„Economisește energia – plătește mai puțin.” Recomandările Guvernului pentru cetățeni, în contextul stării de urgență

ll
Foto:jurnalul.ro

În contextul stării de urgență în domeniul energetic, Guvernul Republicii Moldova a inițiat campania „Economisește energia – plătește mai puțin”. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, pe pagina sa de Telegram.

„Dragi cetățeni, vom trece cu bine de această iarnă, pentru că Guvernul va continua să-i ajute pe cei vulnerabili, dar și pentru că societatea noastră este responsabilă. Fiecare dintre noi vrea să cheltuie cât mai puțin pe facturi. Și putem face acest lucru prin schimbări mici în casele noastre”, se arată în postarea lui Daniel Vodă.

În această ordine de idei, Guvernul îndeamnă cetățenii să întreprindă „o serie de acțiuni mici, dar cu impact mare”, care ne-ar putea ajuta să salvăm și energia, și banii. Printre ele se numără:
# stingerea luminii în încăperile în care nu se află nimeni;
# instalarea becurilor LED, întrucât ele au o durată de viață mai lungă și consumă cu 75 % mai puțină energie;
# folosirea unui termostat, dacă este posibil și setarea sa între 18 și 20 de grade;
# încărcarea completă a mașinii de spălat vase sau haine, reducând numărul de cicluri necesare;
# folosirea programelor econome de spălare și programarea lor pe timp de noapte, când cererea este mai mică și importul de energie este mai ieftin;
# scoaterea dispozitivelor electrice din priză atunci când acestea nu sunt utilizate.


Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi instituită starea de urgență în sectorul energetic. Decizia, care va fi valabilă timp de 60 de zile, a fost votată în Parlament de 56 de deputați PAS.

Instaurarea stării de urgență a fost propusă de premierul Dorin Recean, care a precizat că cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului sunt dependenți de o singură sursă de livrare a gazelor naturale, și anume de Gazprom.

Aici găsiți mai multe detalii despre apariția problemelor în sectorul energetic și măsurile care vor fi luate în următoarele 60 de zile.

Ce facem dacă, într-un final, Rusia nu își îndeplinește obligațiile contractuale, dar și ce ar trebui să facem după ce vom trece peste o posibilă criză, citiți în acest material.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente