Profesiile tehnice nu au gen. Elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic povestesc despre pasiunea pentru meseriile verzi 

Photo238

Viitorul ecologic al Republicii Moldova este susținut și de tânăra generație. Asta ne-o demonstrează predilecția tinerilor pentru meseriile verzi. Pentru mai multe oportunități de angajare în sectorul energiei regenerabile, elevii de la Centrul de Excelență în Construcții, Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, Școala Profesională numărul 7, Școala Profesională numărul 3 și Colegiul de Ecologie au discutat despre oportunitățile de angajare în sectorul energiei regenerabile.

Activitatea s-a desfășurat în contextul proiectului „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă” implementat de Organizația Internațională a Muncii, cu suportul financiar al Guvernelor Austriei și Liechtenstein. 

Evenimentul a servit drept platformă de dialog pentru elevii care au ales să-și dedice viitoarea carieră domeniului tehnic, astfel încât aceștia să-și dezvolte competențele aliniate cerințelor de pe piața muncii. „În cadrul acestui proiect, ne-am propus să discutăm cu tinerii din instituțiile de învățământ profesional tehnic, cu reprezentanții mediului de afaceri despre valorificarea oportunităților de tranziție verde”, precizează Vera Chilari, coordonatoare națională de proiect la Organizația Internațională a Muncii.

Tinerii specialiști în domeniul energiei regenerabile își găsesc rapid locuri de muncă pe piața locală, fapt confirmat de către Natalia Begleț, directoarea companiei „Lismar-vent”. Pe lângă angajările propriu-zis, doritorii au oportunitatea să colaboreze cu angajații companiei pe termen scurt sau să meargă în teren împreună cu aceștia. „Ei încep ca instalatori și pot ajunge la poziția de inginer.”    

Un alt obiectiv al discuției s-a concentrat pe combaterea stereotipurilor de gen, așa cum datele statistice ne demonstrează că profesiile tehnice sunt mai populare în rândul băieților. „Intenționăm să promovăm intens aceste meserii tehnice și să susținem implicarea fetelor în acest proces”, adaugă Vera Chilari. Nu a lipsit nici componenta educativă, axată pe împărtășirea și diseminarea experiențelor inovatoare din acest domeniu. Participantele și participanții au relatat despre specificul specialității pe care au ales-o și care sunt avantajele pentru tinerii specialiști. Una dintre vorbitoare este Andreea Guțu, elevă la specialitatea Tehnologii și Rețele de Telecomunicații din cadrul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică. Ea ne-a povestit că a ales acest domeniu pentru a aduce o schimbare țării și pentru a dezvolta noi servicii. „Realizăm diferite proiecte practice, utilizăm laboratoare în care suntem pregătiți pentru a lucra în diverse companii pe care le vom alege.” 

Motivația unor elevi pentru domeniile tehnice s-a conturat încă în gimnaziu, mai ales că unii dintre ei se bucură și de susținerea familiei. De exemplu, Adrian Silivestru, elev la specialitatea Energetică din cadrul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică, povestește că inițial nu era sigur dacă această profesie va fi sau nu potrivită pentru el. „Este o meserie vastă, care necesită multe cunoștințe și care, dacă te implici, poți găsi ușor de lucru. În primul rând, sunt multe cursuri disponibile, salariul este motivant și oferă perspective de creștere profesională.” 

Tatăl Cătălinei Ghindă, elevă la specialitatea Sisteme de alimentare cu căldură, gaze și ventilare din cadrul Centrului de Excelență în Construcții, a susținut-o din copilărie să urmeze această profesie. „Îmi place să asist în timp ce tatăl meu lucrează asupra unui proiect, să fiu alături de el. De asemenea, apreciez când el corectează greșelile pe care le-am comis. El a fost motivația mea cea mai mare.” Colegilor săi, Cătălina le-a relatat despre tranzacția energiilor verzi și despre motivele pentru care elevii ar trebui să aleagă Centrul de Excelență în Construcții pentru a-și continua studiile. „Avem multe tehnologii care ne vor ajuta în viitor. Acest domeniu este foarte interesant, reprezintă un plan de dezvoltare și putem crea lucruri foarte frumoase.”    

Prin acest eveniment, organizatorii și-au propus să dea startul unei campanii pe rețelele sociale dedicată oportunităților de carieră în domeniul resurselor regenerabile, a meseriilor și a profesiilor prietenoase cu mediul înconjurător. „Suntem în proces de elaborare a trei programe noi de formare în domeniul energiei regenerabile pentru tehnician/ă de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, electrician/ă în construcții – și instalator/e de sisteme fotovoltaice solare, instalator/e sisteme geotermale de mică adâncime și pompe de căldură, un curs de formare de scurtă durată pentru adulți. Sunt meserii actuale și foarte solicitate pe piața muncii”, menționează Vera Chilari. Evenimentul reprezintă un punct de început pentru lansarea campaniei de conștientizare privind practicile durabile și carierele în energia regenerabilă „Meseriile verzi sunt viitorul tău”, care urmează a fi implementată în mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țară. 

Ca parte a proiectului, Organizația Internațională a Muncii își propune să doteze instituțiile de învățământ profesional tehnic cu echipamente moderne. Un alt aspect ține de programul de dezvoltare durabilă în instituțiile de învățământ profesional tehnic, prin integrarea practicilor ecologice în managementul și cultura instituțională. „Ne-am propus să dezvoltăm și un dialog național cu implicarea tuturor actorilor cheie, atât cei publici, cât și cei privați.” De aceste activități vor beneficia inclusiv reprezentanți ai mediului de afaceri care colaborează cu instituțiile de învățământ, partenerii de dezvoltare, dar și întreaga societate. Proiectul urmează să-și desfășoare activitățile până la finalul anului 2026. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente