Educația financiară este un proces continuu, care trebuie să înceapă din familie și să fie cultivat pe tot parcursul vieții. Deși mulți consideră că acest tip de educație se încheie la un anumit moment, adevărul este că, în fiecare zi, avem ceva de învățat despre gestionarea banilor și despre deciziile financiare pe care le luăm. Sunt afirmațiile analistei financiare Irina Chițu, care a evidențiat, în cadrul unui nou episod al podcastului „Sensul Banilor”, că „este important să investim în noi înșine și să ne dezvoltăm cunoștințele financiare”.
Educația financiară trebuie să înceapă cât mai devreme. În primul rând, începe din familie și apoi continua toată viața. Nu putem să spunem gata, suntem educați financiar. Nici eu nu pot să spun lucrul acesta, nici socrul meu de 102 ani nu poate să spună că gata, a terminat, nu mai are nimic de învățat.
În fiecare zi ai ceva de învățat despre tine de fapt, despre cum să îți gestionezi banii, despre ceea ce mai apare în plus, dar nu este ceva care să ne sperie, pentru că, până la urmă, decizii financiare le luăm în viața de zi cu zi.
La fiecare, în momentul în care ieșim din casă, în momentul în care facem o plată pe internet, în momentul în care decidem să plecăm cu mașina spre o anumită destinație sau cu bicicleta sau cu autobuzul, transportul în comun, ca să salvăm niște bani.
Deci în fiecare zi luăm decizii și le luăm de când suntem micuți. De aceea e important să începem cât mai devreme.
Irina Chițu, analistă financiară din România
Specialista a subliniat importanța bugetului personal, considerat primul și cel mai important instrument pentru gestionarea eficientă a finanțelor.
Bugetul este foarte important. E primul instrument pentru finanțele noastre personale. Pentru că este ca o hartă. Ne arată cum stăm, ne arată care ne sunt resursele, ce fel de venituri avem, de unde vin, cât de dese sunt, ca și mărime.
Și, de cealaltă parte, ce facem cu veniturile respective. Că avem și noi nevoi, avem dorințe, ca să ajungem, poate avem niște dorințe și nevoi care se întind pe termen mai lung și atunci pentru acelea trebuie să economisim.
Și cumva le pune pe o foaie de hârtie în balanță. Acum foarte mulți spun că e complicat să fac contabilitate.
Irina Chițu, analistă financiară din România
Fie că este vorba de venitul din salariu, pensie, alocație școlară sau chirie, bugetul personal ajută la prioritizarea nevoilor și economisirea pentru obiective pe termen lung. Printr-o planificare atentă, chiar și veniturile mai mici pot fi gestionate eficient, evitând risipa și îmbunătățind stabilitatea financiară, a mai afirmat Chițu.
Nu ține de contabilitate, ci poți să folosești un creion și o hârtie. Acum sunt și aplicații normal pe mobil pe care te poți folosi și care îți le duc automat și aplicații bancare pe care ți le pune în categorie cheltuielile. Dar e suficient creion și hârtie în care îți pui într-o parte toate veniturile care ți intră în casă.
Că este vorba de pensia bunicii, că este vorba de alocația ta școlară sau bursă, că este venitul dintr-o chirie, poate ai închiriat ceva mai departe către o persoană și încasezi un venit în plus, din salarii și așa mai departe, comisioane care poate nu sunt în fiecare lună, dar le pui pe toate acelea.
Irina Chițu, analistă financiară din România
Irina Chițu a mai afirmat că este important să diversificăm sursele de venit pentru a asigura o stabilitate financiară pe termen lung.
„Veniturile sunt nelimitate, depind doar de tine cum le diversifici și le crești. Este important să nu te bazezi pe un singur venit, pentru că riscul de a rămâne vulnerabil crește considerabil”, a subliniat aceasta.
Ediția integrală a podcastului poate fi urmărită aici.
BNM și USAID Moldova au lansat noul sezon al podcastului „Sensul banilor”, parte a Campaniei Naționale „Educație financiară pentru toți”. Acest proiect își propune să aprofundeze cunoștințele financiare ale publicului larg, facilitând accesul la informații esențiale despre finanțele personale și economie.
Campania Națională „Educație financiară pentru toți” a fost lansată în toamna anului trecut, fiind implementată de BNM cu sprijinul financiar al programului USAID „Reforme structurale și instituționale în Moldova”. Această campanie este adresată publicului larg, indiferent de vârstă și ocupație, având scopul să promoveze o cultură financiară sănătoasă în rândul cetățenilor și să intensifice eforturile de educație financiară în Republica Moldova.