(sondaj) În 2024, 75 % dintre bărbații din Moldova considerau că ei ar trebui să aducă cei mai mulți bani în familie

venit în familie
Foto:ChatGPT/diez.md

În opinia a 75 % dintre bărbații și 70 % dintre femeile din Republica Moldova, asigurarea materială a familiei de zi cu zi este responsabilitatea soțului. Cel puțin asta ne arată datele sondajului internațional Bărbații și Egalitatea de Gen (IMAGES), conform căruia viziunile tradiționale încă mențin inegalitățile în familie și societate.

Autorii sondajului menționează că în majoritatea gospodăriilor bărbații rămân principala sursă de venit. Pe de altă parte, răspunsurile femeilor reflectă însă mai multe semne ale evoluției normelor sociale și a schimbării spre modernitate. Doar unul dintre patru bărbați și una dintre trei femei consideră că ambii soți/parteneri trebuie să fie responsabili de asigurarea materială a familiei. Astfel de opinii sunt specifice unui număr mai mare de bărbați și femei din mediul urban, cu un nivel înalt de studii, din cuplurile unde ambii parteneri sunt activi pe piața muncii.

Conform datelor, 53 % dintre bărbați afirmă că anume ei sunt responsabili pentru venitul principal al familiei, în timp ce 34 % susțin că venitul este asigurat de ambii parteneri, iar alții 4 % indică soția/partenera ca fiind sursa principală de venituri în bugetul cuplului. Doar 32 % dintre femei declară că sursa principală de venit este asigurată de către soț/partener.

32% dintre femei sunt de părere că bărbatul ar trebui să fie principalul contribuitor la bugetul familial. Datele ne arată că 31 % dintre femei consideră că ambii parteneri ar trebui să aibă o contribuție la bugetul cuplului/familiei, iar 29 % afirmă că ele însele ar trebui să fie principalele furnizoare de venituri.

Realizatorii sondajului au remarcat faptul că 49 % dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani au percepția că soțul sau partenerul ar trebui să fie responsabil pentru venitul principal. Experții consideră că această opinie este influențată de perioada dedicată nașterii și îngrijirii copiilor. În rândul grupelor de vârstă 40-49 și 50-59 de ani, rolul soțului/partenerului în asigurarea veniturilor scade. Studiul subliniază dificultățile cu care se confruntă femeile în timpul maternității și îngrijirii copiilor.

32 % dintre femei au spus că veniturile lor sunt mai mari decât ale soților/partenerilor, în timp ce doar 17 % dintre bărbați au recunoscut că soțiile/partenerele lor câștigă mai mult. Pe de o parte, bărbații continuă să se perceapă sau să fie percepuți ca fiind principala sursă aducătoare de venit în bugetul familiei/cuplului, ceea ce reflectă o mentalitate tradițională și o presiune socială care-i face să aspire să se mențină în acest rol. Pe de altă parte, diferențele în răspunsuri pot fi influențate de percepțiile legate de calitatea muncii fiecărui partener și de contribuția financiară într-un cuplu.

Majoritatea bărbaților este de acord că ambii parteneri ar trebui să fie activi în câmpul muncii

Discuțiile de grup au arătat că, în prezent, majoritatea bărbaților este de acord că ambii parteneri ar trebui să fie activi în câmpul muncii. S-a subliniat că, atunci când doar unul dintre parteneri lucrează, pot apărea diverse probleme.

Dacă lucrează numai bărbații, femeile o iau razna. Și dacă femeile lucrează, iar bărbații stau acasă, ei tot o iau razna – devin leneși. Trebuie să lucreze ambii, așa e normal. Când doar unul lucrează, celălalt are așteptări mari.

Studiul IMAGES

Cu toate acestea, bărbații au atitudini variate cu privire la situația când soția/partenera contribuie cu venituri mai mari la bugetul familiei/cuplului. Puțini consideră că acest lucru este acceptabil din cauză că veniturile oricum sunt în beneficiul gospodăriei. Mulți bărbați au recunoscut că ar fi deranjați de o astfel de situație, justificându-și poziția prin faptul că veniturile mai mari ale femeilor s-ar putea solda în timp cu o schimbare a echilibrului de putere în cadrul familiei/cuplului.

La cercetarea cantitativă au participat 1 529 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani. Interviurile au fost realizate față în față, la domiciliul respondenților. Conform metodologiei internaționale, au fost extrase două eșantioane distincte:
# un eșantion principal format din 1 014 bărbați;
# un eșantion secundar format din 515 femei.

Datele obținute în cadrul sondajului au fost completate cu date calitative colectate în cadrul discuțiilor de tip focus-grup, desfășurate separat cu bărbați și femei. Eșantionul cercetării calitative a fost format din 57 de bărbați și 23 de femei.


IMAGES este unul dintre cele mai comprehensive studii care explorează practicile și atitudinile bărbaților privind egalitatea de gen, alături de cele exprimate de femei. Acesta include inclusiv scala echității de gen, un instrument care utilizează o serie de declarații pentru măsurarea atitudinilor privind normele de gen în relațiile intime și diferențierea așteptărilor sociale dintre bărbați și femei în responsabilitățile casnice, sănătatea reproductivă și în domeniul violenței în bază de gen. IMAGES a fost realizat pentru prima oară în Republica Moldova în anul 2015.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente