În perioada 2-9 decembrie 2024, o delegație a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a efectuat o vizită de studiu la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU), SUA. Această experiență valoroasă a deschis noi orizonturi de colaborare, oferind perspective practice asupra studiilor și cercetării științifice în domeniul agricol, veterinar și al științelor conexe.
Delegația UTM, constituită din conf. univ., dr. Grigore BATÎRU, directorul Centrului de Cercetare și Extensiune pentru Agricultură, Biodiversitate și Dezvoltare Rurală „GreenTech” din cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM); lect. univ. Victor SFECLĂ, prodecanul FȘASM; conf. univ., dr. Ion RÎBINȚEV, șeful Departamentului Horticultură și Silvicultură; și lect. univ., dr. Mihail MOROZ, decanul Facultății Medicină Veterinară (FMV), a beneficiat de un program complex, menit să exploreze în profunzime excelența academică și practică a NCSU.
Timp de o săptămână, profesorii UTM au urmat un program consistent și productiv, ce inclus a oferit o imagine completă asupra modului în care se implementează cercetarea aplicată și colaborarea interinstituțională la NCSU:
Întâlniri productive cu lideri și experți: delegația UTM a avut oportunitatea de a discuta cu directori de unități structurale, profesori și experți din diverse domenii ale NCSU: Jose CISNEROS, dr., director programe internaționale CALS; Sarah KIRBY, dr., director interimar Departamentul Extensiuni, lider Program de Stat pentru Știința Familiei și a Consumatorului; Celeste BROGDON, vicedirectorul Platformei de Inițiative în Științele Plantelor; Angel CRUZ, manager de inițiative academice și extensiune, Centrul pentru Sisteme Agricole de Mediu; Sarah DINGER, manager de Program pentru educație și extensiune; Michelle ESTRADA, director Centrul de Extensiune din Comitatul Wayne; Todd SEE, dr., profesor, șef Departamentul Știința Animalelor; Frank LOUWS, dr., profesor, șef Departamentul Științe Horticole; Jeff MULLAHEY, dr., profesor, șef Departamentul Știința Solului și Culturilor agricole; Kathryn MEURS, dr., profesor, decan Facultatea de Medicină Veterinară; Sid THAKUR, dr., profesor, director executiv „Global One Health Academy”; James HOLLAND, dr., profesor în genetică și creșterea porumbului; Matthew KRAKOWSKY, dr., conf. univ. în genetică și creșterea porumbului. Aceste întâlniri au facilitat schimbul de idei și identificarea potențialelor direcții de colaborare.
Parteneriate public-private: vizitele la Parcul „Centennial Campus”, Grădina Botanică „JC Raulston Arboretum”, Centrul de Extensiune al Comitatului Wayne, Pepiniera forestieră „Claridge”, Stațiunea Centrală de Cercetare a Culturilor agricole, Stațiunea didactică „Lake Wheeler Road”, Parcul „Centennial Biomedical Campus”; Pădurea didactică „Schenck Forest” și alte locații cheie au demonstrat importanța parteneriatelor public-private în promovarea excelenței în cercetare, educație și dezvoltare.
Acoperind o paletă largă de domenii, de la agricultură și silvicultură, la medicină veterinară, știința solului, creșterea animalelor și genetică, ceea ce a permis delegației UTM să exploreze diverse perspective și să identifice puncte comune de interes pentru colaborări viitoare, vizita s-a încheiat cu o ședință de lucru, în cadrul căreia reprezentanții UTM și NCSU au conturat idei noi de colaborare.
Realizată cu sprijinul Proiectului „Speaker Exchange Program: NCSU-UTM with participation of other universities”, coordonat de UTM și finanțat de Ambasada SUA la Chișinău, această vizită a consolidat viziunea UTM și NCSU pentru dezvoltare sustenabilă, promovarea inovațiilor agricole și dezvoltarea unei rețele internaționale de cercetare, ceea ce reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor internaționale între cele două instituții.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.