Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza. Acesta ar urma să intre în vigoare duminică, 19 ianuarie, și va permite eliberarea ostaticilor, scrie Reuters. Totuși, prim-ministrul Qatarului a declarat că armistițiul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de cabinetul israelian, scrie BBC.
UPDATE (11.11): astăzi, 16 ianuarie, premierul israelian a amânat votul cabinetului cu privire la acordul care trebuia să intre în vigoare duminică, 19 ianuarie. Autoritățile israeliene spun că Hamas a renunțat la unele puncte ale acordului și din această cauză ar putea exista un regres în planurile de eliberare a ostaticilor.
Știrea inițială
Acordul etapizat prevede o încetare inițială a focului timp de săptămâni și cu retragerea treptată a forțelor israeliene din Fâșia Gaza. Ostaticii luați de grupul militant Hamas, care controlează Gaza, ar urma să fie eliberați în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.
În cadrul unei conferințe de presă la Doha, prim-ministrul Qatarului a declarat că încetarea focului va intra în vigoare duminică, 19 ianuarie. Potrivit acestuia, negociatorii colaborează cu Israelul și Hamas cu privire la măsurile de punere în aplicare a acordului. De asemenea, președintele american Joe Biden a precizat: „Acest acord va pune capăt luptelor din Gaza, va furniza asistența umanitară necesară civililor palestinieni și va reuni ostaticii cu familiile lor după mai mult de 15 luni de captivitate”.
Potrivit Reuteres, principalele puncte ale acordului de încetare a focului ar fi:
# o fază inițială de șase săptămâni de încetare a focului, retragerea treptată a forțelor israeliene din centrul Gazei și întoarcerea palestinienilor strămutați în nordul Gazei;
# 600 de camioane încărcate cu ajutor umanitar vor veni în Gaza în fiecare zi, 50 dintre ele transportând combustibil (300 dintre camioane vor ajunge în nord);
# Hamas va elibera 33 de ostatici israelieni, toate femeile (soldați și civili), copiii și bărbații de peste 50 de ani;
# Israel va elibera 30 de deținuți palestinieni pentru fiecare ostatic civil și 50 de deținuți palestinieni pentru fiecare soldat israelian eliberat de Hamas;
# Israel va elibera toate femeile și copiii palestinieni sub 19 ani deținuți din 7 octombrie 2023 până la sfârșitul primei faze. Numărul total de palestinieni eliberați va depinde de ostaticii eliberați și ar putea fi între 990 și 1 650 de deținuți palestinieni (bărbați, femei și copii);
# implementarea acordului va fi garantată de Qatar, Egipt și Statele Unite ale Americii;
# negocierile pentru a doua fază a acordului vor începe în a 16-a zi a primei etape și se așteaptă să includă eliberarea tuturor ostaticilor rămași, inclusiv a soldaților israelieni, o încetare permanentă a focului și retragerea completă a soldaților israelieni.
În dimineața zilei de 7 octombrie 2023, gruparea teroristă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a început să bombardeze masiv Israelul. Conform estimărilor, în ziua respectivă, asupra Israelului au fost lansate peste 2 500 de rachete. Forțele de Apărare Israeliene au declarat stare de război în țară pentru prima dată în ultimii 50 de ani.
Pe 8 octombrie, Guvernul statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Armata israeliană a mobilizat peste 100 000 de soldați.
Purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că zeci de israelieni sunt ținuți ostatici de Hamas în Gaza. Printre persoane luate ostatice se numără civili în vârstă, familii și copii.
Un lider Hamas a declarat că intenționează să se folosească de israelienii capturați pentru a încheia un acord de eliberare a palestinienilor din închisorile israeliene. Potrivit ultimelor date furnizate de Addameer, un ONG pentru drepturile prizonierilor, aproape 5 200 de palestinieni se află în închisorile israeliene, dintre care 33 de femei, 170 de minori și peste 1 200 de persoane aflate în detenție administrativă.
Precizăm că în ziua de 7 octombrie pe teritoriul controlat de Israel au pătruns luptătorii Hamas. Gaza are șapte puncte de trecere oficiale – șase sunt controlate de Israel, iar unul, cel spre Egipt, este controlat de Cairo. Hamas a pătruns pe teritoriul statului Israel zburând deasupra barierei cu parapante și trecând printr-o gaură care fusese creată cu ajutorul unui buldozer în secțiunea de gard de sârmă ghimpată a barierei. Punctele prin care Hamas a pătruns în Israel: Erez, Kfar Azza, Nahal Oz, Kissufim și Kerem Shalom.
Purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, Jonathan Conricus, a menționat că încă mai există breșe la graniță, dar acestea sunt „temporar închise și păzite”, iar forțele de apărare israeliene „încă îi vânează pe ultimii teroriști din interiorul teritoriului controlat de Israel”.
Forțele de apărare israeliene anunță că peste 700 de israelieni au fost omorâți și 2 150 – răniți începând cu dimineața zilei de 7 octombrie. Autoritățile palestiniene afirmă că 413 persoane au fost omorâte și 2 300 – rănite în urma loviturilor cu rachete asupra Fâșiei Gaza.
Gaza este o fâșie îngustă de pământ (365 km²) în care locuiesc circa 2,3 milioane de palestinieni. Acesta este un mic teritoriu palestinian autonom care a intrat sub ocupație israeliană împreună cu Cisiordania și Ierusalimul de Est după războiul arabo-israelian din 1967. Gaza a făcut parte din Palestina istorică înainte ca statul Israel să fie creat în 1948 în cadrul unui proces violent de purificare etnică, în care sute de mii de palestinieni au fost expulzați din casele lor.
Mișcarea Hamas a apărut în Gaza în 1987, la scurt timp după începutul primei revolte împotriva ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene. Precizăm că Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite ale Americii din cauza rezistenței armate împotriva Statului Israel, care a inclus de-a lungul timpului mai multe atentate teroriste și atacuri cu rachete.