Printre cei o mie de voluntari care au participat la organizarea și buna desfășurare a concursului muzical Eurovision, au fost și trei moldovence. Aflați în continuare mai multe despre ce înseamnă să fii voluntar la Eurovision și cum e atmosfera în culisele unuia din cele mai prestigioase concursuri europene.
Aliona Novac, Elena Cravcenco și Lucia Mortensen sunt trei din susținătoarele Moldovei la Eurovision direct de la Copenhaga. Aliona Novac a fost și în toiul pregătirilor spectacolelor Eurovision ca voluntar, împărtășind această experiență și cu echipa #diez.
Cei aproximativ o mie de voluntari Eurovision au fost distribuiți să realizeze diverse activități precum ghidarea turiștilor prin oraș, distribuirea de materiale informative fanilor sau menținerea ordinii în timpul spectacolului.
Aproximativ 1000 de voluntari au contribuit la organizarea show-ului
Aliona Novac ne-a povestit că este masterandă la Facultatea de Științe la Universitatea din Copenhaga și în același timp și membră a Asociației Voluntarilor din Copenhaga. Deși participarea ca voluntar la diverse evenimente nu este ceva nou, Eurovision-ul a fost unul din acele evenimente pe care nu și-a dorit să-l rateze. Împreună cu o colegă de a sa a fost repartizată în echipa de securitate având grijă ca persoanele neautorizate sau presa să nu ajungă în locuri neadmisibile acestora dar și ca oamenii să fie repartizați corect în sală în corespundere cu locul care le este destinat. Drept mulțumire, Aliona a primit un bilet gratuit pentru prima semifinală, având astfel ocazia să o urmărească live pe Cristina Scarlat.
„Să fiu voluntar la Eurovision, a fost o experiență extraordinară din viața mea și mă bucur să știu că am contribuit și eu la organizarea acestui eveniment unic.”
„Atmosfera unea toate țările într-una singură – un suflet și o suflare”
Lucia Mortesen a fost și ea spectator al primei semifinale și susținător al delegatei Moldovei la Copenhaga. Lucia ne-a descris cu lux de amănunte atmosfera din timpul unui spectacol de așa o amploare:
„De la prima vedere a încăperii din afară, îți dai seama de măreția locului, la intrarea în sală mi s-a deschis însă o priveliște de neuitat. Am privit în sus, dar nu puteam vedea unde se termină sala. Saci gonflabili, masivi, de plastic care rețin sunetul din sala Eurovision, panouri masive de lumini – o priveliște care m-a făcut să mă simt o părticică foarte mică, dar importantă a acelui show.”
Lucia ne-a spus că prezentarea Moldovei, cântecul și mesajul Cristinei dar și posibilitatea de a striga pentru Moldova, de a plânge cu zâmbete pentru Moldova – au fost unele din cele mai memorabile momente. Motivația de a se implica în așa gen de activitate s-a născut tot din dorința de a-i fi alături delegației Moldovei. „Pentru faptul că Moldova a venit atât de aproape de noi, a fost greu de rezistat să nu ne implicăm și să nu o susținem pe Cristina. Ea trebuia să știe că nu doar Moldova dar și Danemarca e aproape de ea și o susține.”
„Cristina a câștigat un loc în inimile fiecăruia din noi, cu vocea ei de aur”
Elena Cravcenco, susține că, fiind la Eurovision anul acesta, i s-a mai împlinit un vis. Deși a trebuit să parcurgă 500 km din Aalborg până la Copenhaga, este fericită că în ziua primei semifinale a reușit să vorbească și cu Cristina Scarlat și să-i ureze succes. „Am ajuns din întâmplare la Eurovision, la propunerea Luciei Mortesen de a merge împreună pentru a o susține pe Cristina Scarlat. Cristina a făcut un show foarte frumos. Din păcate nu a reușit să se califice în finală dar a câștigat un loc în inimile fiecărui din noi, cu vocea ei de aur. Cu această ocazie îi mulțumim că ne-a reprezentat demn țara la Eurovision.”