Sesiunea de examinare – 2025, la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), continuă să inoveze în procesul educațional prin implementarea examenelor în format digital pentru disciplinele Fizică și Matematică. Acest lucru semnifică un pas major, poziționând UTM în avangarda revoluției tehnologice din învățământul superior.
Sub conducerea rectorului, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN și a prorectorilor UTM, Direcția Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Direcția Management Academic și Asigurarea Calității, Departamentul Fizică și Departamentul Matematică au reușit să colaboreze eficient, unindu-și resursele și expertiza pentru a implementa cu succes examenul digital, transformând astfel procesul educațional într-o experiență modernă, transparentă și adaptată cerințelor actuale.
Aproximativ 3 000 de studenți participă la aceste examene, care le permite să-și demonstreze cunoștințele într-un mediu digital inovator, și le oferă o experiență educațională adaptată cerințelor actuale.
Examenele s-au desfășurat prin intermediul Sistemului Informațional de Management Universitar (SIMU), care este configurat pentru a asigura transparența și obiectivitatea întregului proces de evaluare, eliminând riscurile de subiectivism, asociate examenelor tradiționale, mai ales într-un context cu un număr semnificativ de studenți. În plus, sistemul permite obținerea rapidă a rezultatelor, contribuind la eficientizarea întregii proceduri de evaluare.
„Este esențial ca fiecare student să fie evaluat în mod corect și echitabil, iar implementarea acestui sistem digital reprezintă un pas semnificativ în direcția îndeplinirii acestui obiectiv. La Universitatea Tehnică a Moldovei, credem cu tărie că un sistem educațional modern trebuie să se bazeze pe transparență, obiectivitate și eficiență”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.
Adăugând o dimensiune esențială procesului de modernizare a educației la UTM, prorectorul pentru digitalizare, Dinu Țurcanu a menționat:
„Digitalizarea procesului educațional este o prioritate pentru Universitatea Tehnică a Moldovei, iar implementarea examenelor digitale reprezintă un pas major în transformarea modului în care învățăm și evaluăm. Prin acest sistem digital, ne dorim să asigurăm nu doar o evaluare obiectivă și eficientă, dar și o experiență educațională modernă, adaptată cerințelor unei lumi din ce în ce mai digitalizate.”
Pentru a garanta un mediu sigur și controlat pe parcursul examenelor, sălile de calculatoare au fost dotate cu camere video, prevenind riscurile de fraudă și asigurând integritatea procesului de evaluare.
În conformitate cu regulamentul UTM, studenților li se oferă un test structurat pe baza unor itemi specifici fiecărei discipline. Fiecare item a fost punctat în funcție de dificultatea sa, iar corectarea s-a realizat automat, asigurând o evaluare rapidă, obiectivă și corectă. Ceea ce a permis obținerea rapidă a rezultatelor, oferind studenților un feedback prompt și clar asupra performanței lor.
Implementarea evaluării digitale în sesiunea de examen din 2025 beneficiază de sprijinul total al conducerii UTM, care recunoaște importanța esențială a modernizării procesului educațional și a adaptării rapide la noile tehnologii. Mai mult decât atât, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan susține acest demers important, care facilitează tranziția către un sistem de evaluare digitalizat.
Evaluarea finală la Fizică și Matematică, în format digital, la UTM marchează un moment deosebit în transformarea procesului educațional, demonstrând angajamentul universității pentru inovație și eficiență. Succesul acestei sesiuni de examinare este un pas semnificativ în integrarea tehnologiilor moderne în educație, asigurând studenților o evaluare corectă și obiectivă, dar și pregătirea necesară pentru a face față cerințelor unei lumi din ce în ce mai tehnologizate. Acesta este al doilea an consecutiv în care UTM adoptă această metodă inovatoare de evaluare, afirmându-se, astfel, ca un pionier în adoptarea și implementarea tehnologiilor educaționale moderne.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.