La Muzeul Național de Istorie se desfășoară o expoziție interactivă permanentă în aer liber

muzeu expozitie interactiva chisinau arta evenimente
Foto:Facebook/Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

O instalație interactivă, care îmbină istoria și cultura Moldovei, a fost inaugurată în curtea Muzeului Național de Istorie. Intitulată „Muzeul de Afară”, aceasta include lucrări inspirate din obiecte istorice valoroase aflate deja în muzeu, oferind vizitatorilor o nouă modalitate de a le descoperi.

„Muzeul de Afară” a fost creat de designerul industrial Mihai Stamati, alături de o echipă de designeri de produs și artiști din diferite colțuri ale țării. Instalația reinterpretează obiectele istorice din patrimoniul muzeului, integrându-le în instalații cinetice ce oferă o experiență educațională inovatoare. Astfel, vizitatorii, de toate vârstele, pot explora istoria și cultura prin joc și interacțiune directă. Scopul este de a stimula imaginația și creativitatea acestora, aducând trecutul mai aproape de comunitate într-o manieră inedită.

Sursă: Facebook/Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Instalațiile sunt inspirate de artefacte precum vasele mici sfero-conice din secolul XIV și figurinele de ceramică din cele mai îndepărtate timpuri. Folosind materiale naturale (lemn, beton, metal și rășină), acestea creează un complex ludic în care vizitatorii pot învăța prin joc. Elementele interactive includ fascicule de lumină, „geamuri” din rășină colorată, detalii vegetale (frunze, semințe) și imitații de fosile, precum scoici și pești.

Sursă: Facebook/Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

„Muzeul de Afară” va face parte dintr-o expoziție permanentă în aer liber, oferind o experiență interactivă de fiecare dată când vizitatorii pășesc în curtea muzeului.


Scopul activității este de a stimula curiozitatea tinerelor generații față de cultură, istorie și știință, într-un spațiu prietenos și atractiv pentru toți vizitatorii. Expoziția este realizată cu susținerea Ministerului Culturii, în colaborare cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, precum și cu sprijinul Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente