Echipa #diez a întrebat tinerii care este atitudinea lor față de practica de a ține post și ce înseamnă aceasta pentru ei. Află dacă tinerii obișnuiesc să țină post și ce motivații au pentru a face acest lucru.
Mihaela Ciuperca, studentă la USM:
„Țin post deoarece consider că astfel îmi purific sufletul și mă simt astfel mai ușurată spiritual. Postul e acea căire de păcate, calea cea mai luminată către Dumnezeu. E de menționat că postul nu înseamnă doar să renunți la carne și lactate, ci și la viciile pe care le avem din prost obicei.”
Eugen Durbală, student la USM:
„Cred că tineretul de azi percepe postul ca pe o cură de slăbire, însă din perspectiva religioasă, postul semnifică cu totul altceva. El înseamnă o purificare sufletească. Pe lângă restricțiile culinare, postul mai semnifică limitări de acțiuni și gânduri. Adică un limbaj curat fără cuvinte obscene și acțiuni care ar creea neplăceri pentru altcineva. Pentru mine postul este pentru ca să fim mai buni, sa ne putem deschide inima pentru a o purifica.”
Cristina Vișcu, studentă la „Dunărea de Jos”, Galați:
„Țin post de obicei în ultima săptămână a postului, pentru că nu am destulă tărie ca să țin toate cele 40 de zile, însă eu cred că este suficient și atât, atâta timp cât avem grijă ce iese din gura noastră. Ceea ce mâncăm contează mai puțin. Postul pentru mine înseamnă purificarea sufletului dar și o curățire a organismului înainte de bucatele grele pe care le consum la Paști.”
Andrei Braghiș, student la USM:
„Postul este ceea ce îl face pe om mai purificat atât fizic cât și spiritual. Postul reprezintă abținerea de la produse lactate sau din carne, dar totodată și de la poftele lumești: alcool, fumat, sex, gânduri desfrânate, vorbe inutile, prea multe râsete, luarea în derâdere. Privesc pozitiv postul, dar nu mă includ în categoria oamenilor care ar putea face tot ceea ce am descris mai sus.”
Naomi Namesnic, studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași:
„Nu sunt persoana care să se țină de obiceiuri, tradiții ortodoxe. Cred cu certitudine doar în ceea ce am în inima mea, ce iese din gura mea, faptele mele și gândurile mele. Nu consider că postul te curăță și te face mai bun. Ei bine, te ajută doar fizic nu și spiritual. Să ții post și totodată să ai o inimă murdară e ca și cum ai fi creștin fără ca sa te rogi Lui Dumnezeu. De aceea, pentru mine personal postul nu are valoare, nu mă ajută să am o creștere spirituală și o inimă curată. Cred în Dumnezeu și am tendința de a fi cât mai pocăită și cât mai curată în fața Lui, fără ca să cred că postul e lucrul care mă va schimba. Doar rugăciunea și faptele la locul lor mă salvează.”
Cristina Strelețchi, studentă la USM:
„Postul nu înseamnă lipsă, ci bogăție. Eu țin post pentru a dobândi o curățire a sufletului și nu în ultimul rând pentru o pauză. În general postul este o abținere totală sau parțială de la lucrurile negative, spre dobândirea binelui și frumosului în inimile noastre. Este nevoie doar de dorință și bunătate.”
Natalia Chiciuc, studentă la Academia „Dante Alighieri”, Monza, Italia:
„Postul cred că are efecte pozitive asupra oamenilor și cine decide să țină post trebuie să fie bine motivat. Cred că e o formă de purificare. Eu țineam înainte, în ultimii ani însă nu, din motiv ca nu sunt foarte religioasă și consider că nu trebuie sa îl tratez ca pe un chin, nu sunt atât de motivată până când.”
Vitalie Răcilă, student la Universitatea Agrară de Stat:
„Eu am ținut post. Îmi vine greu să argumentez de ce, dar pur și simplu este o tradiție. Din copilărie împreună cu străbunica mergeam la biserică și împreună cu ea țineam post. După părerea mea, fiecare om ar trebui măcar o dată în viață să postească pentru curățirea sufletului și a corpului.”
Victoria Ciornîi, elevă:
„Nu țin la moment post din cauză că nu-mi permite sănătatea. Pentru mine postul este un ritual de a-ți purifica sufletul de păcate și mai ales de a intra în comunicare cu Dumnezeu.”