Dacă ești originar(ă) din Republica Moldova și studiezi în România, poți obține permisul de conducere aici, dar trebuie să îndeplinești anumite condiții. De la acte necesare, eligibilitate și costuri până la structura cursurilor și desfășurarea examenului, în continuare îți explicăm ce trebuie să faci pentru a deveni șofer(ă) în România.
Moldovenii cu rezidență legală în România pot obține permisul de conducere românesc urmând aceleași reguli ca și cetățenii români. Permisul de conducere românesc este emis conform standardelor Uniunii Europene și este valabil în toate țările membre ale UE, precum și în alte state care recunosc acest document internațional. Permisul de conducere din România este eliberat în limba română, iar proba teoretică pentru obținerea permisului auto poate fi susținută în cinci limbi: română, maghiară, germană, engleză și franceză.
Eligibilitate
Pentru a obține permisul de conducere în România, trebuie să îndeplinești anumite criterii de eligibilitate.
# Trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a te înscrie la școala de șoferi și pentru a susține examenul pentru permisul de conducere, valabil pentru categoria B (auto).
# Să fii apt(ă) medical și psihologic pentru a conduce.
# Ai nevoie de permis de ședere valabil în România (sau dovada reședinței în țară).
# Dovada că nu ai permis de conducere din altă țară sau că dreptul tău de a conduce nu a fost suspendat.
Acte necesare
Pentru înscrierea la școala de șoferi și susținerea examenului, trebuie să ai următoarele documente:
# pașaport și carte de identitate (buletin);
# permis de ședere (pentru a dovedi reședința în România);
# fișa medicală auto, eliberată de o clinică autorizată (costă între 150 și 250 de RONI, în funcție de clinică);
# aviz psihologic (costă între 100 și 200 de RONI);
# cazier judiciar;
# dovada absolvirii unei școli de șoferi autorizate (pentru a te înscrie la examen);
# taxe achitate pentru examen și eliberarea permisului.
Costuri
Prețurile pentru înscrierea la școala auto diferă de la o instituție la alta. De aceea, este important să analizezi recenziile școlilor auto care te interesează pentru a vedea dacă raportul calitate-preț este justificat.
# Taxa pentru studii: între 2 000 și 3 000 de RONI, în funcție de școala aleasă și tipul de vehicul (manual sau automat).
# Costuri pentru orele suplimentare: dacă vor fi necesare, vei achita aproximativ 150-200 de RONI per oră.
# Taxa obligatorie pentru permisul de conducere: 89 de RONI.
Durata, structura cursurilor și examene
Cursurile constau în 24 de ore de teorie și 30 de ore de practică. La orele teoretice, prezența nu este obligatorie. Cursanții au oportunitatea să studieze individual în baza acestor chestionare. De asemenea, poți solicita manuale oficiale și chestionare similare cu cele de la examen de la instructorul care ține orele teoretice. În România, școala de șoferi durează între patru și șase săptămâni, în funcție de disponibilitatea cursantului și a instructorului cu care se fac orele practice. Spre deosebire de Republica Moldova, în România poți urma cursurile teoretice și orele practice concomitent, ceea ce accelerează semnificativ procesul de obținere a permisului de conducere.
Examenul auto este format din două probe:
# proba teoretică (sala): se susține pe calculator la sediul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI). Pentru promovare va trebui să răspunzi corect la cel puțin 26 de întrebări din 30.
# proba practică (traseul): se susține pe drumurile publice, în prezența unui examinator. Aceasta durează 25-30 de minute și implică parcări, intersecții și diverse manevre. Dacă ești respins(ă) la proba practică, poți să o susții din nou după 15 zile.
Programarea pentru susținerea examenelor se poate face online, pe site-ul DGPCI sau fizic la ghișeul DRPCI din județul de reședință.
După promovarea examenului, permisul de conducere va fi eliberat în aproximativ cinci-10 zile lucrătoare.