Peste 14 000 de studenți și elevi originari din Republica Moldova studiază în România. Unii dintre ei au obținut deja cetățenia română, iar alții sunt în proces, ceea ce înseamnă că aceștia fac parte din sectorul de tineret al României și schimbările care au loc în educație îi vizează la fel de mult ca pe tinerii români. Cum va arăta viitorul educației și al tinerilor în România? În campania pentru alegerile prezidențiale cei 13 candidați vin cu propuneri și promisiuni ce presupun transformări în școli, sprijin pentru studenți și soluții pentru provocările generației tinere. De la modernizarea sistemului de învățământ la crearea de oportunități de carieră, în continuare o să explic ce propun cei care aspiră să preia funcția de președinte al României.
Elena Lasconi
Uniunea Salvați România
Elena Lasconi propune o serie de schimbări în sistemul educațional românesc și în politicile pentru tineret, cu scopul de a descentraliza puterea de decizie și de a aduce în prim-plan nevoile comunității. Iată principalele direcții pe care le susține.
# Desființarea inspectoratelor școlare: aceasta este o măsură majoră de eliminare a birocrației și a potențialelor surse de corupție. În locul lor, atribuțiile vor fi preluate de consiliile de administrație ale școlilor, formate din părinți, profesori și reprezentanți ai autorităților locale.
# Autonomia școlilor: fiecare școală va putea lua decizii și va putea adapta programele la nevoile locale, stimulând competiția între școli pentru a atrage cât mai mulți elevi și pentru a ridica standardele educaționale.
# Banii urmează elevul: propunerea sa transformă acest principiu într-o realitate aplicabilă, astfel încât finanțarea (aproximativ 3 000 de euro/an/elev) să fie direcționată către școala aleasă de elev, publică sau privată, și să fie gestionată transparent.
# Susținerea copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES): înființarea de grupe speciale pentru copiii cu CES în școlile de proximitate, oferindu-le astfel sprijin personalizat și păstrându-i în cadrul comunității locale.
# Vot la 16 ani: Lasconi susține reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru alegerile locale, cu scopul de a crește implicarea tinerilor în viața politică și socială.
# Consiliere psihologică gratuită: înființarea de ședințe gratuite de consiliere psihologică pentru elevi, pentru a le oferi suport emoțional și pentru a contribui la sănătatea lor mentală.
# Cursuri de conducere auto la liceu: oferirea unui curs de conducere auto în liceu, este considerat de către Elena Lasconi un avantaj pentru tinerii care vor să intre pe piața muncii după absolvire.
# Locuințe accesibile pentru tineri: reforma programului ANL, cu alocarea locuințelor pentru tineri pentru maximum cinci ani, în baza unei selecții transparente, fără favoritisme.
Aici puteți vedea întregul program al Elenei Lasconi.
George Simion
Alianța pentru Unirea Românilor
George Simion propune reforme orientate către învățământul profesional și vocațional, cu accent pe formarea meseriașilor și educatorilor necesari pe piața muncii. Obiectivul său principal este promovarea demnității naționale prin meserii și formarea de specialiști care să sprijine comunitățile locale și să reducă deficitul de meseriași calificați. Iată care sunt obiectivele sale.
# Bursa socială pentru elevi va crește la 825 de lei pe lună, de trei ori față de valoarea actuală, pentru sprijinirea elevilor din medii defavorizate, facilitând astfel accesul la educație obligatorie.
# Reforma burselor universitare: bursele universitare, în prezent de aproximativ 900 de lei, vor fi ajustate în funcție de costurile de trai în orașele universitare. Se propune o reducere a numărului de burse acordate, dar cu o valoare mai mare, pentru a susține studenții într-un mod mai adecvat față de cheltuielile reale din orașele mari.
# Construirea a 500 de clădiri școlare în următorii 10 ani, pentru a permite desfășurarea activităților într-un singur schimb, reducând aglomerația și îmbunătățind condițiile de studiu.
# Finanțarea universităților pe criterii de performanță și clasarea lor în funcție de contribuția social-economică. Universitățile de excelență vor avea centre de cercetare conectate la cerințele economiei și administrației publice, bugetul de cercetare fiind aliniat treptat la media europeană.
# Înființarea de cantine școlare, ceea ce va oferi elevilor o masă zilnică, și extinderea programului „Școala de după școală”, care include activități educaționale, sportive și culturale, pentru susținerea completă a dezvoltării elevilor.
# Extinderea învățământului dual pentru a conecta elevii cu piața muncii prin parteneriate între școli și agenți economici, garantându-le absolvenților un loc de muncă și sprijin financiar pe parcursul studiilor.
Aici puteți vedea întregul program al lui George Simion.
Marcel Ciolacu
Partidul Social Democrat
În programul său electoral Marcel Ciolacu menționează despre necesitatea creșterii siguranței în școli și acordarea sprijinului financiar necesar pentru studenții care vin din medii defavorizate. Iată ce alte schimbări propune Ciolacu.
# Creșterea siguranței în școli prin colaborarea cu autoritățile publice locale. De exemplu, mutarea accentului politicilor antidrog de la pedepse și sancțiuni asupra consumatorilor către prevenție și asistență, în paralel cu sancțiuni dure pentru rețelele de trafic și dealerii de droguri. De asemenea, Ciolacu își propune să reducă numărul de mame minore și al elevilor supraponderali alături de prevenirea consumului de alcool și droguri.
# Acordarea din bugetul de stat a sumei de peste un miliard de euro pentru sprijinirea tinerilor cercetători.
# Programul primul student din familie: vizează sprijinirea tinerilor din medii defavorizate pentru acces în învățământul superior și alocarea a 104 milioane de euro pentru 10 000 de elevi și studenți.
# Programul prima companie pentru studenți: presupune acordarea unui sprijin financiar de aproximativ 50 000 euro per beneficiar pentru afacerile tinerilor studenți. Sunt vizate 1 000 de start-upuri anual, iar ajutorul de stat va asigura finanțarea a cel mult 90 % din cheltuielileinvestiționale eligibile.
# Creșterea ratei de angajare în rândul tinerilor prin oferirea unui prime de stabilitate pe doi ani, 1 000 de RONI lunar primele 12 luni și 1 250 de RONI lunar următoarele 12 luni, pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată și pentru tinerii aflați în șomaj pe termen lung. De asemenea, vor fi acordate subvenții și pentru angajatorii care vor încadra în câmpul muncii tineri absolvenți sau tineri aflați în șomaj pe termen lung.
# Primă de angajare a tinerilor în agricultură și industria alimentară: cei care angajează minimum trei tineri cu studii superioare primesc 1 000 de RONI pe lună pentru fiecare persoană, pentru cei cu studii medii – 750 de RONI, pentru cei fără studii – 500 de RONI.
Aici puteți vedea întregul program al lui Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă
Partidul Național Liberal
Nicolae Ciucă susține că sistemul educațional românesc necesită schimbări. Școala românească nu ar trebui să ofere elevilor și studenților doar competențe și abilități, ci și caractere. Iată ce probleme din sistemul educațional românesc va aborda Ciucă dacă câștigă alegerile prezidențiale:
# problema abandonului școlar;
# sărăcia și obișnuințele comunitare rele;
# diversificarea ofertei școlare;
# regândirea sistemului de finanțare pentru instituțiile de învățământ superior;
# încurajarea universităților să participe la competițiile naționale și internaționale de finanțare;
# evaluarea finanțării per student de către guvern.
Aici puteți vedea întregul program al lui Nicolae Ciucă.
Kelemen Hunor
Uniunea Democrată Maghiară din România
Kelemen Hunor este de părere că elevii români petrec prea mult timp la școală. Așadar, el propune reducerea numărului orelor de studiu.
# „Școală, nu uzină”: elevii ar trebui să petreacă maxim 30 de ore pe săptămână la școală pentru a nu depăși numărul de ore petrecut de adulți la locul de muncă.
# Manuale mai bune de limba română pentru elevii maghiari: în decurs de patru ani, programul școlar de limba română pentru liceu trebuie modificat astfel încât să asigure utilizarea activă a limbii române pentru elevii maghiari.
# Eliminarea suprataxării pentru pentru munca part-time: persoanele care lucrează doar două ore pe zi nu ar trebui să plătească impozite la fel ca cei care lucrează opt ore pe zi.
Aici puteți vedea întregul program al lui Kelemen Hunor.
Mircea Geoană
candidat independent
În programul său electoral Mircea Geoană spune că România trebuie să investească în oameni. Iată care sunt planurile sale pentru sectorul educației și tineret:
# adaptarea programei educaționale nevoilor reale ale economiei și societății, printr-un dialog permanent cu mediul privat;
# investiții în infrastructura educațională, în special în mediul rural;
# definirea și implementarea unor metode interactive de predare și practică pentru a stimula interesul și creativitatea elevilor și studenților;
# introducerea sportului și a educației digitale de la vârste preșcolare;
# includerea în procesul de educație și învățare a unor activități care să stimuleze creativitatea, competențele digitale, gândirea critică, lucru în echipă și dezvoltarea emoțională;
# reducerea decalajelor dintre mediul rural și cel urban prin utilizarea învățării personalizate și folosirea inteligenței artificiale și a conținutului digital, tele-învățare și tele-colaborare;
# dezvoltarea de programe de reconversie profesională, în colaborare cu mediul privat, universitățile sau ONG-urile. Dezvoltarea parteneriatelor public – private pentru a asigura locuri de muncă mai multe și mai bine plătite în toată țara;
# generalizarea învățământului dual și crearea unei filiere de învățământ superior în regim dual.
Aici puteți vedea întregul program al lui Mircea Geoană.
Ana Birchall
candidată independentă
Ana Birchall vrea să construiască o Românie în care să se recupereze încrederea în stat. Candidata consideră educația o problemă de siguranță națională. Iată ce schimbări promite Birchall în sistemul educațional românesc.
# O reformă în învățământ care să ofere învățătorilor și profesorilor salarii bune pentru a descuraja sistemul paralel al meditațiilor.
# Identificarea unei viziuni de dezvoltare a noilor generații adaptate tendințele actuale, inclusiv internaționale.
# Renovarea și dotarea școlilor, dar și susținerea profesorilor dedicați care sunt recunoscuți pentru meritele lor.
Aici puteți vedea întregul program al Anei Birchall.
Alexandra Beatrice Bertalan – Păcuraru
Alternativa pentru Demnitate Națională
Pentru Alexandra Beatrice Bertalan – Păcuraru educația este o prioritate națională cu accent pe responsabilitate socială, performanță și păstrarea identității culturale. Iată care sunt promisiunile ei.
# Eliminarea numirilor politice în funcțiile școlare pentru a asigura integritatea și independența actului educațional.
# Adăugarea în curriculumul școlar a unor cursuri de istorie, literatură și artă națională pentru a cultiva identitatea românească.
# Elevii și studenții vor fi formați în spiritul responsabilităților sociale, societale și corporative, iar educația va include componente sportive și patriotice pentru a-i pregăti ca cetățeni responsabili.
# Guvernul va susține cultura prin finanțarea artiștilor locali, protejarea monumentelor istorice și promovarea limbii naționale. Cultura va deveni un pilon central în educația formală și în politicile de stat.
# Cultura națională va fi promovată și prin investiții în infrastructura turistică, valorificând atracțiile culturale unice pentru a atrage vizitatori interesați de experiențe autentice românești.
Aici puteți vedea întregul program al Alexandrei Beatrice Bertalan – Păcuraru.
Sebastian Constantin Popescu
Partidul Noua Românie
În loc de un program electoral propriu-zis, Sebastian Constantin Popescu a venit cu o scrisoare adresată către milioane de români. Acesta susține că va depune toate demersurile necesare pentru ca sistemul de educaţie să fie reformat, modernizat, iar poporul român – educat.
Aici puteți citi scrisoarea lui Sebastian Constantin Popescu.
Călin Georgescu
candidat independent
Călin Georgescu propune o viziune pe termen lung pentru educație, cercetare și formarea profesională, fundamentată pe valori naționale și pe recunoașterea vocației fiecărui individ. Candidatul independent nu are exemple concrete cu ce ar urma să se schimbe, însă a menționat care sunt obiectivele lui.
# Alocarea unui buget generos pentru educație, sănătate preventivă și susținerea familiei, prin reducerea cheltuielilor guvernamentale inutile și aplicarea unei economii suveraniste și distributiste;
# O „școală națională” care să se bazeze pe istoria, cultura și interesele naționale ale României, întorcându-se la valorile patriotismului;
# Investiții semnificative în formarea profesională, în susținerea breslelor, a școlilor de arte și meserii și în dezvoltarea cercetării și tehnologiilor inovatoare;
# Strategie educațională și demografică care să asigure continuitatea și prosperitatea națiunii românești pe termen lung.
Aici puteți vedea întregul program al lui Călin Georgescu.
Cristian Diaconescu
candidat independent
Cristian Diaconescu propune o viziune axată pe restabilirea meritocrației și valorilor autentice în societatea românească, cu accent pe educație, sănătate și sprijinirea capitalului românesc.
# Recunoașterea rapidă a diplomelor obținute de românii din diasporă și crearea unui Program Național de Reîntoarcere, menit să atragă românii plecați din țară.
# Pact pentru Educație care să asigure stabilitatea sistemului de învățământ și revalorizarea statutului dascălului.
# România ar urma să devină un hub tehnologic regional, pentru a promova o educație modernă și tehnologică adaptată cerințelor actuale.
Aici puteți vedea întregul program al lui Cristian Diaconescu.
Cristian Vasile Terheș
Partidul Național Conservator Român
Cristian Vasile Terheș nu a anunțat încă ce schimbări planifică să facă în sectorul de tineret și educație.
Silviu Predoiu
Partidul Liga Acțiunii Naționale
Silviu Predoiu vrea să prioritizeze accesul echitabil la educație și sănătate și implicarea activă a tinerilor în deciziile publice. Iată ce propune Predoiu.
# Crearea unei strategii de educație solidă, elaborată de experți și reprezentanți ai societății civile, pentru a contura un sistem educațional care să ofere atât cunoștințe academice robuste, cât și competențe de viață esențiale.
# Finanțare echitabilă și standarde ridicate, susținute de profesori pregătiți și respectați, prezenți în fiecare comunitate.
# Extinderea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani.
Aici puteți vedea întregul program al lui Silviu Predoiu.