Povestiri despre prietenie, călătorii, aventuri și dragoste. Despre ce carte vom discuta la întâlnirea Clubului de carte #diez din februarie

Logo pe fotografie 2 (16)

E sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce înseamnă că e timpul să te anunțăm despre o nouă întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Te așteptăm cu multe impresii și comentarii în data de 22 februarie, la ora 13.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea despre care vom discuta este „Povestirile lui Adrian Zograf”, scrisă de Panait Istrati.

Cunoaște cartea

„Povestirile lui Adrian Zografi” a apărut pentru prima dată în 1928. Romanul include mai multe proze, care sunt povestiri ale personajului principal Adrian Zografi. Este un tânăr devenit un fel de alter ego al lui Panait Istrati, care își relatează experiențele de viață și luptele interioare.

Zografi povestește despre întâlnirile și aventurile pe care le trăiește cu personaje din diverse colțuri ale lumii, mai ales din zonele în care Istrati a trăit și a călătorit. De asemenea, autorul abordează teme legate de suferința umană, de condiția socială a oamenilor simpli, dar și de solidaritatea și iubirea între oameni.

Sursă: cartier.md

Cunoaște autorul

Panait Istrati a fost un scriitor român de limbă franceză și română. Din 1906 începe să călătorească (Alexandria, Pireu, Napoli, Port Said, Damasc, Cairo), lucrând ca pictor de firme, zugrav, portar de noapte. În 1910, participă la Congresul de reconstituire a Partidului Social-Democrat din România, iar în 1912 este ales secretar al Cercului de Editură Socialistă.

În 1913 pleacă la Paris, iar în 1916 ajunge la Leysin (Elveția), unde a învățat franceza cu ajutorul dicționarului. După o încercare ratată de sinucidere, din 1921, asupra lui se găsește o scrisoare pe care Panai Istrati i-o adresează lui Romain Rolland. Ziarul L’Humanité o transmite scriitorului francez Romain Rolland. Acesta îl îndeamnă pe Istrati să-și scrie povestea vieții.

Panait Istrati debutează în 1923 cu volumul „Kyra Kyralina”, cu o prefață de Romain Rolland. Ulterior, publică mai multe cărți în limba franceză. O parte dintre ele au fost traduse în limba română chiar de el.

În perioada 1927-1929, a mers într-o călătorie în URSS, unde l-a cunoscut pe scriitorul și jurnalistul grec Nikos Kazantzakis. Panait Istrati s-a întors din călătoria sa dezamăgit și în acest context a scris „Spovedania unui învins”.

Sursă: mnlr.ro

Cartea poate fi procurată atât fizic, cât și online de la Librăria din Centru/Librăria din Hol, de la Cărturești sau de la Librarius. Prețul volumului este de 199 de lei.


Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente