Cei mai mulți dintre tinerii moldoveni se descriu ca fiind persoane religioase, arată datele sondajului de opinie „Mergând spre Înviere”, realizat în perioada 22 – 23 aprilie 2013, pe un eșantion de 250 de persoane.
Cu toate acestea, nu toți știu prea bine care este semnificația și importanța acestei sărbători. Astfel, în urma cercetărilor, o majoritate de 99% dintre tinerii moldoveni sărbătoresc Paștele și doar 1% nu practică acest obicei. De asemenea, 68% dintre respondenți au spus că vor participa la Slujba de Înviere iar 27% au declarat că nu vor merge la biserică cu această ocazie.
Pentru 90% dintre cei chestionați, Paștele este învierea lui Iisus Hristos, 13% sunt de părere că această sărbătoare simbolizează biruința asupra morții, 9% – spălarea păcatelor, în timp ce pentru 6% dintre cei chestionați această sărbătoare se asociază cu o ceremonie în familie.
La întrebarea cât de importante sunt sărbătorile religioase, 37% dintre respondenți au răspuns că sunt foarte importante, 54% că sunt importante, 8% – puțin importante iar 1% – deloc importante.
Potrivit cercetării, cei mai mulți tineri moldoveni, adică 98%, declară că cred în Dumnezeu, 1% nu cred iar restul nu au știut. Cu toate acestea, doar 17% dintre tineri merg săptămânal la biserică, 11% – lunar, iar cea mai mare parte – 42% – intră în biserică doar de câteva ori pe an, cca 6% – doar de sărbătorile importante, iar restul mai rar.
Când este vorba de post, lucrurile sunt mult mai echilibrate. Astfel, 20% dintre respondenți declară că au ținut integral Postul Paștelui, 21% au ținut pentru perioade mai scurte, 35% spun că au ținut post doar câteva zile iar 17% nu practică acest obicei.
Pentru o treime dintre participanții la studiu, ouăle de Paști simbolizează viață, pentru 8% semnifică bogăție, 35% cred că ouăle de Paști sunt renașterea lumii, iar 2% susțin că sunt o aducere aminte de răstignirea lui Iisus Hristos.
Fiind întrebați ce semnifică pentru ei lumina Învierii, 31% dintre tinerii chestionați au răspuns ca aceasta este drumul de la moarte la viață, 11% – bucurie, 58% – lumina veșnică. În ceea ce privește cadourile, 18% au declarat că vor face cadouri de Paști pentru cei dragi, 22% nu obișnuiesc să facă cadouri de Paști și 60% fac acest lucru uneori.
Sondajul a fost realizat de Magdalena Bortă, masterandă în cadrul Facultății de Litere a USM.