Muzeul Național de Artă are pregătit pentru tine o serie de fotografii, realizate în perioada anilor 1975-2014, de către fotograful și grafic-designerul din prezent, Sergiu Plămădeală. O șansă bună să descoperi lumea detaliilor, pe care de cele mai dese ori o treci cu vederea, și un patrimoniu neglijat de autorități și oameni deopotrivă.
Cele 30 de lucrări, semnate de Sergiu Plămădeală și expuse la Muzeul Național de Artă, prezintă publicului istoria unui șirag de perle, descoperite pe străzile din București, și doar câteva văzute și la noi. Patrimoniul național este o parte dureroasă a culturii noastre or noi încă nu ne-am învățat cum să ave grijă de el. Astfel ”Azi, în centrele istorice din Bucureşti şi Chişinău practic nu există stradă fără case în agonie, ce ne cerşesc milă şi îndurare, încercând să ne spună că fără istorie, fără trecut nu există viitor. Distrugerea sau degradarea patrimoniului încă existent, înseamnă dispariţia memoriei şi a identităţii culturale româneşti.” – Sergiu Plămădeală.
În lucrările sale fotograful foarte bine ne arată detalii arhitecturale pe care de cele mai multe ori le trecem cu vederea. Pentru ca nimic din jur să nu ne împiedice să le analizăm, în lucrările sale Sergiu Plămădeală le izolează de mediul obișnuit din jur. Pentru cei care sunt pasionați de fotografie urbanistică expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 06 aprilie, curent.
Sergiu Plămădeală s-a născut la 16 mai 1954, Chişinău. Şi-a făcut studiile la Institutul Politehnic, Facultatea de Arhitectură, Chişinău (1972) după care urmează Universitatea de Stat, Facultatea de Limbă şi Literatură Engleză, Chişinău (1982). În prezent Sergiu Plămădeală lucrează în calitate de fotograf şi grafic-designer în cadrul Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.). Lucrările artistului au fost prezentate la expoziţii de pictură, grafică şi fotografie în Moldova, Rusia, Franţa, România.