Copiii cu deficiențe de auz și văz vor putea utiliza echipamente asistive. 500 de echipamente vor ajunge în școlile din Moldova

dispozitive
Foto:MEC

Un lot de 500 de dispozitive asistive pentru copiii cu dizabilități de văz și auz va fi distribuit în școlile din Republica Moldova, în perioada următoare. Acestea vor contribui la dezvoltarea educației incluzive și la accesul egal la educație pentru copiii cu cerințe educaționale.

Tehnologia asistivă include orice obiect, articol de echipament, serviciu sau sistem de produse, inclusiv software, care se utilizează pentru a mări, a menține, a înlocui sau a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități ori pentru reducerea și compensarea unor deficiențe, limitări de activitate sau restricții de participare

Dispozitivele vor fi preluate de Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). Ulterior, copiii care au nevoie de ele vor trebui să se adreseze centrului pentru a le primi și a le utiliza în cadrul instituției de învățământ. După absolvirea școlii, echipamentele vor fi redistribuite altor beneficiari prin intermediul CRAP.

Potrivit ministrului educației și cercetării, Dan Perciun, va fi întocmit un regulament care va explica procesul de obținere și de transmitere a echipamentului.

În lotul de echipamente se regăsesc următoarele dispozitive:
# stilou vorbitor care citește și înregistrează texte (în limbile română, rusă și engleză);
# piese magnetice cu conținut: litere și cuvinte;
# tablă vorbitoare cu 30 de buzunare pentru imagini, mesaje;
# planșă vorbitoare pentru a înregistra sunete, cuvinte, mesaje;
# dispozitiv de comunicare „AbleNet Quick Talker”;
# cub vorbitor;
# dispozitiv de suprapuneri colorate pentru facilitarea citirii;
# piese pentru matematică pentru dezvoltarea abilităților numerice prin joc și explorare;
# dispozitiv de aplicare a creionului și a stiloului;
# cititor de imagini și texte;
# robot educativ;
# tastatură cu taste mari pentru deficiențe de văz;
# mouse special cu o bilă mare;
# scaner portabil;
# laminator;
# video proiector;
# software-uri educaționale.

Dan Perciun a menționat că asemenea achiziții vor mai continua. Acest lot face parte dintr-un proiect de 1,1 milioane de euro, destinat procurării dispozitivelor asistive și materialelor didactice pentru copiii cu CES și cu dizabilități. În următoarea perioadă, va fi donat un loc de echipamente pentru copiii cu dizabilități mintale.

Tehnologiile au fost achiziționate în cadrul programului „Inovații digitale ale sistemului educațional din Republica Moldova”, finanțat de Parteneriatul global pentru educație și implementat de UNICEF în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării. Valoarea donației este de 180 000 de dolari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente