Premier Energy a anunțat că a pregătit un program de deconectări planificate ale energiei electrice în contextul stării de urgență în sectorul energetic. Au fost anunțate patru scenarii când ar putea avea loc deconectări de energie. Consumatorii sunt îndemnați să trimită datele de e-mail către Premier Energy pentru a primi notificări despre posibilele întreruperi de lumină. Decizia intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
„Programul de întreruperi va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem și acesta va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat într-un mod nediscriminatoriu și proporțional față de consumatorii finali de energie electrică”, anunță Premier Energy.
Compania menționează că în cazul luării deciziei de deconectare de la energia electrică a anumitor consumatori, cei din urmă vor fi informați prin e-mail despre programul deconectărilor, astfel încât să cunoască data, ora și durata întreruperilor.
În acest context, consumatorii sunt îndemnați să transmită datele de e-mail accesând pagina web a operatorului de distribuție.
Totodată, Premier Energy Distribution atrage atenția asupra existenței riscurilor de întreruperi necontrolate în livrarea cu energie electrică din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic a blocului comun Ucraina – Republica Moldova. În acest sens, operatorul sistemului de distribuție spune că monitorizează cu atenție evoluția situației și este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport, fiind pregătit să adopte măsurile necesare pentru minimizarea impactului crizei asupra consumatorilor finali.
Cum vor avea loc deconectările
Au fost anunțate trei perioade a câte opt ore în care ar urma să se deconecteze energia electrică:
# 0.0-8.0;
# 8.0-16.00;
# 16.00-24.00.
Scenariu 1
Dacă se va înregistra un deficit de 30 MW, în fiecare interval de timp de mai sus vor fi deconectate trei blocuri.
Scenariul 2
Dacă se va înregistra un deficit de 60 MW, în fiecare interval de timp de mai sus vor fi deconectate șase blocuri.
Scenariu 3
Dacă se va înregistra un deficit de 90 MW, în fiecare interval de timp de mai sus vor fi deconectate nouă blocuri.
Scenariu 4
Dacă se va înregistra un deficit de 120 MW, se vor deconecta toate blocurile.
Amintim că, începând cu 16 decembrie, Parlamentul a instituit stare de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, iar Gazprom, din câte se pare, nu are de gând să își onoreze obligațiile contractuale și să livreze gaze naturale la Tiraspol. Dacă lucrurile vor continua așa, anul 2025 ar putea să aducă țării noastre energie electrică mai scumpă și o criză umanitară în Stânga Nistrului. Cum vor face față cetățenii Republicii Moldova „amenințărilor” estice și ce urmează după revelion încercăm să vă explicăm în acest articol.
De asemenea, pe 29 noiembrie, ANRE a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale. Astfel, moldovenii vor plăti cu aproape patru lei mai mult pentru un metru cub de gaz. Cu TVA inclus, prețul ajunge la 16,74 lei, ceea ce însemnă o majorare de 3,62 lei.