Vladimir Ignațchii are 26 de ani și este proaspăt absolvent al Programului de stagii plătite în sectorul energetic susținut de USAID, Marea Britanie și alte 11 organizații-cheie din domeniu. Noua meserie îi va permite tânărului să-și dezvolte o carieră de succes în Moldova. Am discutat cu el despre decizia sa de a activa în calitate de funcționar public în sectorul energetic.
Notă: până a vă povesti despre experiența lui Vladimir, menționăm că tinerii și tinerele care își doresc să facă un stagiu de practică în sectorul energetic pot aplica la același program în perioada 20 ianuarie – 9 februarie 2025. Stagiarii vor beneficia de un salariu lunar ce va varia între 14 000 și 17 000 de lei. Aici găsiți mai multe detalii, inclusiv criteriile de eligibilitate, termenul de înregistrare și formularul care necesită a fi completat.
Vladimir este de meserie jurist. În prezent, își face studiile de master la Universitatea de Stat, specialitatea „Drepturile Omului”. Vladimir crede că tinerii nu ar trebui să emigreze, deoarece este de părere că în Moldova sunt oportunități variate de angajare în câmpul muncii. Având cunoștințe juridice, acesta le-a putut aplica în practică în sectorul energetic.
„Niciodată nu am să emigrez peste hotare. Am considerat că este necesar să aplic în practică toate cunoștințele acumulate acasă. Sectorul energetic era o nouă posibilitate pentru mine de a cerceta un domeniu nou, foarte actual și promițător pentru a începe o carieră de succes”, explică Vladimir.
„Stagiul mi-a deschis ușile pentru un viitor mai prosper”
Studiind la master, concomitent era în căutarea unui loc de muncă. Analizând diverse oferte de muncă și stagii, tânărul a optat pentru stagiul plătit în domeniul energetic. Un lucru important în această ofertă era că aplicanții se puteau înscrie neavând studii în domeniul energetic.
Ulterior, Vladimir a fost acceptat să-și desfășoare stagiul la Ministerul Energiei, în Direcția energie termică și cogenerare. Aici, tânărul a aplicat cunoștințele sale din domeniul juridic într-un domeniu pe care abia începea să-l descopere.
„La Ministerul Energiei am avut sarcini diferite, începând cu examinarea petițiilor și redactarea demersurilor; am făcut cunoștința cu procesul legislativ și, ca parte din aceasta, am luat parte la avizarea proiectelor actelor normative din diferite domenii. Acest stagiu mi-a oferit cunoștințele noi și mi-a putut deschide ușile pentru un viitor mai prosper”, a relatat Vladimir.
„Am învățat cum trebuie prioritizate sarcinile”
Pe durata stagiului, Vladimir și-a îmbunătățit unele abilități care îl vor putea ajuta să devină un specialist în domeniul legislației energetice.
„Am învățat cum trebuie de prioritizat sarcinile, care este politica statului în domeniul energetic și ce viitor energetic vrem să construim – un viitor energetic verde, sustenabil și sigur. Totodată, am participat la procesul de transpunere a legislației UE în legislația națională și care sunt rezultatele necesare pentru a accelera procesul de integrare în UE”, a spus Vladimir.
După finalizarea stagiului la minister, Vladimir a primit oferta mult așteptată de angajare. Acest lucru denotă faptul că a fost evaluat după meritele, abilitățile și cunoștințele aplicate în cadrul programului.
„Cea mai mare motivație pentru mine a fost să-mi construiesc o carieră de succes în acest sector. Totodată, ca urmare a cercetării remunerării angajaților din sectorul public, am ajuns la concluzia că salariile de la minister sunt mai mari decât în alte instituții la care aș putea să mă angajez”, a precizat Vladimir.
Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, sectorul de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat intră în top 3 activități economice cu cel mai mare salariu brut în Moldova – peste 21 000 de lei pe lună.
„Moldova este capabilă să-mi propună oportunități pentru dezvoltarea mea profesională”
Potrivit lui Vladimir, Moldova este țara în care îți poți dezvolta o carieră de succes dacă ai motivație și inspirație. Cei care rămân acasă se pot bucura de salarii decente și posibilități de angajare care să le permită tinerilor să aibă o viață de calitate în țara lor.
„Pentru mine să lucrez acasă înseamnă stabilitatea ce-mi permite să trăiesc lângă cei dragi și să-mi acopăr necesitățile mele și ale celor din jurul meu. Și în Republica Moldova poți găsi oportunități de dezvoltare profesională. Țara mea are nevoie de mai mulți specialiști în domeniul energetic și din acest considerent am decis să devin funcționar public la Ministerul Energiei”, declară Vladimir.
Potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe parcursul anului 2024, instituția a reușit să plaseze în câmpul muncii 1 674 de tineri (30 % din numărul total de șomeri înregistrați). Per general, în rândul șomerilor cele mai atractive poziții de angajare au fost: activități de servicii colective, sociale și personale (35,4 %), industria prelucrătoare (13,7 %), comerț cu ridicata și cu amănuntul (11,4 %), construcții (11,2 %), agricultură (8,7 %), administrație publică (4,7 %) și altele.
Bazându-se pe propria experiență, Vladimir îi încurajează pe tinerii specialiști să se înscrie la diverse stagii de practică „pentru a-și crea o carieră de succes la locurile de muncă bine plătite, căci emigrarea nu este unica soluție pentru un viitor prosper”.
La ediția a II-a a programului de stagii plătite în sectorul energetic au fost acceptați 29 de tineri și tinere. Beneficiarii stagiului au primit o bursă lunară în medie de 700 de dolari SUA, programul fiind finanțat în totalitate de SUA și Marea Britanie.
Tinerii au avut posibilitatea să lucreze și să obțină experiență practică alături de echipe profesioniste din cadrul celor mai importante organizații din sectorul energetic, cum ar fi, Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova (ANRE), Moldelectrica, Energocom, Centrul Național pentru Energia Durabilă, RED-Nord, CET-Nord și altele.
Programul de stagii plătite în sectorul energetic este implementat de proiectul Securitatea Energetică a RM (MESA) cu suportul USAID și al Marii Britanii și urmărește consolidarea capitalul uman din domeniu și formarea unei forțe de muncă pregătite să accelereze tranziția spre un viitor energetic sigur, durabil, competitiv și verde. Programul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a USAID cunoscută sub genericul #MoldovaConectata, în cadrul căreia USAID va investi peste 300 de milioane de dolari în consolidarea securității energetice a țării, în creșterea economică, în bunăstarea socială și în independența Republicii Moldova față de influențele străine.