Peste 60 % din moldoveni nu ar accepta să lucreze alături de o persoană homosexuală. Indicele distanței sociale în 2024

Ukraine_LGBT_couple_Moldova_pride
Foto:opendemocracy.net

Cetățenii Republicii Moldova devin tot mai puțin homofobi. Conform unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, între 2020 și 2024, indicele distanței sociale față de persoanele homosexuale a scăzut de la 5,6 puncte la 3,8.

Autorii studiului menționează că, deși există progrese, nivelul de acceptare a moldovenilor față de comunitatea LGBTQI+ este încă relativ mic.

Datele sondajelor arată că 84,9 % din cei 1 035 de respondenți nu ar accepta ca o persoană din această comunitate să facă parte din familia lor. De asemenea, 64,7 % dintre intervievați susțin că nu ar accepta ca o persoană homosexuală să le fie vecină.

Mai puțini respondenți (61,3 %) afirmă că nu ar fi dispuși să lucreze alături de o persoană cu o orientare sexuală diferită.

Care grupuri de persoane sunt mai puțin homofobe

Studiul arată că indicele distanței sociale față de persoanele LGBTQI+ nu diferă semnificativ în funcție de genul sau limba intervievaților. Totuși, putem vedea diferențe majore dacă analizăm vârsta persoanelor intervievate, studiile lor sau nivelul socio-economic.

Persoanele cu cel mai mic indice al distanței sociale au între 18 și 29 de ani și dețin studii superioare. Tot ele au copii, un nivel socio-economic înalt și locuiesc în mediul urban.

Persoanele cu cel mai mare indice al distanței sociale au peste 60 de ani și studii medii incomplete. Ele au un nivel socio-economic scăzut și locuiesc în mediul rural.

CategorieIndicele distanței sociale
Vârstă
18-29 ani2,4
30-44 ani3,2
45-59 ani2,7
60+ ani3,8
Nivelul de studii
Medii incomplete4,2
Medii generale3,3
Profesional tehnice3,4
Superioare2,3
Prezența copiilor în gospodărie
Sunt copii3,0
Nu sunt copii3,2
Nivel socio-economic
Nivel scăzut3,5
Nivel mediu3,0
Nivel înalt2,3
Mediul de reședință
Urban2,8
Rural3,4

Republica Moldova a devenit mai puțin homofobă

Datele din anul 2024 arată mult mai pozitiv decât în anii precedenți. Vorbind despre persoanele LGBTQI+, valoarea indicelui distanței sociale a scăzut de la 5,6 în 2020 la 3,8 în 2024.

Dacă în anii precedenți persoanele LGBTQI+ nu erau acceptate nici în calitate de vizitatori ai țării (fiind social condamnați spre expulzare), atunci în 2024 populația tinde să accepte membrii acestui grup în calitate de cetățeni ai țării, dar fără deschiderea de a crea orice gen de relații sociale.

Autorii studiului

De asemenea, indicele distanței sociale din 2024, raportat la 2023, a scăzut în cazul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA (0,7 %) sau care au fost deținute (0,8 %). Pe de altă parte, unele grupuri au devenit mai marginalizate în 2024, precum evreii sau persoanele cu dizabilități fizice. În aceste cazuri, indicele distanței sociale a crescut cu 0,2 %.

Sursă: Studiu/Acceptarea socială în 2024. Cum stă Moldova în fața diversității?

Studiul a fost realizat de compania sociologică iData, la comanda Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, pe un eșantion de 1 035 de persoane adulte din Republica Moldova, cu o marjă de eroare de ±3 %. Datele au fost colectate între 13 și 29 decembrie 2024.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente