În premieră, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale de pe piața europeană cu banii oferiți de Tiraspoltransgaz

gaz
Foto:Facebook/Moldovagaz

În premieră, Moldovagaz a cumpărat gaze naturale de pe piața europeană cu banii oferiți de Tiraspoltransgaz. Ieri, 11 februarie, au fost achiziționați circa 2 590 milioane de metri cubi, care vor fi livrați pe parcursul zilei de astăzi, 12 februarie. Gazele vor ajunge la consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

Potrivit Ministerului Energiei, Tiraspoltransgaz a plătit în avans gazele naturale achiziționate, iar tranzacția a fost impusă cu TVA. Achiziția s-a realizat pe platforma de tranzacționare SRL „Bursa Română de Mărfuri EST” SA.

Aceasta a fost una dintre soluțiile propuse de Ministerul Energiei cu două luni în urmă, pe 11 decembrie 2024, pentru a preveni criza umanitară din regiune.

Ieri, 11 februarie, Moldovagaz a transmis către Tiraspoltransgaz gaze naturale în volum de 3 milioane de metri cubi, cu titlul de „împrumut”, pentru menținerea în continuare a funcționării fiabile a sistemului de transport al gazelor naturale și pentru asigurarea funcționării fiabile a sistemului energetic al Republicii Moldova. Aceștia trebuie întorși până în data de 31 martie 2025.

Anterior, Moldovagaz a mai transmis către Tiraspoltransgaz alți 3 milioane de metri cubi, care au început să fie livrați din 1 februarie. Volumul de gaze va fi restituit de către S.R.L. „Tiraspoltransgaz” până pe 1 martie 2025. În lipsa posibilității restituirii acestuia în formă fizică, gazul va fi achitat.


În cadrul unei ședințe, membrii pentru Situații Excepționale au aprobat alocarea a 1,5 milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru autoritățile publice locale din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, și din satul Fârlădeni, raionul Căușeni. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de combustibil, cazane electrice și aparate de aer condiționat, necesare pentru asigurarea funcționării instituțiilor publice și a celor de învățământ. Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne va transmite în folosință temporară, cu titlu gratuit, șapte generatoare electrice către Primăria satului Doroțcaia.

Pe 27 ianuarie, Uniunea Europeană a propus un pachet de asistență de urgență în valoare de 30 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Prin intermediul acestuia, UE este pregătită să finanțeze achiziționarea și transportul de gaze naturale către regiunea transnistreană pentru a contribui la restabilirea alimentării cu energie electrică și termică a celor peste 350 000 de locuitori ai regiunii până la 10 februarie 2025. Pachetul poate permite, de asemenea, alimentarea cu energie electrică de la malul stâng la malul drept. Aici găsiți mai multe detalii.

În data de 31 ianuarie, Moldova a ajuns la un acord final cu Uniunea Europeană privind pachetul de ajutor anunțat. Guvernul va semna un contract de finanțare nerambursabilă cu Comisia Europeană, prin care vom primi un sprijin gratuit în valoare de 64 de milioane de euro.

30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a cumpăra gaz și energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Respectiv, 20 de milioane de euro vor merge pentru achiziționarea gazelor naturale ca ajutor umanitar destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, iar 10 milioane de euro – pentru achiziționarea energiei electrice pentru necesitățile malului drept al Nistrului.
# Alți 34 de milioane de euro vor veni ca suport bugetar.


Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente