Pe 18 octombrie 2024, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a găzduit masa rotundă „Innovative education for a sustainable and competitive Moldovan agri-business e-AgriMBA,” organizată în cadrul proiectului Electronic Pan-European Learning System for Sustainable Agribusiness MBA Education (e-AgriMBA). Acest eveniment subliniază rolul esențial al UTM în susținerea unui sector agricol competitiv – un aspect important mai ales în contextul procesului de preaderare la Uniunea Europeană.
În premieră pentru Republica Moldova, programul MBA Management în agrobusiness, coordonat de UTM, aduce o serie de beneficii semnificative pentru dezvoltarea unui agrobusiness sustenabil și inovator. Discuțiile din cadrul mesei rotunde au evidențiat rolul vital al educației continue și al cunoștințelor profunde în domeniu, pregătind viitori lideri pentru un sector agricol competitiv și deschis cerințelor pieței europene. În mod special, programul MBA oferă cursuri în limba engleză, accentuând internaționalizarea educației, facilitând accesul la resurse academice de moderne și dezvoltarea de competențe ce vor impulsiona antreprenoriatul agricol.
De asemenea, integrarea UTM în rețeaua internațională AgriMBA a Asociației Universităților Europene de Științe ale Vieții (ICA) aduce multiple avantaje, printre care schimbul de cunoștințe și experiențe cu universități de prestigiu din Polonia, Republica Cehă, Țările de Jos, Slovacia, Ungaria și Croația. Această colaborare contribuie semnificativ la adaptarea agrobusinessului moldovenesc la standardele europene, transformând Moldova într-un partener competitiv pe piața agricolă internațională.
Evenimentul a fost deschis de dr. Daniela POJAR, prorector UTM pentru relații internaționale și finanțe, care a subliniat beneficiile colaborării internaționale și dezvoltarea pe termen lung a programului AgriMBA. Aurelia LITVIN, coordonator național al proiectului e-AgriMBA, a menționat provocările inițiale, dar și rolul esențial al partenerilor, inclusiv ADMA, care au contribuit decisiv la succesul acestui proiect ambițios. De asemenea, dna Litvin a exprimat mulțumiri echipei OPTIM pentru sprijinul acordat în atingerea obiectivelor programului.
Contribuții valoroase la eveniment au avut și partenerii internaționali. Dl Łukasz WOJDYGA, directorul Centrului de Studii Strategice din Varșovia, a declarat că Uniunea Europeană sprijină plenar programul AgriMBA, subliniind potențialul său de a aduce un plus de valoare agrobusinessului din Moldova. Prof. dr. Agata MALAK-RAWLIKOWSKA, șefa rețelei AgriMBA din Polonia, și prof. dr. Rico IHLE din Țările de Jos au evidențiat impactul proiectului e-AgriMBA asupra sectorului agricol european, iar prof. dr. Wim HEIJMAN, din Republica Cehă, a oferit o retrospectivă a evoluției rețelei AgriMBA.
În încheiere, KORDIK Hans, Team Leader, German-Moldovan Agricultural Policy Dialogue (APD), a evidențiat importanța educației moderne și a colaborării internaționale în inovațiile aduse sectorului de agrobusiness din Moldova. UTM, alături de partenerii săi și cu susținerea Ministerului Agriculturii din Republica Moldova, reprezintă un pilon fundamental în dezvoltarea unui viitor sustenabil și competitiv pentru sectorul agricol național.
La masă rotundă au participat și parteneri internaționali din Polonia, Republica Cehă, Țările de Jos, Slovacia, Ungaria și Croația, alături de reprezentanți ai unor instituții-cheie din Republica Moldova: Liliana MARTIN din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare; Domnina CALANCEA și Tudor MORARI de la Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA); Iurie UȘURELU de la UCIP-IFAD; Ana TIBULEAC și Stela STRATIN din partea proiectului OPTIM; Svetlana PETRAȘCU de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCIRM); Cristina FILIP de la AIPA; Rafael CILOCI, decanul FIEB, și Rina ȚURCAN, șef departament la FIEB.
Astfel, prin proiectul e-AgriMBA, UTM își consolidează rolul de promotor al educației inovative și al colaborării internaționale, demonstrând că este un partener de încredere în eforturile de modernizare a agriculturii autohtone și de integrare în peisajul european al agrobusinessului.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.