Toți cetățenii Moldovei vor primi compensații la energie electrică până în decembrie 2025

energie-electrica

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet financiar de ajutor, care va fi folosit pentru a asigura stabilitatea în sistemul energetic. Valoarea pachetului este de 310 milioane de euro, dintre care 250 de milioane sunt destinate malului drept, iar 60 de milioane – pentru malul stâng, condiționat.

Potrivit premierului Dorin Recean, datorită acestui suport financiar, autoritățile vor lua mai multe măsuri de suport pentru cetățeni.

Una dintre măsuri presupune ca toți cetățenii Republicii Moldova să primească compensații la energie electrică până în decembrie 2025. Așadar, Guvernul va acoperi creșterea de tarif pentru fiecare familie (nu doar cele înscrise în program de compensații). Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru primii 110 Kwh din factură vor fi acoperite de stat. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro.

Tot din acest ajutor, pe termen mediu, vor fi oferite compensații pentru afaceri. Ajutorul va permite compensarea a 50 % din costurile suplimentare la energie pentru sectorul agroalimentar și va fi în valoare de 15 milioane de euro.

Cu un buget de 20 de milioane de euro, autoritățile vor acoperi creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială (școli, grădinițe, spitale, centre sociale etc.).

În plus, 50 de milioane de euro vor fi oferiți pentru finanțarea proiectele de eficiență energetică care se implementează prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.

Responsabilii de la Guvern au precizat pentru #diez că din pachetul de 250 de milioane de euro pentru malul drept, 200 de milioane sunt granturi. Mai exact, sunt bani nerambursabili. 50 de milioane de euro vor fi disponibili prin intermediul instituțiilor financiare europene pentru proiecte de eficiență energetică.

Investiții în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova

Premierul a mai menționat că în următorii doi ani urmează să fie pus în aplicare un plan de acțiuni, care include eficientizarea energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile, soluții de stocare a energiei, finalizarea liniilor de interconectare. Până în 2030, Guvernul își propune să avem minim 30 % din producție de energie verde.

De asemenea, pachetul pentru independență energetică include și o componentă pentru malul stâng al Nistrului. UE alocă suplimentar 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70 % din consumul social pe care l-au avut până la criză.

Asistența va fi condiționată de câteva lucruri pe care trebuie să și le asume regiunea transnistreană:
#1. acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune, și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul;
#2. un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune;
#3. companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie;
#4. excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.


Amintim că în octombrie 2024, Comisia Europeană a anunțat că alocă 1,8 miliarde de euro pentru consolidarea democrației, a statului de drept și pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De asemenea, Moldova va primi un grant în valoare de 15,4 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banii vor fi utilizați pentru construcția unei linii aeriene pentru transportul energiei electrice cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava din România, precum și pentru reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV.


Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente