UE a aprobat sancțiuni noi împotriva Rusiei. Ce presupun acestea

ukraine-eu-flags-europa-building-february-2025-photo-col1
Foto:consilium.europa.eu

La trei ani de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Uniunea Europeană (UE) a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului. Pachetul introduce restricții asupra a 83 de persoane și entități implicate în sprijinirea invaziei ruse din Ucraina.

Ce sancțiuni a impus UE

Interdicții asupra „flotei fantomă” – 74 de nave care transportă ilegal petrol, echipamente militare și cereale furate din Ucraina au fost incluse pe lista sancțiunilor, ajungând la un total de 153 de nave restricționate.

Blocarea instituțiilor financiare – pentru prima dată, UE a impus, de asemenea, o interdicție privind tranzacțiile instituțiilor financiare din afara Rusiei care utilizează sistemul rusesc de transfer de mesaje financiare (SPFS). Acest sistem a fost creat de Banca Centrală a Rusiei pentru a evita efectele sancțiunilor.

Restricții comerciale asupra tehnologiilor esențiale – 53 de companii, inclusiv din China, India, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Turcia, au fost sancționate pentru furnizarea de componente utilizate în drone și rachete rusești.

De asemenea, UE a impus restricții suplimentare la exportul de produse chimice, plastice și cauciucuri care susțin industria Rusiei, precum și la importul de aluminiu primar, care aduce venituri semnificative Kremlinului.

Închiderea canalelor de propagandă – UE a decis și suspendarea licențelor de difuzare pentru opt canale media rusești, acuzate că răspândesc dezinformare și sprijină agresiunea Kremlinului. Printre acestea se numără EADaily, Lenta și NewsFront.

Pachetul de sancțiuni include restricții și pentru Belarus, dar și pentru unele regiuni ucrainene ocupate ilegal de Rusia.

UE by Maxim Pistrui

Pachetul de sancțiuni urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare imediat.

UE a aprobat al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei pe 16 decembrie. Pachetul viza 54 de persoane și 30 de organizații din Rusia, China și Coreea de Nord, precum și companii de transport maritim ale Rusiei care facilitau vânzările de petrol brut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente