„Tinerii sunt cel mai important activ al Moldovei.” Ambasadorul Tinerilor, Educației și Muncii din Țările de Jos, despre cum Republica Moldova poate reduce exodul de intelecte

ambasadorul tinerilor

Regatul Țărilor de Jos, prin intermediul proiectelor inovative pe care le lansează, adesea devine un exemplu demn de urmat. În 2019, în premieră, Ministerul de Externe al țării a inaugurat o nouă poziție, cea de Ambasador al Tinerilor, Educației și Muncii. La fundamentul deciziei a fost necesitatea ca tinerii și interesele lor să fie promovate la diferite niveluri. Într-o vizită la Chișinău, ambasadorul Jurriaan Middelhoff ne-a spus despre cele mai importante cinci reușite, de ce Republica Moldova trebuie să pună accent pe tineri și cum să reducem exodul de intelecte.

Conștientizarea faptului că în Africa și Orientul Mijlociu până la 70-80 % din populație are sub 35 de ani și că în Europa de Est și Balcanii de Vest, de asemenea, există foarte mulți tineri care trebuie să fie reprezentați a dus la necesitatea unei reorientări în politica externă și internă. Atunci, Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos a decis să abordeze o nouă strategie de dezvoltare – Youth at Heart („Tineretul în centrul atenției”). În 2022, Jurriaan Middelhoff a devenit al doilea Ambasador al Tinerilor, Educației și Muncii din Regatul Țărilor de Jos. „Când dezvolți o strategie nouă, ai nevoie și de un ambasador care să coordoneze procesele. Aici vine poziția mea”, spune Jurriaan.

Cele trei direcții pe care se bazează funcția ambasadorului vin din provocările cu care se confruntă tânăra generație. „În strategia noastră avem trei piloni principali. Prima ține de oportunitățile pe care le au sau nu le au tinerii, respectiv, scopul nostru ca și instituție este să informăm tinerii la nivel internațional despre toate oportunitățile de care pot dispune în Țările de Jos, și nu doar. Educația joacă un rol important aici. Uneori, tinerii au nevoie de ore mai practice sau cursuri mai scurte comparativ cu un program complet de licență. O altă provocare a tinerilor este angajarea în câmpul muncii. Noi ne concentrăm pe colaborarea cu sectorul privat și instituțiile de învățământ pentru a crea un spațiu unde tinerii vor putea învăța abilitățile care să-i facă competitivi pe piața muncii. De asemenea, sprijinim antreprenoriatul tinerilor și investim în start-upuri, centre de inovare în multe țări, inclusiv Republica Moldova. Al treilea și cel mai important pilon al strategiei noastre este consultarea directă cu tinerii.”

Generațiile mai tinere pot aduce pe masă gândirea creativă, inovația, sustenabilitatea – lucruri care sunt mai puțin caracteristice persoanelor mai în vârstă, în opinia ambasadorului.

De ce exodul de intelecte este o provocare și cum Moldova o poate soluționa

Exodul de intelecte e o problemă acută cu care se confruntă țările în tranziție, cum e și Moldova, iar ambasadorul menționează că în prezent aceasta e una dintre cele mai importante provocări. „Consecințele exodului de intelecte nu pot fi neglijate. Odată cu emigrarea, pe termen lung, țările se confruntă cu scăderea nivelului de trai. Din experiența mea în alte țări din Europa de Est, precum și în unele țări din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, guvernele nu consideră exodul de intelecte neapărat o problemă pentru țara lor. Ele o văd chiar ca pe o oportunitate, ca pe o modalitate de a diversifica economia. Dar, până la urmă, acest fenomen dezbină societatea, erodează democrația și scade nivelul de servicii. De asemenea, nivelul de gândire critică din rândul populației se diminuează, pentru că, evident, exodul creierelor implică plecarea celor mai buni și mai luminați oameni.”

Totuși, Jurriaan Middelhoff este sigur că lucrurile se pot schimba, iar primul pas este ca guvernele să vadă și să abordeze exodul de intelecte drept o problemă complexă. Ambasadorul menționează că, în cazul Republicii Moldova, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de reducere a migrației, situația se poate înrăutăți. Oficialul menționează că cele mai importante impedimente sunt corupția și lipsa unui stat de drept. „Tinerii cu care noi interacționăm mereu menționează despre corupție, nepotism, prea multă birocrație, lipsa unui sistem de educație eficient etc. Evident, e un proces complex de schimbare culturală și legislativă, dar aceasta ar trebui să devină o prioritate.”

Totodată, un aspect important este sinceritatea și transparența cu care trebuie să fie văzută emigrarea. De cele mai multe ori, fenomenul este văzut prin prisma ochelarilor roz, când, de fapt, viața celor care au plecat nu e deloc așa. De asemenea, provocarea guvernului ar fi să evidențieze oportunitățile de acasă, care ar putea să motiveze tinerii să rămână sau să se întoarcă. „Prețurile în Moldova sunt încă foarte atractive, din punctul de vedere al costurilor, respectiv, aceasta ar putea fi o motivație pentru cei care vor să lanseze o afacere. Totuși, totul începe de la statul de drept. Dacă el nu este, atunci nici afaceri de succes nu vor fi.”

Ambasadorul este sigur că educația de calitate, de asemenea, este un factor important pe care îl iau în calcul cei care planifică să emigreze, iar una dintre soluțiile care ar putea motiva tinerii să rămână acasă este o implicare mai mare a sectorului privat în sistemul educațional. „În Țările de Jos, de exemplu, reprezentanții sectorului privat fac parte din comitetele de examene ale instituțiilor de formare profesională.” Acest lucru ar garanta un curriculum relevant și aliniat necesităților pieței de muncă. Ar trebui să existe inclusiv mai multe stagii de practică, ucenicii și schimburi de muncă pentru a face legătura între educație și experiența din lumea reală. Curriculumul ar trebui, de asemenea, să fie mai flexibil și modern, pentru a ține pasul cu schimbările de pe piața muncii, în special cu tehnologiile precum AI și noile media. În plus, abilitățile de viață – gândirea critică, rezolvarea problemelor, abilități sociale, networking – sunt esențiale pentru ca tinerii să aibă succes pe piața muncii.

O altă provocare rezidă în faptul că persoanele care se întorc acasă după ce și-au făcut studiile peste hotare sunt văzute ca niște cazuri de eșec, deși adevărul este că aceste persoane ar trebui să fie percepute drept niște persoane curajoase. „Unele țări oferă burse tinerilor să studieze peste hotare cu o condiție – că se întorc să profeseze acasă după absolvire. Îmi place acest tip de migrație circulară, deoarece țara de baștină are de câștigat, e ceea de ce are nevoie acum și Moldova. De asemenea, societatea ar trebui să mai lucreze și la eradicarea stigmei cu care se pot confrunta cei care se întorc acasă. E frumos să te întorci acasă, e necesar, nu e greșit.”

„Facem lucruri diferite și originale, deoarece ascultăm tinerii”

La distanță de cinci ani de la inaugurarea primului Ambasador al Tinerilor, Educației și Muncii, Ministerul de Externe al Țărilor de Jos, în cadrul căruia a fost lansată funcția, a adunat mai multe inițiative de succes. Una dintre cele mai proeminente inițiative, care este în prezent replicată, ține de investirea în educație, pentru dezvoltarea capitalului uman. „Vedem alți donatori sau alte țări care sunt interesate de această abordare, pentru că pare să funcționeze și creează un impact semnificativ.”

De asemenea, ambasadorul menționează că una dintre abordările care face diferența este consultarea directă a tinerilor. „Avem un comitet consultativ al tineretului, care include din întreaga lume, nu doar din Țările de Jos, care ne consultă pe noi ca minister.” Acești tineri sunt aleși în baza CV-urilor, scrisorilor de recomandare și implicării pe care o au. De asemenea, ministerul ține mult la diversitatea opiniilor și dezbaterilor de calitate, prin urmare, în comitet se regăsesc reprezentanți ai diferitelor genuri, religii, etnii etc. În prezent, susține oficialul, mai mult de 20 de ambasade din întreaga lume au un comitet propriu al tinerilor.

În 2022, un comitet similar, inspirat din strategia neerlandeză Youth at Heart, a fost implementat și de către Comisia Europeană. „Consider că e un semn mare de recunoaștere, când Comisia preia o idee funcțională pentru a dezvolta propriul Plan de Acțiune pentru Tineret.”

Un alt succes, la distanță de cinci ani, este aplicarea semnificativă a tinerilor în proiectele lansate de Ministerul de Externe al Regatului Țărilor de Jos. „Tinerii sunt cei care dau impact programelor. Facem lucruri diferite și originale, fiindcă ascultăm tinerii și lucrăm cu organizații conduse de tineri, care sunt întotdeauna creative și inovative. Ei gândesc în afara cutiei, în timp ce noi, funcționarii publici, suntem foarte conservatori.”

O recunoaștere a eforturilor depuse de Jurriaan Middelhoff și colegii lui rezidă în faptul că accentul pe care l-au pus pe participarea semnificativă a tinerilor este recunoscut inclusiv la nivelul ONU. „Declarația Summitului pentru Generațiile Viitoare spune că participarea semnificativă a tinerilor trebuie inclusă în toate programele și politicile publice.”

Obiectivul pe termen lung al ambasadorului este ca mai multe guverne și țări să recunoască valoarea tinerilor ca pe un activ important, mai ales având în vedere îmbătrânirea populației. „Din păcate, în multe țări, tinerii sunt adesea văzuți ca niște factori de perturbare sau o amenințare pentru statu-quo. Această viziune împiedică guvernele să îi ia în serios. Sper ca, în timp, tot mai multe guverne și organizații să vadă tinerii ca parteneri și o resursă vitală pentru țările și societățile lor.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente