Premierul ungar a comparat Parlamentul European cu „imperiul sovietic”

collageotilia
Foto: Parlamentul European se comportă la fel cum o făcea Uniunea Sovietică, în opinia lui Victor Orban.

Raportul critic al Parlamentului European față de Ungaria a determinat ca Premierul Ungariei, Viktor Orban, să compare PE cu „imperiul sovietic”.

Viktor Orban consideră că raportul constituie un atac „împotriva Ungariei şi a ungurilor”‘ El a adăugat că nu vrea să trăiască într-un „imperiu” cu un centru care determină ce trebuie să se facă „la periferie”.

Premierul ungar a subliniat că Raportul Tavares atentează la tratatele UE şi că astfel „slăbeşte Uniunea”, dar a nuanţat că „Bruxelles-ul nu este Moscova”.

Orban a declarat pentru postul de radio public Kossuth, „După imperiul sovietic, nicio putere externă nu a avut curajul să vrea să limiteze independenţa ungurilor în mod deschis, alegând o formă legală”, scrie Agerpres.

Europarlamentarii au aprobat documentul în care se exprimă preocuparea faţă de situaţia drepturilor fundamentale în Ungaria după ultima reformă constituţională şi aprobarea de noi legi, care, potrivit raportului, nu respectă separaţia puterilor, nici independenţa judecătorilor.

Raportul care a stârnit nemulțumirile a fost elaborat de eurodeputatul portughez Rui Tavares. În el se propune crearea de mecanisme pentru a controla respectarea valorilor şi normelor europene în statele membre ale UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente