Doi tineri din Moldova și Danemarca povestesc cum au monitorizat alegerile și referendumul din 20 octombrie

Design fără titlu (5)
Foto:arhivă personală (Mohammad Alkasem Abumani/Ida Langhede)

Mai multe echipe de observatori naționali și internaționali au participat la procesul de supraveghere electorală la alegerile și referendumul din 20 octombrie. Printre aceștia s-au numărat și 25 de tineri din Danemarca, care au făcut echipă cu 25 de tineri din Republica Moldova.

Inițiativa a venit dintr-o colaborare între Silba, un grup de inițiativă pentru dialog și democrație din Danemarca, Consiliul de Tineret din Danemarca și Consiliul de Tineret din Moldova. Scopul acesteia a fost de a încuraja tinerii să se implice în procesele democratice, iar experiențele Idei Langhede și a lui Mohammad Alkasem Abumani pot confirma acest lucru.

Pentru ambii tineri a fost prima experiență în calitate de observatori la alegeri. Ida a venit prima dată în Moldova și spune că i-a fost curios să compare modul în care se desfășoară alegerile aici și în Danemarca.

Participanții au fost repartizați în 25 de echipe formate dintr-un tânăr din Moldova, unul din Danemarca și un traducător. Acestea au fost repartizate în 125 de secții de votare – La Chișinău (53), la Bălți (46) și la Comrat (25). Pe parcursul zilei de 20 octombrie, Ida și coechipiera sa au reușit să ajungă la nouă secții din Chișinău, iar Mohammad – la opt secții, tot din capitală.

Ida Langhede

Mohammad, observatorul din Moldova, spune că a avut emoții, dar este foarte mândru de tot ce a făcut împreună cu colegii săi.

Mohammad și colega sa din Danemarca. Sursă: Mohammad Alkasem Abumani/arhivă personală

Înainte de ziua alegerilor, tinerii din Danemarca și din Moldova au avut câteva zile în care au putut să se cunoască între ei și în care au discutat despre viziunile lor asupra democrației. Aceste discuții au fost utile nu doar pentru a face un schimb de idei, dar și pentru a se împrieteni.

„Îmi era interesant să văd cum funcționează democrația în practică”

Ida a ales să participe la acest proiect deoarece crede că acum, mai mult ca oricând, este important să susținem procesele democratice. Fiind o studentă interesată de comunicare și politică, aceasta a fost o oportunitate de a-și lărgi spectrul de cunoștințe.

Ida Langhede

Mohammad a decis să se implice în monitorizare, fiindcă îi plac activitățile extracurriculare, iar învățarea experiențială îi este utilă: „Îmi era interesant să văd cum funcționează democrația în practică”.

Pentru a putea fi observatori electorali, tinerii au participat la trainiguri organizate de coordonatorii de la Silva. Una dintre condiții era certificarea, de aceea, au urmat și un curs de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). În perioada 15-19 octombrie, au avut câteva simulări la care li s-au explicat cum să acționeze în anumite cazuri, ce ar fi bine să facă și ce nu.

„Regula era simplă: nu intervenim”

Sarcinile tinerilor observatori au fost din start bine definite. Aceștia trebuia să asiste la deschiderea și închiderea secțiilor de votare, dar și la ceea ce se întâmplă pe parcursul zilei.

Echipele de observatori au fost responsabile doar de monitorizarea a tot ce se întâmplă și au trebuit să se asigure că alegerile se desfășoară conform regulilor. În timpul observării, au trebuit să completeze un formular cu întrebări referitoare la procesul de organizare a alegerilor din secțiile de votare.

Ida Langhede

Mohammad spune că nu toți oamenii care lucrau la secțiile de votare erau deschiși să răspundă la întrebările pe care le aveau.

Mohammad Alkasem Abumani

Intonarea imnului național și afișarea drapelului de stat

Pentru Ida, unul dintre cele mai curioase momente din ziua alegerilor a fost să observe tradițiile locale, cum ar fi intonarea imnului național și afișarea drapelului de stat la deschiderea secțiilor de votare. De asemenea, a fost curios pentru ea să aibă alături un traducător, deoarece era dificil să înțeleagă ce vorbesc oamenii.

Pe de altă parte, Mohammad zice că pentru el a fost important sentimentul de responsabilitate pe care l-a avut: „Eu nu mă îndoiam că aș putea să mă descurc, dar nu îmi imaginam că va fi atât de ușor”.

Tânărul mai menționează că munca în echipă a fost foarte importantă. „Unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat în echipa noastră a fost să ne susținem unul pe altul. A fost important să luăm în considerare nevoile unui altuia în cadrul lucrului în echipă.”

„Nu știam dacă ni se va permite accesul”

Chiar dacă purta un ecuson, una dintre preocupările Idei înainte de a-și începe experiența de monitorizare a fost îngrijorarea că nu ar avea acces în secțiile de votare: „Nu știam dacă va trebui să ne justificăm prezența, dacă în general ni se va permite accesul la toate secțiile de votare”.

Sursă: Ida Langhede/arhivă personală

Potrivit raportului provizoriu, unor observatori le-a fost restricționată posibilitatea de a monitoriza întreg teritoriul secției de votare și cabinele de vot.

De asemenea, tinerii au fost în teren 21 de ore, de la 6.30 până la 2.0, ceea ce la fel a fost provocator și obositor pentru ei.

În plus, au observat că în unele cazuri persoanele care activau la secțiile de votare își schimbau comportamentul când ajungeau ei. „De exemplu, la o secție nu exista o cabină de vot pentru persoanele cu dizabilități, dar când am ajuns noi, au adus una imediat.”

Ida și Mohammad au raportat mai multe încălcări pe parcursul zilei, printre care votarea nejustificată în grup sau neprotejarea confidențialității votului. În mai multe secții, aceștia au întâlnit și observatori care aveau interese politice.

„Am observat o lipsă de intimitate”

Ida este de părere că secțiile de votare din Moldova ar trebui să fie mai spațioase și ar trebui să fie interzisă intrarea în cabina de vot a altor persoane decât cea care își exprimă alegerea, chiar dacă este observator.

Ida Langhede

De asemenea, Ida a remarcat faptul că mulți dintre ceilalți observatori erau mai în vârstă. A fost plăcut pentru ea să facă parte dintr-un grup de tineri. Ea este de părere că implicarea tinerilor în procesele democratice este esențială. „Cred că acum, mai mult ca oricând, este vital să implicăm tinerii în politică. Nu doar generațiile mai în vârstă trebuie să aibă un cuvânt de spus.”

Din propriile observații, Mohammad spune că nu i-a fost destul de clar dacă toate persoanele trec prin aceeași procedură înainte de a deveni observator sau membru al comisiei secției de votare. Este de părere oamenii de la secțiile de votare ar trebui să treacă printr-o selecție mai riguroasă.

Totodată, tânărul spune că ar mai repeta experiența și la următoarele alegeri. În plus, dacă ar avea posibilitate, și-ar dori să fie observator și la alegerile din alte țări.

Mohammad Alkasem Abumani

Amintim că la 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale și referendum. Rezultatele arată că majoritatea cetățenilor s-au pronunțat în favoarea introducerii vectorului european în Constituția Republicii Moldova. În ceea ce privește alegerile prezidențiale, 42,45 % dintre votanți au optat pentru Maia Sandu, în timp ce 25,98 % l-au susținut pe Alexandr Stoianoglo. Cei doi candidați se vor confrunta în turul al doilea, programat pentru 3 noiembrie.

Acest material este realizat în cadrul proiectului Engaging Youth in Moldova’s EU Referendum 2024, susținut de DUF (The Danish Youth Council) și IMS (International Media Support) și implementat de CNTM (Consiliul Național al Tineretului din Moldova) în parteneriat cu Silba (Initiative for Dialogue and Democracy) și diez.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente