Începând cu anul 2025, toate universitățile din România sunt obligate printr-o hotărâre de guvern să accepte sesizările anonime ale studenților, fără semnătură olografă, în privința hărțuirii sexuale. Anterior, sesizările anonime nu erau analizate. Schimbarea vine după scandalul în legătură cu profesorul Alfred Bulai de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA), care a fost acuzat că ar fi hărțuit mai multe studente.
La nivelul întregului sistem educațional universitar românesc vor fi introduse proceduri de analiză, de gestionare și de soluționare a sesizărilor privind cazurile de hărțuire pe criteriul de sex și al hărțuirii morale în spațiul școlar sau în mediul universitar. Un alt element important este introducerea mecanismelor de verificare și acordare de suport victimei, dar și de consiliere pentru persoanele care reclamă că ar fi fost hărțuite pe criteriul de sex sau moral.
„Zero toleranță față de orice formă de violență în domeniile educației și cercetării! Mă bucur să anunț că Guvernul României a adoptat hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă.
În esență, este vorba de a se accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă, precum și de a se extinde domeniul de aplicabilitate mai clar instituțiilor de învățământ superior și unităților din învățământul preuniversitar”, a declarat ministrul educației și cercetării din România, Daniel David.
În sistemul educațional românesc, actul normativ care le interzicea universităților să accepte sesizările anonime este Hotărârea 305 din 4 aprilie 2024, care se referă la Codul-cadru de etică și deontologie universitară.