Expoziția imersivă Show Me Your Pain Vol. III, care se desfășoară la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, explorează tema suferinței și oferă vizitatorilor o perspectivă asupra trăirilor unei persoane care trece prin durere. Expoziția conține lucrări care ilustrează experiențele subiective ale voluntarilor, acestea fiind însoțite și de date obținute dintr-un chestionar efectuat pe alte persoane.
O expoziție imersivă este unică prin faptul că vizitatorii sunt implicați direct în procesul activității, ceea ce creează o interacțiune între artă și spectator. În cazul expoziției Show Me Your Pain Vol. III, vizitatorii își activează toate cele cinci simțuri: mirosul, gustul, tactilitatea, auzul și văzul.
Atunci când am intrat pe holurile muzeului, am observat că expoziția este de proporții mici, însă pe parcurs am conștientizat că este suficientă pentru a înțelege profunzimea scopului pe care îl urmărește.
Unele lucrări mi-au provocat tristețe, lăsându-mă cu un sentiment de amărăciune, pe când altele mi-au oferit o senzație de vindecare, așa precum tabloul fetei înconjurate de țepi.
Nu am identificat un tablou care să-mi placă mult, dar am înțeles că am găsit un sunet care mi s-a întipărit în inimă – zgomotul traficului rutier, acolo unde se aud tare claxoanele și motoarele pornite ale mașinilor. Fiecare tablou este însoțit de o pereche de căști, care redă un sunet reprezentativ pentru durerea ilustrată.
În cadrul expoziției, m-au frapat cel mai mult mirosurile! Datorită lor am înțeles durerile reprezentate, căci unele arome erau atât de puternice și neplăcute, încât am conștientizat gravitatea problemei.
Alături de acest vas, se află altul, conținutul căruia este destinat degustării. Pe una este așezată o cutie acoperită cu o bucată de stofă neagră, iar pe a doua masă – două vase. Într-un vas este vată, care are un miros specific și reprezintă durerea redată într-o pictură. Alături de acest vas se află altul, conținutul căruia este destinat gustării.
De asemenea, pe una dintre mesele care însoțesc fiecare pictură este și o cutie tapițată cu stofă. Vizitatorii pot introduce mâna pentru a înțelege pe propria piele cum se simte durerea dintr-un tablou specific. Astfel, experiența este mai intensă.
Personal, nu am avut suficientă tărie de caracter pentru a introduce mâna în toate cutiile, căci am aruncat o privire și conținutul mă făcea să mă simt inconfortabil. Unele consistențe erau lipicioase și moi, iar altele reci și tari.
În timpul expoziției m-am confruntat cu propriile dureri și traume. Prin combinarea tuturor senzațiilor, expoziția mi-a oferit o călătorie complexă asupra temei durerii, ajutându-mă să reflectez asupra propriilor experiențe din viață.
Spre final, am simțit multe emoții, deoarece m-am lăsat ghidată de întregul proces. Artiștii au reușit să construiască un cadru în care, prin stimularea tuturor simțurilor umane, să contureze complexitatea durerii.
Fiecare lucrare reflectă impresiile artistului asupra durerilor descrise de voluntar, explorându-le prin toate simțurile. Scopul a fost de a crea un spațiu de învățare și cercetare în care știința și arta se intersectează, oferind o înțelegere mai profundă a durerii și a modului în care aceasta influențează viața cotidiană.
Expoziția va dura până pe 8 noiembrie.
Intrarea este liberă.
Evenimentul se află la a treia ediție și a debutat în cadrul unui seminar medical desfășurat în martie 2024 la Salzburg, Austria. Scopul expoziției este de a crește gradul de conștientizare a importanței managementului durerii pentru orice persoană. Acesta a fost realizat în parteneriat cu Societatea pentru Studiul și Combaterea Durerii din Moldova.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.