Tot ce trebuie să știi despre turul II al alegerilor prezidențiale din Moldova, care vor avea loc pe 3 noiembrie 2024

Alegeri prezidentialereferendum poze

Pe 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorul președinte al țării. Acesta va fi ales pentru un mandat de patru ani, timp în care își va exercita atribuțiile stipulate în Constituția Republicii Moldova. În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au acces candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Ce promisiuni au aceștia pentru tineri, cu ce actele poți vota sau cum găsești secția de votare la care trebuie să te prezinți – despre toate acestea urmează să-ți spunem în acest material.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale este organizat din motiv că niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a adunat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor în primul tur. Potrivit rezultatelor publicate de către Comisia Electorală Centrală, în primul tur al scrutinului, Maia Sandu a acumulat 42,49 % din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95 %.

În buletinele de vot cei doi candidați vor fi înscriși în următoarea ordine:
1. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate;
2. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Fiecare candidat și-a anunțat deja programul electoral, cu diverse promisiuni în cazul în care va fi ales în funcția de președinte.

Alexandr Stoianoglo nu a făcut anumite promisiuni exacte pentru tinerii din țară în cazul în care va deveni președinte. Programul lui Stoianoglo, care vizează într-o oarecare măsură și tinerii, prevede:
# dezvoltarea infrastructurii instituțiilor de învățământ;
# crearea spațiilor prietenoase pentru elevi și studenți;
# creșterea interesului absolvenților din instituțiile preuniversitare pentru profesia de învățător/profesor.

Maia Sandu a făcut câteva promisiuni pentru tineri, iar cea mai importantă pe care a menționat-o este adaosul de 3 000 lei pe lună timp de un an pentru fiecare tânăr care se angajează la primul loc de muncă în domenii strategice pentru economie. 

Alte trei inițiative incluse în programul său electoral care vizează tinerii sunt despre:
# extinderea rețelei Școlilor-Model de la 35 la 90 de instituții la nivel național;
# investiții de 1 miliard de lei pentru modernizarea universităților;
# dezvoltarea sportului în masă și revitalizarea școlilor sportive.

Cum găsești secția de votare și cu ce acte poți vota

Pentru a vota la prezidențialele din 3 noiembrie, va trebui să prezinți operatorului biroului electoral unul dintre următoarele acte de identitate:
# buletinul de identitate al cetățeanului;
# buletinul de identitate provizoriu;
# pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova care nu dețin un act de identitate valabil vor putea obține un buletin provizoriu chiar în ziua alegerilor, pe 3 noiembrie. Acesta va fi oferit gratuit de centrele multifuncționale care vor activa în intervalul orar 7.0-21.00.

Înainte de ziua alegerilor este recomandat să verifici corectitudinea întocmirii listelor electorale. O poți face pe pagina verifica.cec.md. Aici vei obține informații despre inițialele tale, secția de votare la care ești arondat, numărul secției de votare, adresa acesteia, numărul de telefon și numărul tău în listele electorale. Dacă nu dorești să introduci datele personale, mai există o opțiune care te poate ajuta să găsești informația despre secția de votare. Tot ce trebuie să faci este să accesezi aceeași pagină, dar de această dată să optezi pentru „Află unde să votezi”.

Dacă ești student(ă) sau elev(ă), poți vota în localitatea în care îți faci studiile, chiar dacă nu ai reședința acolo. Pentru aceasta ai nevoie de unul dintre actele menționate mai sus și carnetul de student/elev. În cazul în care vrei să votezi în altă localitate decât cea în care ai reședința, trebuie să mergi până pe 2 noiembrie în localitatea unde ai domiciliul sau reședința temporară. În baza actului de identitate, ți se eliberează un certificat cu drept de vot. Cu acesta poți vota la orice secție din țară. Certificatele eliberate pentru alegerile din 20 octombrie nu sunt valabile pentru turul II al scrutinului prezidențial.

Cetățenii cu drept de vot care locuiesc la Chișinău, dar nu au reședința stabilită în acest oraș pot vota cu aceeași recipisă eliberată pentru scrutinul din 20 octombrie. Alegătorii își pot exercita votul la secția de votare la care au ales să fie arondați în primul tur. Persoanele care nu au reședința la Chișinău și nu au votat în primul tur, dar vor să participe la alegeri în cel de-al doilea tur, o pot face doar în baza certificatului cu drept de vot. Acesta se eliberează în localitatea unde au domiciliul.

Tradițional, toate secțiile de votare activează de la 7.0 până la 21.00, fără pauză de masă. De asemenea, poți să-ți exprimi votul dacă te afli în secția de votare după ora 21.00.

Dacă în ziua alegerilor te afli peste hotare, poți vota la orice secție de votare deschisă pe teritoriul statului în care locuiești. Înainte de primul tur, Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista de adrese ale secțiilor de votare. Totuși, 13 secții de votare din Italia, Marea Britanie, Belgia, Franța și Spania vor activa în altă parte. Adresele din imagine marcate cu roșu nu mai sunt valabile pentru turul II.

Sursă: Telegram/MAE

Peste hotare poți vota în baza unui act de identitate menționat mai sus. Pentru a-ți exercita votul, nu trebuie să te programezi sau să obții vreun document în acest sens. Tot ce trebuie să faci este să te prezinți la secția de votare și să votezi pentru unul dintre cei doi candidați.

Urna mobilă

În cazul în care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poți veni în localul secției de votare, atunci există opțiunea de a solicita biroului electoral votarea cu urna mobilă. Cererile trebuie prezentate în scris până pe 2 noiembrie, la ora 14.00. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14.00 numai la prezentarea unui certificat medical.

37 500 de lei te va costa vânzarea votului

Este important să reții că fiecare persoană votează individual. În cabina de vot vei intra singur(ă). Prezența a două sau mai multe persoane concomitent este interzisă. Dacă ești martorul unei fraude electorale, vei sesiza neapărat membrii biroului electoral. De asemenea, trebuie să cunoști că este interzis să-ți vinzi votul pentru o sumă anumită de bani. Potrivit Codului contravențional, vânzarea votului poate fi pedepsită cu amendă de până la 37 500 de lei.

Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă după închiderea tuturor secțiilor de votare la scrutin au participat mai mult de o cincime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cu alte cuvinte, pentru validarea alegerilor este nevoie ca la urnele de vot să se prezinte nu mai puțin de 20 % dintre cetățenii cu drept de vot. 

După procesarea tuturor proceselor-verbale, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi va fi declarat câștigător. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova s-au desfășurat pe 15 noiembrie 2020. În urma celui de-al doilea tur, Maia Sandu a devenit șefa statului, cu 57,75 % din voturi. Contracandidatul acesteia, Igor Dodon, a acumulat 42,25 % din sufragii.

În acest livetext poți urmări cum s-a desfășurat ziua alegerilor prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente