În cadrul proiectelor care au fost implementate de Agenția de Dezvoltare Regională de Nord (ADR Nord) a fost lansat un incubator de afaceri în comuna Larga, raionul Briceni. Acest proiect are ca scop crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii din cadrul acestui raion.
„Rezidenții care și-au lansat aici afacerea au deja clienți deoarece am încercat să promovăm acest proiect prin sat, apelând la presa locală, ziarul raional și la rețele de socializare. Afacerea va avea un impact pozitiv atât pentru antreprenori cât și pentru locuitorii de aici”, a susținut managerul acestui incubator, Elena Bejenaru.
În incubator vor beneficia de suport 10 rezidenți, unde la moment activează deja șase dintre aceștia. Procesul de „incubare” va dura trei ani, perioadă în care tinerii antreprenori vor avea posibilitatea să-și dezvolte afacerea. În acest sens, organizatorii au prevăzut și o taxă minimă a arendei, aceasta constituie pentru primul an vor achita 30 de procente din 40 de lei m², al doilea an 50 de procente iar în al treilea an 80 de procente. La moment, proaspeții oameni de afaceri plătesc doar 12 lei/m² și sunt scutiți de achitarea serviciilor comunale. Eventual după ce acest proces de incubare va lua sfârșit, rezidenții vor putea să-și continuie afacerea în acest centru doar că vor trebui să achite suma arendei integral sau să părăsească centrul respectiv.
Mariana Reul și-a deschis în incubator un salon de frumusețe. Ea spune că: „Decât să lucrezi pentru cineva – mai bine lucrezi pentru tine. Aș spune că este un fel de provocare, iar până când prețurile sunt mai mici, deoarece vreau să văd cum va evolua această afacere.”
O altă tânără afaceristă este Aliona Marusic, care confecționează perne decorative, planifică să-și extindă business-ul în afara incubatorului: „Am decis să-mi deschid afacerea din plăcerea de a lucra pentru că avem posibilitatea de a ne dezvolta la noi în țară”, a afirmat aceasta.
Pe lângă afacerile din domeniul prestării serviciilor, Adelina Cernonevschi a hotărât să deschidă un centru de cursuri de limba engleză. „Avem mulți doritor în special după amiază. Încercăm să îmbunătățim ceea ce se învață la școală aici, din acest motiv la o lecție iau doar 2-3 elevi”, a spus profesoara.
Costul proiectului îl constituie 4 milioane 800 de mii de lei moldovenești, bani oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.