Regulamentul Concursului „Pedagogul anului” va fi modificat. Cum s-a ajuns aici

772653
Foto:radiomoldova.md

Mai multe modificări la regulamentul de organizare a Concursului republican „Pedagogul anului” au fost supuse consultărilor publice. Principala dintre ele cere candidaților să depună o declarație pe propria răspundere în care să menționeze că nu au sancțiuni. Acest lucru se întâmplă după ce la ediția din acest an a fost premiată o persoană sancționată disciplinar de două ori, detalii pe care Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a afirmat că nu le cunoștea.

Toată „epopeea” legată de desfășurarea concursului a început după decernarea premiilor. Atunci în spațiul public au apărut informații despre faptul că una dintre persoanele premiante ar fi fost sancționată disciplinar de către autoritățile locale.

După ce informația a devenit publică, MEC a menționat că de verificarea dosarelor de concurs ale candidaților au fost responsabile organele locale de specialitate în domeniul învățământului. Totodată, autoritățile spuneau că inițiază examinarea retragerii titlului.

Pentru a analiza dacă titlul a fost oferit conform legii, MEC a alcătuit o comisie specială. Deciziile ei au fost anunțate la sfârșitul lunii noiembrie. Astfel, persoana câștigătoare și-a păstrat premiul, iar sancțiunile care i-au fost aplicate anterior au fost anulate între timp de primarul orașului.

În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului «Educatorul anului» și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr. 370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican «Pedagogul anului», comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului «Educatorul anului».

MEC

Candidații înaintați de direcțiile raionale la concurs sunt analizați în baza unui dosar și a trei probe de concurs:
# „Inteligența profesională”;
# „Ora publică”;
# „Masterclass”.

Totuși, regulile de organizare a concursului nu stabilesc drept o condiție de participare lipsa sancțiunilor disciplinare. Astfel, MEC a specificat că persoana câștigătoare nu a putut fi exclusă din concurs, deoarece nu au existat temei de a refuza candidatura ei.

Decizia autorităților a fost criticată de Organizația „Părinți Solidari” și catalogată drept o încercare de „spălare a imaginii”.

În articolele 211 și 203 din Codului muncii, document legal care este superior regulamentului concursului, este clar stipulat că «în interiorul termenului de validitate a sancțiunii disciplinare, salariatului sancționat nu i se pot aplica stimulări sub formă de: înaintare la distincții de stat (ordine, medalii, titluri onorifice), lor nu li se pot decerna premii de stat».

Organizația „Părinți Solidari”

Dacă modificările regulamentului vor fi aprobate, candidații vor fi obligați să menționeze dacă au fost sau nu supuși sancțiunilor. Declarațiile vor fi analizate conform articolului 352 din Codul penal privind falsul în declarații.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente