UTM se reafirmă din nou, pe scena internațională a cercetării prin prezența remarcabilă în prestigiosul clasament Stanford’s Top 2% World’s Scientists pentru anul 2024, care recunoaște cei mai citați cercetători din întreaga lume în 174 de subdomenii științifice, grupate în 22 de domenii științifice majore-clustere. Pentru al cincilea an consecutiv, doi reprezentanți ai universității șeful Departamentului de Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori UTM, FCIM, Oleg Lupan și cercetătorul științific în cadrul Institutului de Energetică UTM, Valentin Oleșciuk, și-au consolidat poziția în această listă selectă, demonstrând impactul semnificativ al muncii lor asupra comunității științifice globale.
Acest clasament, derivat din datele din baza de date Scopus, evidențiază cercetătorii ale căror lucrări au avut un impact semnificativ în diverse discipline științifice.
În special, profesorul Lupan se numără printre primii 2 % dintre cercetătorii din lume în subdomeniile Fizică aplicată și Nanoscience & Nanotechnology din clusterul Fizică și Astronomie fiind clasat pe poziția 1629 din 304738 de autori în anul 2024, iar Oleșciuk se numără printre primii 2 % dintre oamenii de știință din subdomeniile Electrotehnică & electronică și Energetică din clusterul Științe tehnice, fiind clasat pe poziția 1735 din 119204 autori în 2024.
Trebuie remarcat faptul că ambii reprezentanți ai UTM, au participat activ la Conferință Internațională ECCO-2024 (UTM, International Conference on Electronics, Communications and Computing, 17-18 octombrie 2024, aproximativ 240 de participanți din 9 țări), recent încheiată.
La Conferința ECCO-2024 au luat parte și tânăra generație de cercetători de la UTM, iar profesorul Oleg Lupan a avut și o lucrare plenară despre noile materiale hibride integrate în senzori biomedicali, senzori pentru mediu și industrie.
Valentin Oleșciuk, la rândul său, a prezentat la conferință două lucrări în cadrul secțiunii „Electronică și știința materialelor”, prima dintre acestea prezentând rezultatele studiului a două sisteme electronice bazate pe invertoare de tensiune cu legi speciale de control și modulare, în timp ce a doua lucrare a examinat unele aspecte ale reglării unităților electronice ale sisteme fotovoltaice cu putere crescută.
Prof. univ., dr. hab., rector UTM Viorel Bostan subliniază constant importanța cercetării de vârf ca pilon esențial al dezvoltării instituționale și academice. Acesta consideră că investițiile în știință și tehnologie reprezintă cheia pentru progresul continuu al universității și al țării. Astfel, rectorul promovează o cultură a excelenței științifice, încurajând colaborările internaționale și susținând cercetătorii UTM să participe la proiecte inovatoare care au un impact global.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.