci vacanța la mare în Vamă decât în alte stațiuni. Dacă nu ești dependent de banii părinților și trebuie din resurse proprii să-ți sponsorizezi escapada sau pur și simplu nu ești fanul călătoriilor scumpe, atunci sigur e un motiv important!

Dacă nu ai un cort și nici prieteni care să te primească și pe tine, se închiriază unul nu scump. Apoi ai 2 opțiuni: te instalezi pe plajă, și achiți maxim 2€ pe zi pentru a folosi dușurile și baia sau îți ții cortul în curtea vreunei pensiuni sau într-un parc de camping. Sunt câte vrei în Vamă și costă aprox. 5€ pe noapte + opțional 4€ de persoană pentru electricitate, wi-fi, apă, bucătărie. Și chiar dacă alegi un hotel, prețurile sunt mai mici ca în alte stațiuni și sunt și oferte de cazare. Oricum ai alege, tot mai ieftin iese. Prețurile la mâncare sunt ca peste tot, fie că alegi local sau supermarket. De bere să-ți ajungă.

Acum că mi-am încheiat pledoaria, sper că ați pus Vama Veche pe lista de destinații de vară, dacă nu era deja.

Tinerețea trebuie sărbătorită în Vamă! Rucsacul în spinare, piesele Vamei pe buze, numele stațiunii în inimă și la drum!

Nebuneală vă doresc!
“Am doar 18 ani, sunt nebun, iubesc și nu am bani!”
Îndrăgostita de Vamă,
Crețu Felicia

Sursă imagini: www.pubbing.ro, www.aurelvirlan.ro, www.cartitaplimbareata.ro.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente