Stereotipurile de gen existente în Moldova. Recomandări pentru combaterea acestora

euneighbourseast Large
Foto:euneighbourseast.eu

În pofida unor progrese înregistrate, stereotipurile de gen încă influențează viața de zi cu zi Republica Moldova. Un Studiu de Referință privind normele și stereotipurile de gen în țările Parteneriatului Estic, realizat în 2022 de programul UE pentru egalitatea de gen, a arătat că stereotipurile adânc înrădăcinate împiedică asigurarea egalității.

84 % dintre femeile și 76 % dintre bărbații care au participat la sondaj consideră că egalitatea de gen poate fi benefică pentru dezvoltarea economică a Moldovei.

Stereotipul #1. Femeile ar trebui să se concentreze pe familie în detrimentul carierei”

Studiul de Referință arată că stereotipul „mamei bune” încă exercită presiuni asupra femeilor pentru ca acestea să acorde prioritate responsabilităților casnice în fața dezvoltării carierei, în special în primii ani de viață a copiilor lor. Stereotipul bărbatului ca principal întreținător de familie contribuie, de asemenea, la ideea că locul femeii este acasă.

Participarea pe piața muncii este importantă atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Moldova; cu toate acestea, percepțiile patriarhale cu privire la accesul femeilor la piața muncii și creșterea lor profesională continuă să persiste. 92 % dintre femei și 97 % dintre bărbați sunt de acord că a avea un loc de muncă este o parte esențială a identității lor. Cu toate acestea, 60 % dintre respondenții de sex masculin consideră că este mai bine pentru un copil preșcolar ca mama acestuia să nu lucreze, o opinie împărtășită de 47 % dintre femei. Mai mult, aproximativ 40 % dintre femei și bărbați sunt de acord că este mai important ca un bărbat să avanseze în carieră decât o femeie.

De asemenea, 78 % dintre femei și 61 % dintre bărbați consideră că locurile de muncă din orice sector/industrie pot fi ocupate de femei și bărbați cu același succes.

Sursa: study on gender norms and stereotypes in the countries of the Eastern Partnership

Stereotipul #2. Femeile ar trebui să se concentreze pe treburile casnice

60 % dintre femei și 46 % dintre bărbați au răspuns că femeile din familiile lor sunt în principal responsabile pentru munca domestică neplătită (cum ar fi curățenia, gătitul și spălatul rufelor), în timp ce 51 % dintre femei și 33 % dintre bărbați au oferit același răspuns în privința muncii de îngrijire. Bărbații sunt mai înclinați să creadă că responsabilitățile sunt împărțite în ambele domenii: doi din cinci cred că munca domestică este împărțită în mod egal între femei și bărbați.

Sursa: study on gender norms and stereotypes in the countries of the Eastern Partnership

Stereotipul #3. „Violența poate fi justificată”

Violența în bază de gen rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului, adânc înrădăcinată în inegalitatea de gen, discriminare și norme culturale și sociale dăunătoare.

Violența fizică și cea psihologică au fost cele mai frecvente tipuri de violență experimentate de respondenții studiului. 17 % dintre aceștia au raportat că au fost victime ale violenței fizice la vârsta adultă, iar 13-17 % au raportat experiențe legate de diferite tipuri de violență psihologică. Femeile au fost mai predispuse la violența psihologică. 23 % dintre femei și 18 % dintre bărbați au fost martori în copilărie la momente în care mama lor era lovită.

Respondenții de sex masculin sunt mai predispuși să creadă că conflictele dintre soț și soție ar trebui să rămână private, chiar și atunci când implică violență. 54 % dintre bărbați consideră că astfel de conflicte ar trebui să fie o chestiune privată, chiar și în cazurile de violență, opinie împărtășită de 46 % dintre femei.

Sursa: study on gender norms and stereotypes in the countries of the Eastern Partnership

Stereotipul #4. „Educația sexuală este inutilă”

Educația sexuală joacă un rol crucial în formarea unor atitudini sănătoase față de relații, gen și consimțământ, însă rămâne subestimată în multe societăți.

Persoanele din Moldova care au fost chestionate pentru crearea acestui sondaj sunt mai predispuse să creadă că femeile ar trebui să se abțină de la relații sexuale înainte de căsătorie, comparativ cu bărbații. 40 % dintre respondenți consideră că bărbații ar trebui să se abțină de la relații sexuale înainte de căsătorie, în timp ce 49 % cred că femeile ar trebui să facă acest lucru. În ambele cazuri, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie de acord cu abținerea de la relațiile sexuale înainte de căsătorie.

De asemena, trei din patru respondenți, atât femei, cât și bărbați, se opun relațiilor sexuale între parteneri de același sex.

Sursa: study on gender norms and stereotypes in the countries of the Eastern Partnership

Diverse studii, cum ar fi studiul Parlamentului European privind importanța educației sexuale comprehensive, confirmă faptul că educația sexuală comprehensivă este esențială pentru realizarea egalității de gen și prevenirea violenței bazate pe gen.

Recomandările pentru a combate aceste stereotipuri

Autorii studiului UN Women Europa și Asia Centrală/ UNFPA Europa și Asia Centrală au venit cu recomandări către autorități pentru ca aceste stereotipuri să fie combătute.

#1. Colaborarea cu guvernele, societatea civilă și sectorul privat pentru a elimina normele și stereotipurile de gen în toate domeniile vieții, ca mijloc esențial de eradicare a discriminării bazate pe gen și de promovare a beneficiilor economice și sociale ale egalității de gen în societate.

#2. Consolidarea capacității actorilor-cheie de pe toate platformele media de a se asigura că mesajele nu reproduc sau promovează stereotipurile de gen și încurajează diversitatea și egalitatea în societate.

#3. Promovarea egalității de gen în sistemul național de educație, inclusiv prin eliminarea stereotipurilor de gen din materialele didactice, organizarea de cursuri specifice privind egalitatea de gen, sexualitatea și non-violența, consilierea în carieră în funcție de gen și formarea profesorilor și a personalului școlar în domeniul egalității de gen.

#4. Să colaboreze cu angajatorii și sindicatele din sectorul public și privat pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată și pentru a promova aranjamente de lucru flexibile pentru angajații cu responsabilități de asistență.

#5. Promovarea imaginii pozitive și egale ale rolurilor femeilor și bărbaților în familie și societate, inclusiv prin evidențierea valorii implicării bărbaților în treburile casnice, îngrijirea copiilor și a vârstnicilor, în colaborare cu guvernul, societatea civilă și furnizorii de media.

#6. Organizarea campaniilor de conștientizare pentru a combate stereotipurile despre violența bazată pe gen în societate.

#7. Desfășurarea campaniilor de conștientizare destinate eradicării atitudinilor anti-LGBTIQ+, precum și a dublului standard sexual legat de relațiile sexuale înainte de căsătorie.


Drumul către egalitatea de gen este complex, însă progresul este posibil prin educație continuă, promovare și prin combaterea stereotipurilor adânc înrădăcinate. Împuternicind persoanele să regândească normele depășite și promovând egalitatea de șanse pentru toți – fie la locul de muncă, în educație sau acasă – putem crea o societate în care potențialul fiecăruia este valorificat.

Detalii studiu: au fost chestionați 1 000 de respondenți, dintre care 533 sunt femei, iar 467 – bărbați. 72 % dintre respondenți se aflau în grupa de vârstă 18-59 de ani, adică făceau parte din populația economic activă. Majoritatea celor intervievați (57 %) locuiesc în zonele rurale, în timp ce populația urbană a reprezentat 43 % din totalul respondenților. Autorii studiului sunt UN Women Europa și Asia Centrală/ UNFPA Europa și Asia Centrală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente