Președintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski, este dispus să cedeze Rusiei teritoriile ocupate, temporar. Șeful statului vecin a afirmat că un acord de încetare a focului ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean pe care îl controlează ar putea fi luat „sub umbrela NATO”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat pentru Sky News.
În interviu, președintele ucrainean a fost întrebat ce crede despre informațiile din presă care sugerează că noul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, ar lua în considerare un plan de a pune capăt războiului prin cedarea teritoriului ocupat de Moscova, în schimbul aderării Ucrainei la NATO.
Zelenski a declarat că aderarea la NATO ar trebui să fie oferită părților neocupate ale țării pentru a se pune capăt „fazei fierbinți a războiului”, atâta timp cât organizația recunoaște frontierele Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Astfel, acesta a dat de înțeles că zonele ocupate din estul țării nu vor face obiectul unui astfel de acord pentru moment, scrie Sky News.
„Dacă vrem să oprim faza fierbinte a războiului, trebuie să aducem sub umbrela NATO teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm. Trebuie să o facem rapid. Apoi, teritoriul [n.r. ocupat] al Ucrainei poate fi recuperat în mod diplomatic.”
Potrivit lui Zelenski, încetarea focului este necesară pentru a garanta că președintele rus Vladimir Putin nu se va întoarce ca să ocupe mai mult teritoriu ucrainean.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.