Pe 23 octombrie 2024, Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM (CEF-ASEM) a găzduit atelierul interactiv cu întreprinzătorul și formatorul din Franța Pierre Tournier, având ca temă: „L’entrepreneuriat peut-il contribuer à protéger l’environnement?/Poate oare antreprenoriatul să contribuie la protejarea mediului?”.
Atelierul, desfășurat în limba franceză, a debutat cu intervenția Dnei dr. Elina Benea-Popușoi, Responsabila CEF-ASEM, care a prezentat formatorul, tematica atelierului, precum și publicul participant.
Pierre TOURNIER, cu o experiență bogată în antreprenoriatul verde în Franța și Republica Moldova, a oferit exemple și perspective despre:
# rolul antreprenoriatului: transformarea ideilor în proiecte economice care creează valoare adăugată, răspund nevoilor sociale și economice și contribuie la dezvoltarea durabilă.
# economia circulară: trecerea de la un model economic liniar la unul circular, care se concentrează pe reutilizare, reciclare și reducerea deșeurilor. Exemplele concrete au inclus metode sustenabile de producție, utilizarea resurselor regenerabile și agricultură ecologică.
# tripla Responsabilitate – Promovarea unui echilibru între trei dimensiuni esențiale:
— 1. Oameni: Crearea unui impact pozitiv asupra angajaților și comunității, promovând echitatea și bunăstarea;
— 2. Planetă: Reducerea amprentei ecologice prin adoptarea tehnologiilor verzi și a inovațiilor sustenabile;
— 3. Rentabilitate: Dezvoltarea afacerilor profitabile, dar responsabile din punct de vedere social și ecologic.
În cadrul discuțiilor, participanții au explorat și calitățile unui antreprenor de succes, precum creativitatea, reziliența, capacitatea de a gestiona riscurile și de a inova. De asemenea, s-a subliniat importanța educației în antreprenoriat, a rețelelor profesionale și a experiențelor practice, precum cele oferite de activitățile din cadrul CEF-ASEM.
Printre participanți s-au numărat decanul Facultății Relații Economice Internaționale, Larisa Dodu-Gugea, dr., conf. univ., decanul Facultății Business și Administrarea Afacerilor Roman Livandovschi, dr., conf. univ., cadre didactice de la Departamentul Limbi Moderne, precum și alți profesori, alături de studenți francofoni entuziasmați să contribuie la dezbateri și să învețe din experiența formatorului.
Grație implicării studenților francofoni și dedicației echipei CEF-ASEM, atelierul a constituit o oportunitate valoroasă de cunoaștere și promovare a antreprenoriatului verde în comunitatea francofonă a ASEM.
Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect comun al Agenției Universitare Francofone cu ASEM, proiect major ce vizează să sporească angajabilitatea și antreprenoriatul studenților, beneficiind de suportul Biroului Național AUF-Moldova. Persoanele interesate sunt invitate să viziteze pagina facebook și grupul de Facebook ale CEF-ASEM, precum și spațiul CEF amplasat în sala 411 bloc B ASEM.
Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.