Mai mulți locuitori din regiunea transnistreană organizează proteste la ieșirile din orașele Tighina, Râbnița și Dubăsari. Aceștia s-au adunat cu pancarte care scandează „Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni” și „Nu genocidului poporului transnistrean”. Mai multe canale de Telegram din Stânga Nistrului distribuie imagini cu protestatarii care acuză Chișinăul de criza energetică din regiune.
Pe lângă pancarte și drapelele regiunii transnistrene, oamenii au adus și steagurile Federației Ruse. Potrivit surselor de informare din regiune, locuitorii sunt nemulțumiți de „acțiunile autorităților de la Chișinău care au impus o blocadă energetică Transnistriei”. De asemenea, protestatarii cer ca Republica Moldova să soluționeze aprovizionarea cu gaze. „Locuitorii orașului Tighina sunt foarte îngrijorați de faptul că Moldova, pe lângă blocada politică, de transport și de informare, a organizat și o blocadă energetică. Eu cred că noi suntem un popor călit, vom rezista”, menționează unul dintre participanții la manifestare pentru Новости Приднестровья.
Autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție privind protestele organizate de către cetățenii din Stânga Nistrului. „Mitingurile fac parte din agenda deja cunoscută de a crea tensiuni și de a escalada situația de securitate. Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa-zisele autorități dirijate de Moscova”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Amintim că Federația Rusă a refuzat să își îndeplinească obligațiile contractuale și să livreze gaz în Stânga Nistrului după ce Ucraina nu a semnat un nou contract de tranzit a gazului rusesc. Despre sistarea tranzitului Kievul a anunțat încă din 2023. În aceste condiții, Gazprom oricum este obligat să livreze gaz la Tiraspol prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, până în septembrie 2026.
Kremlinul a anunțat că nu va oferi gaz Tiraspolului cu trei zile înainte de al opri. Pentru a continua livrările și a preveni o criză umanitare în Stânga Nistrului, Moscova a cerut Chișinăului să își asume o „datorie” de 700 de milioane de dolari. Pretinsa datorie nu este recunoscută de țara noastră după ce un audit internațional a demonstrat că aceasta a fost mărită artificial de zeci de de ori. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană. De asemenea, energia electrică este deconectată între patru și opt ore pe zi. Pe de altă parte, prețul la energia electrică de pe malul drept a crescut.
Maia Sandu a anunțat că Guvernul, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, a pregătit un plan de ajutor umanitar pentru cetățenii din Stânga Nistrului. Totuși, regimul de la Tiraspol a refuzat sprijinul oferit de Chișinău. Autoritățile de la Chișinău spun că Moscova a provocat această criză pentru a destabiliza Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor parlamentare din vara lui 2025.
Amintim că în urma unei vizite la Moscova, liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat că în „viitorul apropiat” gazul va ajunge în regiune. Zona de Securitate menționează că gazul rusesc ar urma să fie livrat ca „ajutor umanitar”, adică gratuit, în cantități necesare pentru regiune, atât pentru populație cât și pentru pentru întreprinderile industriale. La fel nu a fost menționată ruta de transport ce va fi utilizată. Chișinăul i-a permis lui Krasnoselski să meargă la Moscova. Astfel, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova au vrut să demonstreze că nu există impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.